Yazdır

Rusların gelir artışı son 10 yılın zirvesinde

Tarih: 02 Ağustos 2024 - 08:17

Rusya'da gerçek harcanabilir gelirler 2024 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 9,6 oranında artış göstererek son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Rosstat verilerine göre, Rusya'da gerçek harcanabilir gelirler (enflasyon ve zorunlu ödemeler çıkarıldıktan sonra) ikinci çeyrekte yüzde 9,6 oranında arttı. Vedomosti gazetesi artışın 2013 yılından bu yana en yüksek artış oranı olduğuna dikkat çekiyor. Artışın ardında ise işgücü sıkıntısı ve düşük işsizlik oranı var.

Söz konusu dönemde ortalama kişi başına düşen gelir 58,191 ruble (yaklaşık 634 dolar) olarak kaydedildi. Gelirlerdeki bu artış, özellikle maaşlardaki yükselişten kaynaklanıyor. Nakit gelirlerin yapısında, maaşların payı yüzde 59,9'dan yüzde 62'ye çıkarken, sosyal yardımların payı yüzde 19'dan yüzde 17,3'e düştü.

Gelir artışının yanı sıra harcamalar da artış gösterdi. Yılın ilk yarısında harcamalar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,9 oranında arttı. Rusya vatandaşları, ocak-haziran döneminde yaklaşık 3 trilyon ruble (yaklaşık 32.7 milyar dolar) tasarruf yaptı.

Rusya'da gerçek maaşlar, mayıs ayında yıllık bazda yüzde 8,8 oranında artış gösterirken, nominal maaşlar yüzde 17,8 oranında arttı. En yüksek maaş artış oranları, eğlence ve spor, giyim üretimi ve kömür üretimi gibi sektörlerde kaydedildi. (Türkrus)

Rusya'nın altın ve döviz rezervleri gerilediRusya'nın altın ve döviz rezervleri geriledi

 

Rusya’nın GSYH’si yüzde 4.7 arttıRusya’nın GSYH’si yüzde 4.7 arttı

 

Rusya’da işsizlik tarihin en dibine ulaştıRusya’da işsizlik tarihin en dibine ulaştı

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/ruslarin-gelir-artisi-son-10-yilin-zirvesinde/1810521