Yazdır

Kiralık kasa kullanmak ne kadar mantıklı?

Tarih: 01 Ağustos 2024 - 17:51

Değerli eşyalarınız için güvenli bir seçenek olarak bankaların kiralık kasalarını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak bu yöntemi tercih etmeden önce dezavantajlarını göz önünde bulundurmakta fayda var

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de tahminen 25 milyon banka kasası bulunuyor. Bu kadar yaygın olmalarına rağmen bu aşırı güvenlikli kutular sıkı bir şekilde düzenlenen bankacılık sektörünün gri bölgesinde faaliyet gösteriyor.

Viral Chatter’ın haberine göre bu net denetleme eksikliği diğer dezavantajlarıyla birlikte banka kasalarının iyi bir seçenek olup olmadığı konusunda şüphe uyandırıyor. Haberde banka kasalarının 5 büyük dezavantajı sıralandı:

1. Limitli erişilebilirlik

Kiralık kasalar genellikle bankaların içerisinde bulunur ve yalnızca bankanın çalışma saatleri içerisinde erişilebilir. Özellikle hafta sonu tatillerinde veya diğer resmi tatil günlerinde kasanızdaki bir öğeye erişmeniz gerektiğinde bu rahatsız edici olabilir.

Doğal afetler veya bankaların kapanması gibi acil durumlarda erişim daha da kısıtlanabilir ve hatta imkansız hale gelebilir.

2. Kasanın içerisindekiler sigortalı değildir

Bir banka hesabına para yatırdığınızda belirli bir miktara kadar resmi bir kurum (Türkiye’de TMSF, ABD’de FDIC gibi) tarafından sigortalanır. Banka iflas etse bile tüm birikimlerinizi kaybetme olasılığınız düşüktür. Bununla birlikte kasa içerikleri farklı şekilde ele alınır.

Kasa hasar görürse veya içindekiler çalınırsa kayıptan siz sorumlu olursunuz. Bazı bankalar kiralık kasaları için ek sigorta sunabilir. Ancak bunun da ek bir maliyeti vardır.

3. El konulma potansiyeli

Bazı hukuki süreçler sonucunda alacaklılar veya devlet kurumları kasaya el koyabilir. Bu yaygın bir uygulama değil. Ancak yine de özellikle değerli varlıklarını veya hassas belgelerini kasalarda depolayanların bu riskin farkında olması gerekiyor.

4. Maliyet

Kasa kiralamak kutunun boyutuna ve bankaya bağlı olarak değişebilen yıllık bir ücrete tabidir. Depolamanız gereken az sayıda öğe varsa veya alternatif depolama seçenekleriniz varsa bu maliyet fazla yüksek olabilir.

5. Belirsizlik

Kiralık kasalar yaşamınız boyunca güvenlik sağlayabilir. Ancak vefatınız sonrasında neler olabileceği de bir o kadar belirsizdir. Sevdiklerinizin kasanıza erişmesine engel olabilecek birçok sorun ortaya çıkabilir.

Aileniz veya vasiniz özellikle de bir kasanız olduğunu veya nerede olduğunu önceden söylemediyseniz böyle bir servet deponuzun var olup olmadığını bile bilemeyebilir. Kasanın içeriğinin keşfedilmesi yıllar alabilir.

Kiralık kasalar yeri doldurulamaz veya çok değerli eşyalarınız için koruma avantajı sunar. Ancak bu seçeneği tercih etmeden önce dezavantajlarını ve özel ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız çok önemlidir.

Yangın endişesiyle ortaya çıkan hazineYangın endişesiyle ortaya çıkan hazine

 

Küresel piyasalarda Fed sonrası pozitif havaKüresel piyasalarda Fed sonrası pozitif hava

 

Tapuda dolandırılma riskine karşı vatandaşa uyarıTapuda dolandırılma riskine karşı vatandaşa uyarı

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/kiralik-kasa-kullanmak-ne-kadar-mantikli/1810464