Yazdır

Şili Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz kararı

Tarih: 01 Ağustos 2024 - 07:10

Şili Merkez Bankası, üst üste 8 toplantı devam ettiği faiz indirim sürecine, piyasaların beklemediği bir dönemde ara verdi.

Şili Merkez Bankası (BCC), tarafından yapılan açıklamaya göre, gösterge faiz oranı %5,75 olarak kaldı. Piyasalarda beklenti faizin 25 baz puan daha indirileceği yönündeydi.

Banka, indirim döngüsünün başlamasından bu yana faizi 550 baz puan aşağı çekmişti.

Para Politikası Kurulu'nun tüm üyeleri faizin değişmemesi yönünde görüş belirtti.

Kurul, Haziran'da açıkladığı raporun merkezi senaryosunun varsayımları gerçekleşirse, faizde bu yıl için öngörülen kesintilerin çoğunun yılın ilk yarısında biriktirmiş olacağını tahmin etti. Bu Toplantıda oranı sabit tutma kararın, söz konusu Raporun merkezi senaryosunda ele alınan stratejiyle tutarlı olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Bu strateji, faizin para politikası ufku boyunca, makroekonomik senaryonun evrimine ve enflasyonist yol üzerindeki etkilerine bağlı olacak bir hızda düşürülmeye devam edeceğini öngörüyor. Kurul, para politikasını esneklikle yürütme taahhüdünü yeniden teyit ediyor; böylece öngörülen enflasyon iki yıllık ufukta %3 seviyesinde kalacak." denildi.

Şili Merkez Bankası enflasyonu +-%3 olarak hedefliyor.

Dünyanın en büyük bakır üreticisinde yıllık enflasyon 2022'de zirve yaptıktan sonra 2023 sonunda %3,9'a kadar düştü; Ancak Haziran ayında %4,2'ye doğru yeniden hafif yukarı ivmelendi.

Brezilya Merkez Bankası faizi sabit bıraktıBrezilya Merkez Bankası faizi sabit bıraktı

 

Faiz kararının ardından Fed Başkanı Powell'dan açıklamalarFaiz kararının ardından Fed Başkanı Powell'dan açıklamalar

 

Fed beklentilere paralel olarak faizi sabit tuttuFed beklentilere paralel olarak faizi sabit tuttu

 

Japonya Merkez Bankası faiz artırdı, tahvil alımlarını azalttıJaponya Merkez Bankası faiz artırdı, tahvil alımlarını azalttı

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/sili-merkez-bankasindan-surpriz-faiz-karari/1810289