Yazdır

Gönüllü işten ayrılma azalıyor

Tarih: 30 Temmuz 2024 - 17:55

Rakamlar, ABD’de ‘Büyük İstifa’ döneminin sona erdiğini gösteriyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çalışanlar işlerine tutunuyor ve sonunda ‘Büyük İstifa’yı öldürüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Eagle Hill Consulting'in yeni raporu ‘Çalışan İstifa Endeksi’ne göre, çalışanların işten ayrılma oranları tırmanmaya devam ediyor. Eagle Hill, bu çeyrekteki altı aylık görünümün 18 ayın en güçlüsü olduğunu, 2023'ün başlarındaki önceki rekoru geride bıraktığını ve çalışanların yıl sonuna kadar oldukları yerde kalacaklarını bulguluyor.

İşverenler için olumlu

Fortune’dan Jane Thier’in haberine göre, Eagle Hill CEO'su Melissa Jezior, bunun, son birkaç yılda verdikleri zorlu mücadeleden yakınarak geçiren işverenler için ‘hoş bir haber’ olması gerektiğini söylüyor. Gerçekten de Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun Temmuz güncellemesine göre, işten ayrılmalar bir önceki yıla göre 550.000 kişi düştü ve yüzde 2,2 seviyesinde sabit seyrediyor. Konaklama sektörü ve tarihsel olarak düşük maaş alan diğer sektörler ise işten ayrılmalarla en çok mücadele eden sektörler olmaya devam ediyor.

Ancak beyaz yakalı dünyasında, insanlar çoğunlukla şirketlerine ve liderlerine daha fazla güvendikleri için, ya da Eagle Hill'in ifadesiyle ‘örgütsel güven’ duydukları için işlerine tutunuyor. Çalışanlar ayrıca işyeri kültürü ve kendi tazminatları konusunda her zamankinden daha iyimser hale geliyor.

İş arayanlar için bol fırsat olduğunu sunan raporlara ve bir iş değiştirmenin genellikle zam almanın daha kesin yolu olduğu tavsiyesine rağmen iş güvenliği çoğu çalışan için bir alternatif düşünemeyecek kadar önemli. Bu durumun, esnekliğin ve iş-yaşam dengesinin en önemli öncelik olduğu şirketlerde özellikle geçerli olduğu görülüyor.

İşin anahtarı ‘esneklik’te

Eagle Hill’in kıdemli insan kaynakları direktörü Jonathan Gove, “Çalışanlar yerlerinde kaldıkça, kuruluşların bu sessiz dönemden en iyi şekilde yararlanarak onları geliştirmeleri, inovasyonu teşvik etmeleri ve dar bir yetenek pazarında başarılı olmaları gerekiyor. Bu, liderlerin iş gücüne stratejik olarak hitap etmeleri için ideal bir zaman” diye yazıyor.

Bugüne kadar insanları şirkette tutmakta zorluk çeken birçok firma, Gove’un mesajını ciddiye alarak çalışan tercihlerini ve ihtiyaçlarını diğer stratejik hedeflerin üzerinde tutuyor. 2022’de kurumsal refah platformu Gympass, çalışanlarının karma çalışma düzenlemelerini kendilerinin seçmesine izin veren ‘tercih ettiğiniz yerden çalışın’ politikasını yürürlüğe koydu. Bu, gönüllü işten ayrılma oranında yüzde 69’luk bir düşüşe yol açtı. Gympass’ın insan kaynakları sorumlusu Lívia de Bastos Martini, “Örneğin kârlara öncelik verdiğiniz gibi, biz de refahı temel sütunlardan biri olarak önceliklendiriyoruz” diyor.

Gympass'ın kurucu ortağı ve CEO'su Cesar Carvalho, bu tür programların ‘kur ve unut’ tarzı programlar olmadığını ve işverenlerin sürekli olarak yineleme yapmaları ve çalışanların ihtiyaçlarını karşılamaları gerektiğini söylüyor.

Daha iyi maaş etkisi

Perakende sektöründe de hikaye hemen hemen aynı. Inter Ikea Group CEO’su Jon Abrahamsson Ring, yakın zamanda çalışanların 'birdenbire çok seyrekleştiğini’ anlatıyor. Bu yüzden ekibi büyük resme odaklanarak çözümü 'daha iyi maaş ve daha fazla esneklik’te buluyor. Bu çabalar, 2023 yılı sonuna kadar gönüllü işten ayrılma oranının yüzde 25'e düşmesini sağlıyor; bu rakamın bir yıl önce çalışanların üçte biri olduğu göz önüne alındığında oldukça önemli bir ilerlemeye karşılık geldiği görülüyor.

Diğer bir örnekte, İngiltere'de dört günlük çalışma haftası pilot uygulamasının da 14 aylık zaman diliminde işten ayrılma oranında yaklaşık yüzde 40'lık bir azalmaya ve iş başvurularında yüzde 53'lük bir artışa yol açtığı gözleniyor.

Pilot uygulamayla ilgili bir raporda, “Bazı yöneticiler, dört günlük çalışma haftası denemesini tasarlama ve sunma sürecinin daha fazla yaratıcılık, dönüşüm ve inovasyon için bir katalizör görevi gördüğünü keşfetti. Meslektaşlar, ekipler içindeki çalışma uygulamalarının verimliliğini artırdılar, iletişim araçlarını farklı şekilde kullandılar ve meslektaşları pilot uygulamaya sahip çıktıkça kendilerini değerli hissettiklerini ve kendilerine olan güvenlerinin arttığını bildirdiler” ifadeleri yer alıyor.

Avrupa'da işten çıkarmalar tam gazAvrupa'da işten çıkarmalar tam gaz

 

Dev şirket 700 çalışanını işten çıkaracakDev şirket 700 çalışanını işten çıkaracak

 

"Büyük İstifa" hareketi devam ediyor

 

Büyük istifa dalgası sona erdiBüyük istifa dalgası sona erdi

 

Büyük İstifa hareketi ‘Büyük Pişmanlık’ olduBüyük İstifa hareketi ‘Büyük Pişmanlık’ oldu

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/gonullu-isten-ayrilma-azaliyor/1810009