Yazdır

Çin'den mali reform hazırlığı

Tarih: 19 Temmuz 2024 - 08:50

Çin, vergi geliri dengesizliğini düzeltmek amacıyla bir dizi mali reform gerçekleştirmeye hazırlanıyor

Çin, onlarca yıldır süregelen vergi geliri dengesizliğini düzeltmek amacıyla, yerel yönetimlerin mali durumunu iyileştirmeye yönelik bir dizi mali reform gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Üst düzey bir yetkili, perşembe günü sona eren on yılda iki kez yapılan parti toplantısında onaylanan reform planını tanıtırken, yerel yönetimlerin vergi gelir kaynaklarının genişletileceğini ve merkezi hükümetin mali harcamalardan daha büyük bir pay alacağını söyledi.

Planlanan vergi değişikliklerinin ayrıntıları henüz açıklanmamış olsa da, Çin devlet medyası ve hükümet danışmanları aylardır çok beklenen bir yenilemede olası atılımların ipuçlarını verdiler.

Otuz yıl önce başlatılan ve mali gelirin aslan payını merkezi hükümete veren büyük bir vergi paylaşım reformunun ardından, Çin'in bölgesel yetkilileri yerel ekonomilerini daha az vergi geliriyle büyütmek zorunda kaldı.

Kasalarının daralması yerel yönetimleri arazi satışlarına ve sürdürülemez düzeylerde borçlanmaya iterken, yavaşlayan ekonominin ortasında yıllarca süren emlak krizi mali sıkıntılarını daha da arttırdı.

Pekin'in Çin'in tüketim vergisinde reform yapması ve vergi gelirinin bir kısmını nakit sıkıntısı çeken bölgesel yönetimlere yardım etmek için paylaşması bekleniyor. Diğer büyük vergilerin aksine, tüketim vergisi geliri şu anda yalnızca merkezi hükümetin kasasına giriyor.

Merkezi Yönetim Ofisi Direktör Yardımcısı Han Wenxiu, Çin'in mali reformların yanı sıra, devletin hakim olduğu enerji ve demiryolu sektörlerinde de piyasa odaklı reformlar başlatacağını söyledi.

Çin, sübvansiyonlarda şeffaflıktan yoksun

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/cinden-mali-reform-hazirligi/1808218