Yazdır

Macaristan Başbakanı Orban'dan Michel’e Rusya ve Çin çağrısı

Tarih: 16 Temmuz 2024 - 11:16

Orban, Michel’e Rusya Federasyonu ile diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması ve Çin ile müzakerelere başlanması çağrısında bulundu.


Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’e Rusya ile diplomatik ilişkileri yeniden başlatma çağrısında bulunduğu bir mesaj gönderdi.

Bild gazetesinin haberine göre, Orban bu mesajında Çin ile “barış konferansı” düzenlenmesi, Rusya ile diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması ve Güney ülkelerine yönelik “saygıyı kaybettiğimiz için siyasi bir hamle” yapılmasını öneriyor.

Mesaj on maddeden oluşuyor ve bir buçuk A4 sayfası uzunluğunda. Orban, “yakın gelecekte askeri çatışmanın yoğunluğunun radikal bir şekilde artacağını” değerlendirdiğini belirtiyor.

Mesajda ayrıca, Macaristan Başbakanı’nın Vladimir Zelenski, Rusya, Çin, Türkiye liderleri ve eski ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı son görüşmelerin kısa bir değerlendirmesi yer alıyor. Bunun yanı sıra, mesajda “değerlendirilmesi için bazı öneriler” de bulunuyor.

Viktor Orban, 5 Temmuz’da Moskova’ya gelerek Vladimir Putin ile bir araya geldi. Moskova ziyaretini, 2 Temmuz’da Kiev’e yaptığı ziyaretle başlayan barış misyonunun bir sonraki aşaması olarak nitelendirdi. Macar Başbakan, yakında benzer birkaç beklenmedik görüşme daha yapmayı planladığını ifade etti. Orban, ardından Pekin’e giderek Çin ile işbirliği yapma ve Avrupa Birliği-Çin işbirliğini destekleme konusunda Macaristan’ın karşı karşıya olduğu durumu belirtti. Pekin’den sonra Washington’a NATO zirvesine katılmak için giden Orban, burada Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Ardından Florida’daki Mar-a-Lago’da eski ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmelerde bulundu.

Orban, Çin ziyareti sonrasında, Ukrayna çevresindeki krizin çözümünün çatışma taraflarına bağlı olduğunu, ancak ABD, Çin ve AB’nin sonuca belirleyici bir etkisi olduğunu belirtti.

Rusya Devlet Başkanı’nın Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Orban’ın diyaloğa yönelik siyasi iradesini gösterdiğini ve Moskova’nın bunu oldukça olumlu ve faydalı bulduğunu ifade etti. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Orban’ın AB’yi dış sahnede temsil etmediğini ve Rusya ziyaretine Avrupa’nın yetki vermediğini, ancak ülkesinin altı aylığına AB Konseyi başkanlığını devraldığını belirtti. Macar Başbakan Borrell’in eleştirilerine, “Brüksel bürokratlarının saçmalıkları” nedeniyle Ukrayna’da barış sağlama çabalarının sonuç vermediğini söyleyerek yanıt verdi.(Gazetemru)

AB’den Rusya ziyareti sonrası Macaristan kararı!

 

Rusya’dan Trump’a suikast girişimiyle ilgili açıklama

 

IMF açıkladı: Rusya ekonomideki şokları nasıl hafifletti

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/macaristan-basbakani-orbandan-michele-rusya-ve-cin-cagrisi/1807673