Yazdır

Bulgaristan, Euro Bölgesi kriterlerini karşılayamıyor

Tarih: 27 Haziran 2024 - 08:20

Avrupa Komisyonu yayınladığı raporda, Bulgaristan'ın Euro Bölgesi'ne katılmak için tüm gereklilikleri yerine getirdiğini ancak enflasyon kriterini karşılayamadığını belirtti

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yaptıkları açıklamada, Bulgaristan'ın fiyat
istikrarı kriterini karşılayamamasının Euro'yu kabul etmesini engelleyen tek faktör olduğunu
belirtti.

Komisyon, altı üye ülkenin (Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Romanya ve
İsveç) euroyu benimseme yolunda kaydettiği ilerlemeyi değerlendiren Haziran 2024 yakınsama raporunda, ülkenin kamu maliyesi, uzun vadeli faiz oranları ve döviz kurlarıyla ilgili olanlar da dahil olmak üzere Euro Bölgesi'ne katılmak için diğer tüm gereklilikleri yerine getirdiğini söyledi.

Komisyon, Bulgaristan'ın bir kriter dışında tüm kriterleri karşılayan ve ulusal mevzuatı Ekonomik ve Parasal Birlik kurallarıyla uyumlu olan tek ülke olduğunu belirtti.

ECB'den yapılan basın açıklamasında, "Avrupa Birliği'nin para birliği dışındaki üye devletleri tarafından 2022 yılından bu yana Euro Bölgesi'ne ekonomik uyum konusunda sınırlı ilerleme kaydedildi" denildi.

Açıklamada ayrıca, Bulgaristan'da fiyatların yıllık %5,1 arttığı, bunun da para birliğine katılmak için olması gerekenden 1,8 puan daha fazla olduğu belirtilerek, arz darboğazları hafifledikçe enflasyonun muhtemelen "önümüzdeki aylarda kademeli olarak düşeceği" ifadenedildi.

Bulgaristan Başbakanı Dimitar Glavchev, ülkenin tüm euro kriterlerini yerine getirmesinin ardından AB yetkililerinden yeni bir değerlendirme talep edeceğini söyledi.

Bulgaristan'ın Euro Bölgesi'ne katılımı ertelenebilir

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/bulgaristan-euro-bolgesi-kriterlerini-karsilayamiyor/1804776