Yazdır

Bolivya'da darbe girişimi! Hükümet sarayı kuşatıldı

Tarih: 27 Haziran 2024 - 01:16

Bolivya'da darbe girişiminin ardından Devlet Başkanı Luis Arce kendisinin ve bakanların görevlerinin başında olduğunu belirterek "halkı demokrasiye sahip çıkmaya davet ediyorum" dedi.

Bolivya'da yaşanan son olaylarda, askerlerin hükümet binasına zorla girmesi üzerine Devlet Başkanı Luis Arce, halka sakin olmaları çağrısında bulundu. Arce, "Bolivya'nın devlet başkanı ve bakanları görevlerinin başındadır ve halkı demokrasiye sahip çıkmaya davet ediyorum. Askerler, derhal çekilmeli ve görevlerinin başına dönmelidir. Demokrasiye ve anayasaya saygı duymalarını istiyorum." dedi.

Arce, hükümetini destekleyen ülkelere teşekkür ederek, "Bize destek olan kardeş ülke devlet başkanlarını selamlıyoruz ve onlara teşekkür ediyoruz. Demokrasiye sahip çıkan belediye başkanlarına, valilere ve polis müdürlerine teşekkür ediyoruz. Demokrasiye sahip çıkan halkımızı selamlıyoruz." şeklinde konuştu.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, başkent La Paz'daki hükümet sarayına askeri zırhlı aracın zorla girmeye çalıştığı görülüyor. Askerlerin müdahalesi sırasında göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanıldığı bildirildi.

Eski Devlet Başkanı Evo Morales, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada silahlı kuvvetlerin "darbe" yapmaya çalıştığını duyurdu ve halkı demokrasiyi savunmaya çağırdı. Bu gelişmeler uluslararası alanda da tepkiyle karşılandı. Avrupa Birliği, Bolivya'daki anayasal düzeni bozan ve seçilmiş hükümeti devirmeye yönelik her türlü girişimi şiddetle kınadı. İspanya ve Brezilya gibi ülkeler de Bolivya'daki askeri girişimi sert bir dille eleştirerek demokrasi ve hukukun üstünlüğüne vurgu yaptılar.

Sri Lanka'dan borç yapılandırma anlaşmaları

 

Danimarka, çiftlik hayvanlarının saldığı gazlar için vergi almayı planlıyor

 

BRICS artık yeni üye kabulü yapmayacak

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/bolivyada-darbe-girisimi-hukumet-sarayi-kusatildi/1804752