Yazdır

Yabancı finans kuruluşları Rusya'dan vazgeçmiyor

Tarih: 26 Haziran 2024 - 08:10

Rusya pazarının yabancı bankalar için kârlı olmaya devam ettiği ve bu nedenle "Rusya'dan çıkma" konusunda acele etmedikleri belirtiliyor.

Rusya Merkez Bankası'nın son yayımladığı rapora göre, tüketici kredileri mayıs ayında bir önceki aya kıyasla artış gösterdi. Bununla birlikte, yabancı sermayeli en büyük bankalar olan Raiffeisenbank ve Unicredit Bank'in kredi verme işlemlerini sistemli bir şekilde kısıtlamayı sürdürdükleri tespit edildi. Bu trende rağmen, Rusya pazarının yabancı finans gruplarının bağlı kuruluşları için oldukça kârlı olmayı sürdürdüğü ve bu sebebple "Rusya'dan çıkma" konusunda acele etmedikleri ifade ediliyor.
 
Kommersant'ın aktardığı rapora göre mayıs ayında konut ipotek kredileri portföyü yüzde 1,7 artarak 19,2 trilyon rubleye ulaştı. Nakit krediler yüzde 2 artışla 14,7 trilyon ruble oldu.
 
Merkez Bankası, yılın başından bu yana perakende kredi portföyündei büyümenin yüzde 8'e ulaştığını, bunun da geçen yılın aynı dönemine göre 1,5 kat daha yüksek olduğunu belirtti.
 
Raiffeisenbank'dan Kommersant'a yapılan açıklamda, Avrupa Merkez Bankası'nın "Rusya'daki kredi portföyünü 2026 yılına kadar yüzde 65 oranında azaltma" talimatına uymak için borç verme hacimlerini azaltmak zorunda kaldıklarını teyit etti. 
 
Ancak yabancı sermayeli büyük bankaların tümü tüketici kredilerini kısıtlamıyor. Örneğin OTP-bank, mayısta tüketici kredisi portföyünü yüzde 4,4 arttırarak (6,9 milyar ruble) artırarak büyüme açısından dokuzuncu oldu. Yıl başından bu yana, bankanın portföyü yüzde 16,9 oranında büyüdü.
 
Kredi portföyleri yılbaşından beri yüzde 1 civarı artan diğer iki banka ise Asya-Pasifik Bankası (ATB) ve FIBA Grubu'na ait Credit Europe Bank olarak gösterildi. Aynı zamanda Credit Europe Bank'ın yıl içinde portföy hacmi bakımından Unicredit Bank'ı geride bıraktığı kaydedidi.
 
Expert RA'nın banka derecelendirmelerinden sorumlu kıdemli yöneticisi Ivan Uklein, yabancı sermayeli bankaların 2022'den bu yana Rusya'da kredi verme faaliyetlerini net bir şekilde sınırladığını belirtiyor. Rus uzmana göre bireysel kredilere ilişkin politikalar farklılık gösterse de, Rusya Merkez Bankası'nın tüketici kredilerini soğutmaya yönelik tedbirleri tüm büyük bankaları bir dereceye kadar etkiliyor.
 
Ancak  Kommersant'a konuşan uzmanlar, Rusya pazarının yabancı finans gruplarına ait bankalar için en karlı pazarlardan biri olduğunu, bu nedenle pazarda kalmaya çalıştıklarını vurguluyor. (Türkrus)

Rusya'da yabancı banka payı 43 yıl önceki seviyelerde

 

Ruslardan yabancı bankalara 37 milyar dolarlık transfer

 

Rusya'da yabancı bankalara şube açma izni geliyor

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/yabanci-finans-kuruluslari-rusyadan-vazgecmiyor/1804588