Yazdır

Netflix CEO’sundan yapımcılara ve senaristlere gözdağı

Tarih: 29 Mayıs 2024 - 18:04

Yapay zeka, dizi ve sinema sektöründe de ağırlığını hissettiriyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Netflix CEO'su Ted Sarandos dizi yapımcılarının ve senaristlerin yapay zeka kullanmaya başlamasının kendileri için daha iyi olacağını öne sürüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Netflix eş CEO'su Ted Sarandos, yapay zekanın hiçbir zaman Hollywood'un en iyi yaratıcı beyinlerinin çalışmalarının yerini alamayacağını düşünüyor ancak yapay zekayı kullanmanın rekabeti yenmelerine yardımcı olabileceğini de ekliyor.

Yapay zekayı iyi kullanmak

Fortune’dan Paolo Confino’nun haberine göre, New York Times'a verdiği bir röportajda Sarandos, yapay zeka kullanımının yeni bir ‘endüstri standardı’ haline geleceğini ve film işinde teknolojiye ayak uyduramayanların geride kalacağını söylüyor. Sarandos, “Yapay zeka işinizi elinizden almayacak ama yapay zekayı iyi kullanan kişi işinizi elinden alabilir” diyor.

Bu, iş dünyasındaki yöneticilerin ve kariyer koçlarının sıklıkla tekrarladığı bir ifade. Buradaki fikir, ChatGPT veya Google'ın Gemini gibi yapay zeka araçlarının tamamen bir kişinin yerini alamamasına rağmen, bunları nasıl kullanacağını bilenlerin, bilmeyenlere göre daha verimli çalışmasına yardımcı olabilmesi esasına dayanıyor. Kısacası, bir yapay zeka uzmanı olmak başlı başına bir beceri haline geliyor.

Sarandos'un vurguladığı nokta aynı şeyin eğlence sektörü için de geçerli olacağına yönelik. Efsanevi iş adamı Barry Diller gibi diğer büyük isimler de yapay zekanın yaratıcıların yerine geçmesindeki etkiyi küçümsüyor ve bunu ‘aşırı abartılmış’ olarak nitelendiriyor. Hollywood'da üretken yapay zeka, geçen yaz, sektörü sarsan yazar ve aktör grevleri sırasında ön sıralarda yer almıştı.

İş modelleri değişiyor

Teknolojinin kullanımına ilişkin tartışma ise, bazı çalışan yazarlar ve aktörler için neredeyse varoluşsal bir sorun haline geldi. Yazarlar, çalışmalarının çoğunun, kabul edilebilir senaryolar oluşturacak yapay zekaya devredilmesinden korkuyorlardı; aktörler ise benzerlerinin yapay zeka tarafından taranmasından ve ardından stüdyolar tarafından sonsuza kadar kullanılmasından çekiniyordu. Sonunda sendikalar kazandı, yapay zekanın kullanımını durdurdu ve yapay zekanın itibarlı bir yazar olarak veya çekimler sırasında oyuncuların yerini alacak bir araç olarak kullanılmamasını sağladı.

Sarandos, yapay zekanın, film sektörünün iş modellerini değiştiren teknolojideki uzun yenilikler listesinin en sonuncusu olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Yapay zekanın, günümüzün yaratıcı alanında meydana gelen şeylerin doğal bir ilerlemesi olduğunu düşünüyorum.” Sarandos, bilgisayar tarafından oluşturulan animasyon ve ev video piyasasının VHS ve DVD satışlarıyla yükselişi gibi örnekleri, endüstrinin benimsemeden önce mücadele ettiği ve endişelendiği örnekler olarak vermeye devam ediyor. Sarandos, “Eğlence alanında teknolojideki her ilerlemeye karşı mücadele edildi ve sonuçta bunlar işin büyümesini sağladı. Bunun da farklı olacağını düşünmüyorum” şeklinde konuşuyor.

Bununla birlikte Sarandos, yapay zekanın en iyi senarist veya aktörün yerini alabileceğini düşünmüyor. Sarandos, “İnsanlara yapay zekadan daha fazla güveniyorum. Bir yapay zeka programının harika bir yazardan daha iyi bir senaryo yazacağına ya da harika bir performansın yerini tutacağına inanmıyorum” diyor.

İş gücünde aksaklıklar ve siyasi müdahale

Bu, bazı şirketlerin ve endüstrilerin halihazırda iş gücünde önemli aksaklıklar yaşamadığı anlamına gelmiyor. Pew Research'e göre Amerikalı çalışanların yaklaşık beşte biri, bilişim teknolojileri departmanlarındaki belirli roller veya kapsamlı veri analizi gerektiren pozisyonlar gibi yapay zekadan etkilenmeye özellikle yatkın işlerde çalışıyor.

İçerik oluşturmadaki belirli iş türleri de ChatGPT'nin yerini alabileceği iş kategorisine giriyor. Ancak bunların, haber makalelerini toplamak veya bir film senaryosunun sayısız taslağını yeniden yazmak gibi alanlardaki daha ezbere dayalı işler olması bekleniyor.

Bu, bazı şirketlerin bazı çalışanların yerine yapay zekayı kullanmanın yollarını aramaya başlamadığı anlamına da gelmiyor. Bazı çevrelerde yorumcular, bazı teknoloji şirketlerinin yapay zekanın bir sonucu olarak iş güçlerini zaten azalttıklarını öne sürmeye başladı bile. Bu şirketleri teknoloji geliştikçe ve yayıldıkça, yavaş yavaş kadrolarını parçalara ayırıyor veya açık rolleri doldurmamaya karar veriyor.

Eğlence sektörü ile yapay zeka arasındaki tüm gerilimler Washington DC'de de gözden kaçmıyor. Siyasilerin özellikle film ve müzikte yapay zeka kullanımını ele alan ve Haziran ayı gibi erken bir tarihte duyurulacak bir yasa tasarısını değerlendirdikleri söyleniyor.

Netflix'in abone sayısında artış

 

Netflix çalışanlarına ne kadar maaş veriyor?

 

Hollywood'un grevci senaristleri meydana indi

 

Biden'dan greve giden Hollywood senaristlerine destek

 

Hollywood'da kriz! Binlerce senarist greve gidiyor

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/netflix-ceosundan-yapimcilara-ve-senaristlere-gozdagi/1801047