Yazdır

Londra finans merkezi olma özelliğini kaybedecek

Tarih: 16 Aralık 2020 - 08:48

4 yıldır Avrupa gündeminde yer alan Avrupa Birliği ile İngiltere arasındaki Brexit müzakerelerinin, önümüzdeki haftalarda bir anlaşmayla son bulacağı öngörülüyor.

Avrupa Birliği ile İngiltere arasındaki Brexit müzakereleri dört yıldır Avrupa gündeminde yer aldı. Önümüzdeki haftalarda, taraflar arasında bir anlaşmaya varılacağı umut ediliyor. Diğer taraftan da Covid-19 salgınının neden olduğu ekonomik daralma üye devletleri ile halkı endişelendiriyor.

Bir internet sitesinde yer alan programa konuk olan Avrupa Komisyonu Finansal Hizmetler Komiseri Mairead McGuinness, AB'nin gündemine yönelik sorulan sorulara cevaplar verdi.

Asgari düzeyde gerçekleşecek olan ticaret anlaşmasının çöküşten daha iyi olabileceği ihtimaline yönelik soruya cevap veren Mairead McGuinness, şöyle cevap verdi: "Bence bu kesinlikle doğru. Avrupa Birliği ile İngiltere arasında bütün tarafları tatmin eden bir ticaret anlaşması için çalışıyoruz. Avrupa perspektifinden baktığımızda, yapmaya çalıştığımız, 27 üye devlet için tek pazarı korumak. Bu pazar, bizi destekleyen İngiltere ile uzun yıllar gerektiren bir sürede inşa edildi. Ama tabi İngiltere’nin de aşmayacağı kırmızı çizgileri var. Fakat nihayetinde, defalarca söylediğim gibi, retorikten ve duygudan uzak, mantıklı düşünürseniz, bir ticaret anlaşmasına varmamız oldukça mümkün gözüküyor."

AB ve İngiltere arasındaki güven sarsıntısı konusu üzerine de konuşan Mairead McGuinness: "Her zaman, güvenin her türlü ilişkilerin ve müzakerelerin kilit noktası olduğunu söylemişimdir. Geri çekilme anlaşmasıyla ilgili sorunlar çözüldü ve umarız her şey 1 Ocak'a kadar yerine oturur. Elbette, güveni kazanmak zaman alır ama aniden onu kaybedebilirsiniz. Bence belki de müzakerelerin zor geçmesinin ana nedeni tam olarak da bu. Sadece salgının her şeyi kesintiye uğrattığı için değil, AB tarafında güvenin kırıldığı endişesi olduğu için de işler zorlaştı. Şimdi hepimiz güveni yeniden kazanmaya çalışıyoruz. Ve bence bu konuda çok çalışmamız gerekiyor, çünkü Birleşik Krallık ile herhangi bir anlaşmaya varabilmemizin tek yolu, hem birbirimize güvenmemiz hem de sözümüze, ve imzamıza sahip çıkmamızdır. İngiltere'nin bazı kararları, AB tarafı için zor bir sınav oldu, tekrar güvenme konusunda bazı tereddütler halen var." açıklamasında bulundu.

4 Ocak 2021'in, kovid-19'un ardından, yeni ilişkilerdeki ticaretin ilk günü olarak belirleneceğine de değinilen konuşmada, Mairead McGuinness Londra'nın finans merkezi olmasına yönelik de açıklamalarda bulundu. Londra'nın önemli bir finans merkezi olduğunu ve bunun bir gecede değişmeyeceğini dile getiren McGuinness: "Benim buradaki rolüm finansal istikrarı sağlamak. Dolayısıyla biz Avrupa Birliği olarak, finansal istikrarın, bu geçiş döneminde sarsılmaması için bir takım önlemler aldık. Tabi Londra önemli bir finans merkezi, ve bu bir gecede değişmeyecek, gerçekçi olmak lazım. Ama bence Avrupa Birliği içinde açık stratejik özerklik mevzusunda, ve üye olmayan bir ülkede çok büyük bir finans merkezine güven konusunda bazı sorular olacaktır. Ve şimdilik bir acil karar ya da değişiklik olmayacak olsa da, orta ve uzun vadede bunun değişeceğini düşünüyorum. Yani acil kararlar alınmayacak. Mutlak bir anlaşma etrafında müzakerelerin nasıl geliştiğini görmek iyi olurdu. Ve bence mutlak bir ticaret anlaşması, daha karmaşık konulara baktığımız için siyaseti ve ilişkileri çok daha kolaylaştırıyor, çünkü bildiğiniz gibi finansal hizmetler sektörü ticaret anlaşması kapsamında değil. Bu durumda asıl merak edilen soru Avrupa'nın finansal faaliyetlerinin merkezinin nerede olacağı konusu. Bunun için de birçok olasılıklar var. Belki sadece bir tek finansal merkeze ihtiyacımız olmayabilir. Ama şunu açıkça ifade edebilirim, uzun vadede Londra kesinlikle AB’nin finansal merkezi olmayacak."

Morgan Stanley Londra’dan kaçıyor

 

İngiltere anlaşmasız Brexit’e hazırlanıyor

 

Brexit, iki ülke arasında balıkçılık krizi çıkardı

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/londra-finans-merkezi-olma-ozelligini-kaybedecek/1537020