BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem'Nevatim hava üssüne 32 İran füzesi düştü'----

'Nevatim hava üssüne 32 İran füzesi düştü'

'Nevatim hava üssüne 32 İran füzesi düştü'
05 Ekim 2024 - 09:20 www.finansgundem.com

Tahran'ın, İsrail'e yönelik füze saldırılarına ilişkin ABD medyasından analizler geldi. WSJ'ye konuşan Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nden profesör Lewis’e göre, saldırılarda Nevatim Hava Üssü'ne 32 İran füzesi düştü.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Washington Post (WP) ve Wall Street Journal (WSJ) gazetelerinin İran'ın 1 Ekim'de İsrail'e düzenlediği füze saldırısı ve sonrasına ilişkin incelediği yeni uydu görüntülerine göre, Tahran'ın fırlattığı uzun menzilli balistik füzelerden bazıları İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe'yi aştı. Bu füzelerin en az üç askeri tesise ve istihbarat tesisinin çevresine düştüğü aktarıldı.

ABD medyasına Cuma günü yansıyan haberlerde, İran'ın saldırısı sırasında ve sonrasında çekilen video ile fotoğrafların analizine yer verildi. WP'nin aktardığına göre, Necef Çölü'ndeki (Negev) Nevatim Hava Üssü'ne 20, İsrail'in merkezinde bulunan Tel Nof Hava Üssü'ne ise üç füze isabet etti. Uzman görüşlerine yer verilen WSJ'nin haberinde ise Kaliforniya'daki Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nden profesör Jeffrey Lewis’in analizi doğrultusunda üssün sınırları içine 32 İran füzesinin indiği belirtildi.

WSJ'ye konuşan Lewis, “32 füze, oldukça fazla füze, dedi. “Hava savunma sistemlerinin etkinliğini abartıyoruz. Popüler kültürde, füze savunmalarının gerçekte olduğundan çok daha etkili ya da yaygın olduğuna dair bir algı var.”

Lewis ayrıca, İsrail'in ABD ile ortaklaşa üretilen gelişmiş Arrow 2 ve Arrow 3 füze savunma sistemlerini işlettiğini ancak bu savunma sistemlerinin sayısının sınırlı ve İran füzelerinden daha pahalı olduğunu belirtti. Dolayısıyla tek bir balistik hedefi durdurmak için genellikle birden fazla savunma füzesi gerekiyor.

WSJ, İran’dan İsrail’e karşı gerçekleştirilecek olası yeni saldırıların, sivil altyapı veya yoğun nüfuslu yerleşim alanlarını hedef alması durumunda çok daha ciddi sonuçlar doğurabileceği anlamına geldiğini vurguladı.

13 Nisan’da İran, daha yavaş seyreden seyir füzeleri ve insansız hava araçlarını fırlattığında farklı bir durum yaşandığının altı çizilirken, salı günü fırlatılan yaklaşık 180 füzenin tamamının daha hızlı balistik füzelerden oluştuğu ve bunun Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana en büyük balistik füze saldırılarından biri olduğu aktarıldı.

WSJ'ye konuşan analistlere göre, bu füzelerin çoğu İran’ın en modern balistik füzelerinden Fattah-1 ve Kheibar Shekan’dı.

Nevatim hava üssüne yapılan saldırının detayları kamuya açıklanmadı ancak bazı görüntüler, mühimmat veya hava savunma sistemlerinin vurulmuş olabileceğini gösteren patlamaları içeriyor. En az bir füzenin Tel Aviv’in kuzeyine, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad’ın merkezine birkaç yüz metre uzaklığa düştüğü öğrenildi.

Euronews'in haberine göre, İsrail ordusundan Albay Nadav Shoshani yaptığı açıklamada, söz konusu hava üssünün normal şekilde faaliyet göstermeye devam ettiğini ve üssünde bulunan uçakların son günlerde bölge genelinde hava saldırıları düzenlediğini belirtti.

Öte yandan, İsrail genellikle boş alanlara düşen füzeleri hedef almıyor. Bu nedenle Nevatim’e düşen füzelerin ne kadarının kasıtlı olarak hava savunmaları tarafından göz ardı edildiği belirsiz. İran’ın 1 Ekim saldırısının, kullanılan kaynaklar düşünüldüğünde beklenen oranda hasara yol açmadığı düşünülüyor.

WP'nin haberinde, incelenen üç farklı videoda Nevatim Üssü'ne doğru ilerleyen bir dizi füzenin yere düştüğü 20 noktada ateş topları ve duman bulutları görüldüğü ifade edildi.

Haberde ayrıca, başka bir videoda da Tel Nof Üssü üzerinde yükselen duman bulutları görüldüğü belirtilerek, en az iki füzenin de Tel Aviv yakınlarında, Mossad'a ev sahipliği yapan üssün yakınına düştüğü ve çarpmanın etkisiyle bölgede en az iki çukurun oluştuğu ifade edildi.

Saldırı anına ve sonrasına ilişkin görüntüler ABD medyasının yanı sıra İsrail medyasında da kendine yer buldu.

The Times of Israel ve Yedioth Ahronoth gazeteleri, Associated Press (AP) tarafından servis edilen İran'ın füzeli saldırısının hedefindeki üç ana hava üssünden biri olan Nevatim Hava Üssü'ndeki tahribatı ortaya koyan uydu görüntülerini gündeme taşıdı.

İsrail basınının aktardığına göre, Nevatim Hava Üssü'nün uydu görüntülerinde saldırı nedeniyle pist yakınındaki uçak hangarının çatısında büyük bir delik oluşurken, binaların çatısı hasar gördü.

Öte yandan, İsrail ordusundan uydu görüntülerine dair herhangi bir yorum gelmedi.

İran lideri Hamaney'den 'Füze saldırıları' açıklaması: Meşru müdafaaİran lideri Hamaney'den 'Füze saldırıları' açıklaması: Meşru müdafaa

 

İran'da İsrail'e yönelik füze saldırılarının afişleri asıldı!İran'da İsrail'e yönelik füze saldırılarının afişleri asıldı!

 

İsrail basınından misilleme iddiası: İran'a güçlü bir karşılık verilecekİsrail basınından misilleme iddiası: İran'a güçlü bir karşılık verilecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)