BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinUzmanlar yanıtladı: İhtiyar Biden ABD’yi yönetebilir mi?----

Uzmanlar yanıtladı: İhtiyar Biden ABD’yi yönetebilir mi?

Uzmanlar yanıtladı: İhtiyar Biden ABD’yi yönetebilir mi?
04 Temmuz 2024 - 17:44 www.finansgundem.com

81 yaşındaki Joe Biden’ın bilişsel yetenekleri ABD başkanlık seçimlerinin en büyük gündem maddesi haline geldi. Uzmanlar 80 yaşlarındaki bir insanın beyninde neler olduğunu açıklıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta dünya gündemine ABD başkan adayları 78 yaşındaki Donald Trump ve 81 yaşındaki Joe Biden’ın münazarası damga vurdu. ABD Başkanı Joe Biden’ın münazarada sırasındaki ‘yaşlı ve zayıf’ görüntüsü Demokrat adayın yeniden seçilmek için zihnen yeterli olmadığı eleştirilerini beraberinde getirdi.

Peki gerçekten yaşlandığımızda beynimizde neler değişiyor. Fortune’un haberinde uzmanlar yaşlanmanın insan düşünce yetisi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti

Korteks inanılmaz bir hızla küçülüyor

Chicago Üniversitesi Nöroloji Profesörü ve Sağlıklı Yaşlanma ve Alzheimer Araştırma Merkezi'nin Direktörü Emily Rogalski, "Beyin yaşlanmayla birlikte birçok değişikliğe uğrar ve bunlardan biri beynin dış tabakası veya korteks dediğimiz bölgenin küçülmesidir" diyor.

Rogalski korteksi bir ağacın kabuğuna benzetiyor ve içerideki katmanda beyin hücrelerinin yaşadığına dikkat çekiyor.

Bilim insanı korteksin küçülmesinin hafıza ile ilgili alanlarda meydana gelme eğilimi gösterdiğini söyledi, düşüncelerimiz ve iletişimimiz için gerçekten önemli olduğuna işaret etti. Korteksin küçülmesi hafızada değişiklikler olmasıyla da yakından ilişkili. Rogalski beynin bu alandaki en yüksek performansına sadece 20’li yaşlarımızda ve 30’lu yaşlarımızın başında ulaştığını belirtiyor.

Korteksin küçülmesi karşısında savunmasız olan bir diğer insan yeteneği de dikkat ve karar alıcı işlev becerileri. Rogalski, "Tüm bunlar bir şekilde birbiriyle ilişkili, çünkü bir şeyi hatırlamak için iyi bir dikkat göstermeniz gerekiyor. Bilişsel işlevlerimiz sadece hafıza, dikkat ve etkileşim gibi küçük küçük adalardan ibaret değil. Bu çok daha karmaşık bir sistem” açıklamasında bulundu.

 

Yaş kaynaklı hafıza kaybı çok normal

McKnight Beyin Araştırma Vakfı’nın yakın tarihli bir araştırması, Amerikalıların %87'sinin yaşa bağlı hafıza kaybı ve yaşlandıkça beyin fonksiyonlarında düşüş yaşamaktan endişe duyduğunu buldu.

Rush Üniversitesi'nde Psikiyatri ve Davranış Bilimleri Profesörü ve Rush Alzheimer Hastalığı Merkezi Nöropsikoloğu Patricia Boyle liderliğini yaptığı araştırmayla ilişkili açıklamasında, “Pek çok kişinin bilmediği şey yaşa bağlı hafıza kaybının her zaman ciddi bir bilişsel sorunun işareti olmadığıdır. Çoğu insan, yaşa bağlı hafıza kaybının genellikle hafif unutkanlık ile ilişkili olduğunu ve beyin yaşlanmasının normal bir parçası olduğunu ve mutlaka ciddi bir hafıza sorununun belirtisi olmadığını anlamaz” ifadelerine yer verdi.

Boyle normal yaşlanmanın bazı belirtilerini şöyle sıralıyor:

Ara sıra kötü bir karar vermek
Aylık ödemeleri kaçırmak
Zamanın nasıl geçtiğini anlamamak
Doğru kelimeleri bulamamak
Evin etrafındaki eşyaları kaybetmek

Boyle, "Yaşlandıkça, vücudunuzun yaşlanmasının fiziksel belirtilerini görmek normal olduğu gibi, daha yavaş hareket etmek veya daha fazla ağrı ve acı çekmek gibi bilişsel yaşlanma belirtilerini görmek de normaldir" diyor.

Yaşlandıkça beyin küçülmesi hızlanıyor

Beyin hacmi yaşlandıkça azalmaya devam eder. Frontal lob ve hipokampüs gibi bilişsel işlevlerden sorumlu alanlar dahil beynin büzülme oranı 60 yaş civarında artıyor.

Rogalski "Yaşlanmayla birlikte, sadece yaşlanarak dahi birçok hastalık için riskimizi artırıyoruz" açıklamasında bulundu.

Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu Sağlık Politikası ve Yaşlanma Profesörü Dr. John Rowe yaşlanmanın iki tür atipik bilişsel işlev kaybına yol açtığına dikkat çekti: demans ve 65 yaş üstü yaşlıların %12 ila %18'inde meydana gelen yaşa bağlı bir değişiklik olan hafif bilişsel bozukluklar (MCI). Rowe MCI vakalarını, “Günlük yaşama yansıyan şey, insanların daha unutkan haline gelmesi, bir şeyleri kaybetmesi, randevularını kaçırması ve bu gibi durumların günlük işlevlerinizi etkileyebilmesidir” diye açıkladı. Bilim insanı MCI vakası olan insanların yılda yaklaşık %10’unun demansa ilerlediğini de sözlerine ekliyor.

Yaşlılıkta dinç kalmanın yolu

Rogalski, yaşlanmaya bakış açısının önemli bir parçasının sadece yanlış giden şeyler üzerinde durmak değil, aynı zamanda yeni fırsatlar üzerinde durmak olduğunu vurguluyor: "Yaşlanma ile ilgili büyük bir zorluk aslında yaşlanma ile ilgili damgalamalardır. Yaşlandıkça bireylere dair beklentileri azaltmamız ve insanların yapabileceği faaliyetleri ve sorumlulukları ortadan kaldırmamızdır."

Bilim insanı modern hayatın gelişiyle birlikte lüks yaşam standartlarının da insanları olumsuz etkilediğini söyledi:

“Bulaşıklarımızı yıkamak ya da sadece hareket etmek gibi yaptığımız günlük aktivitelerin çoğunun, aslında bu kasları güçlü tutmak için gerçekten iyi olduğu ortaya çıktı.”

Benzer şekilde beynimizi meşgul ve aktif tutmak da birçok açıdan faydalı olabilir:

“Sosyal olarak bağlantıda kalmak yeni bir şey öğrenmek faydalıdır. Ancak ince motor becerilerimizi çalıştırmanın yollarını düşünmek de dahil olmak üzere beynimizi çalıştırmayı ve vücudumuzu kullanmamız gerektiğini düşünmek istiyoruz. Eğer bazı sorumluluklar bizden alınıp bizim için yapılırsa bunları düşünmek zorunda kalmayabiliriz.”

ABD'de başkanlık yarışı: Biden adaylıktan çekiliyor mu?

 

Elon Musk 'Biden'ın sağlık durumu' tartışmalarına katıldı: ABD medyası yalan söylüyor

 

ABD'de Biden'ı üzecek anket: Zihinsel sağlığ başkanlığa uygun değil!

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erg04 Temmuz 2024 18:11

    ABD Süper güç seçilenler sadece hiçbirişe yaramayan cahil avam takımı piyon aslolan devletin kendi içinde en güçlü şekilde yönetimi seçilenler proje ayak takımı arada esmek gürlemek halkın gazını almak için kurulmuş düzenin içi boş egilip bükülen palavracıları