BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTL mevduatta reel getiri imkânı----

TL mevduatta reel getiri imkânı

TL mevduatta reel getiri imkânı
14 Ağustos 2024 - 08:20 www.finansgundem.com

Bir yıl içinde TL mevduat hesaplarının büyüklüğü yüzde 44,36 artarak 10,5 trilyon TL'ye ulaştı. Ancak bu dönemde, mevduatın getirisinin enflasyon karşısında eridiği gözlemlendi. Enflasyondaki düşüşle birlikte TL mevduatta reel getiri imkânı ortaya çıktı.

Ekonomideki dalgalanmalar, yerli yatırımcıların tercihlerinde önemli rol oynuyor. Yerli yatırımcıların enflasyona karşı paralarını koruma amacıyla sıkça tercih ettikleri yatırım araçlarından biri olan TL mevduat, beklenen getiri seviyesine ulaşamadı. Ancak, son dönemde enflasyondaki baz etkisiyle yaşanan düşüşle birlikte koşullar değişmeye başladı ve reel getiri imkanı doğdu.

Dünya'dan Birol Bozkurt'un haberine göre, 2023 yılında Ağustos ayının ilk haftasında mevduat hesap­ların toplam büyüklüğü 12 tril­yon 593 milyar lira seviyesinde bulunuyordu geçen bir yıllık sü­rede bu rakam yüzde 33,26 ar­tarak 16 trilyon 783 milyar lira­ya yükseldi. Aynı dönemde TL mevduatlardaki yükseliş dik­kat çekti. Geçen yılın ağustos ayında 7 trilyon 265 milyar TL olan Türk Lirası mevduatların büyüklüğü yüzde 44,36 artarak 10 trilyon 488 milyar lira oldu. TL mevduatın 6,4 trilyon lira­sı gerçek kişilerin hesapların­da toplanırken 3,3 trilyon lirası ticari kuruluşların hesapların­da toplandı. Yabancı para mev­duatlardaki büyüme ise sınır­lı kaldı. 2023’ün ağustos ayının ilk haftasında 5 trilyon 328 mil­yar TL olan yabacı para mevdu­atın büyüklüğü yüzde 18,12 ar­tışla 6 trilyon 294 milyar TL’ye yükseldi.

Geçen bir yıllık sürede mev­duat faizlerindeki yükse­liş mevduat hesaplarının bü­yümesine önemli katkı verdi. 2023’ün ağustos ayında yüz­de 27 civarında olan 6 aylık TL mevduatın faiz oranı son za­manlarda yüzde 60’lara kadar çıktı. Mevduat faizlerinin uzun bir süre enflasyonun altında kalarak negatif getiri sağladığı görülüyor. Ancak bu durum ay­lık bazda bakıldığında özellik­le temmuz ayında baz etkisiyle birlikte enflasyondaki hızlı dü­şüşün sonucunda biraz değiş­ti ve enflasyon bazında mevdu­at faizleri reel getiri sağlamaya başladı.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz bankacılık kaynakları şunları söyledi; “Dö­viz kurlarının enflasyon ora­nı kadar artmaması hatta sabit kal­ması aslın­da dövize yıllık yüzde 50 faiz uygulandığı sonucuna çıkı­yor. Bu durum her ne kadar yük­sek faizden yararlanmak iste­yen sıcak paranın ülkemize gi­rişini sağlayacak olsa da bu kısa vadeli bir durum olacak, yüksek faizden yararlanan yabancı ya­tırımcı kısa sürede Faiz gelirini alıp ülkeyi terk edecektir.”

Mevduat faizlerinde sınırlı yükseliş

2023 yılında seçim sonra­sı ekonomi yönetiminin değiş­mesiyle TCMB, haziran ayın­dan başlayarak politika faizini toplam 3 bin 400 baz puan ar­tırarak yüzde 42,50 seviyesi­ne yükseltirken yılbaşından bu yana 750 baz puanlık daha ar­tış yaparak politika faizini yüz­de 50 seviyesine yükseltti.

Yeni ekonomi yönetiminin uygula­dığı programla beraber mevdu­at ve kredi faizleri politika faizi etrafında seyretmeye başladığı görülüyor. Bankaların TL mev­duat için uyguladıkları faiz ora­nı 2 Ağustos haftasında bir ön­ceki haftaya göre 3 baz puan ar­tışla yüzde 55,78 olurken, dolar mevduat faizi 5 baz puan azalış­la yüzde 1,73 ve euro mevduat faizi 14 baz puan azalışla yüzde 1,10 oldu.

TL bazlı ticari kredile­rin faiz oranı ise aynı haftada bir önceki haftaya göre 15 baz pu­an azalışla yüzde 61,66 oldu. TL bazlı konut kredi faizleri 8 baz puan azalışla yüzde 43,64; taşıt kredi faizleri 397 baz puan ar­tışla yüzde 54,94 ve ihtiyaç kre­di faizleri 40 baz puan azalışla yüzde 73,93 olarak gerçekleşti. Dolar bazlı ticari kredilerin faiz oranı aynı haftada 19 baz puan artışla yüzde 8,51 olurken, euro bazlı ticari kredilerin faiz oranı 55 baz puan azalışla %6,51 oldu.

KKM’den TL mevduata geçiş ivme kazanacak

Merkez Bankası, geçtiğimiz ay TL mevduatı özendirmeye yönelik adımlar attı. Karar ile KKM’den Türk Lirası mevdu­ata geçişlerin hızlandırılması hedefleniyor. TCMB uygulama talimatında yaptığı değişiklik­le, “KKM hesaplarına uygula­nan faiz oranı alt sınırını politi­ka faiz oranının yüzde 80’inden yüzde 70’ine” düşürdü. Bu deği­şiklik ile KKM’de en düşük fa­iz oranı yüzde 40’tan yüzde 35’e indirilmiş oldu.

Mevduat reel olarak yüzde 29,63 kayba neden oldu

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %28,18, TÜFE ile indirgendiğinde ise %12,12 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Amerikan Doları %6,65, Euro %7,12, mevduat faizi (brüt) %19,55 ve DİBS %39,45 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde külçe altın %2,55, Amerikan Doları %18,35, Euro %18,76, mevduat faizi (brüt) %29,63 ve DİBS %47,04 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

Piyasadaki fazla TL ortadan kalkacak

Merkez Bankası, bu ayın başında yeni bir adım daha atarak sterilizasyon araçlarına gün içi ek TL depo alım ihaleleri ekledi. Karar ile piyasadaki fazla TL’nin azaltılması hedefleniyor. TCMB, bankalara gönderdiği yazıda, 11.00-11.30 arasında düzenlenen TL depo alım ihalelerine ek olarak, gün içerisinde ek TL depo alım ihalesi açılabilmesine karar verildi.

Dolarizasyon mevduattan kredilere mi kaydıDolarizasyon mevduattan kredilere mi kaydı

 

Bankacılık sektörünün mevduatı azaldıBankacılık sektörünün mevduatı azaldı

 

TCMB'den TL mevduatı destekleyecek yeni adımTCMB'den TL mevduatı destekleyecek yeni adım

 

TL mevduatlarında tarihi rekorTL mevduatlarında tarihi rekor

 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Eyüp Sakallı14 Ağustos 2024 23:44

    TÜİK'in kalem oyunlarıyla enflasyon düşürüyor. Halkı kandırmakla kalmıyor, hakkını da çalıyorlar.

  • kabul edilen gariplik14 Ağustos 2024 14:34

    Benim bir konu çok garibime gidiyor. Ekonomistler halk gibi Tüik in enflasyon rakamlarına inanmadıkları halde sanki doğruymuş gibi ekonomik yorumlar yapıyorlar. Bu size tuhaf gelmiyor mu?

  • Yorum 14 Ağustos 2024 12:28

    TÜİK bile %65 enflasyon açıkladığı haziran ayında elektirik, su, doğalgaza gelen %40 lık zamlarla yılsonu enflasyon hedefi nasıl tutturulacak. Fren patladı. Çalışanlar ve emekliler geçinemez durumda. SGK 2025 yılında emekli olacak olanların aylık bağlama oranının %30 düşeceği haberi cabası önlem alacak olan meclis tatilde... Önümüzde açılacak okul giderleri, vakıf üniversitesilerine gelen %110 üzerinde zamlar. Çalışanlara, emekliye yapılmayan zamlar.

  • Bankalar Faiz düşürmez ise14 Ağustos 2024 11:23

    Bu yazıda bir şart eksik... Bankalar mevduat faizine vermiş olduğu oranı düşürmez ise diye. Hoş düşürseler ne olacak sanki enflasyon oranı doğru