BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTasarruf paketi açıklandı: Kamu lojmanlarının akıbeti ne olacak?----

Tasarruf paketi açıklandı: Kamu lojmanlarının akıbeti ne olacak?

Tasarruf paketi açıklandı: Kamu lojmanlarının akıbeti ne olacak?
16 Mayıs 2024 - 12:00 www.finansgundem.com

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi dahilinde ele alınan konulardan biri de kamu lojmanları. En fazla 975 lira kira ödenen lojmanlara ilişkin kararların 'gözden geçirileceği' ifade edildi. Peki lojmanların akıbeti ne olacak? İşte detaylar...

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katıldığı toplantı ile açıklandı. Kamu harcamalarında tasarruf, harcama disiplini ve yatırımlarda verimlilik olarak üç başlıkta toplanan tedbirler yerel yönetimler dahil Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) hariç tüm kamuyu kapsayacak.

Kamuda Tasarruf Paketi'nin maddelerinden biri olan lojmanlar için ise şu ifadelere yer verildi; 3 yıl süreyle yeni hizmet binası alımı ve yapımı durdurulacak. Yeni bina kiralanmayacak. Yeni lojman ve sosyal tesis alımı/yapımı yasaklanacak. Mevcut tesisler ekonomiye kazandırılacak.

Peki yaklaşık 250 bin lojmanla ilgili hükümetin tasarrufu ne olacak?

Ekonomim'den Besti Karalar'ın haberine göre, masadaki ilk seçenek, yargı ve güvenlik mensuplarının yaşadığı lojmanlar dışında kalan tüm lojmanların ek tesisleri ile birlikte ihaleye çıkılarak satılması.

İkinci seçenek lojmanlarda kalanlara yaşadıkları evleri yine rayiç bedel üzerinden satın almaları için teklifte bulunulması. Satın alınmayan evlerin kamuda çalışmayan vatandaşlara satışının sağlanması.

Diğer bir seçenek ise çok düşük kalan kiraların lojmanın bulunduğu bölgenin rayiç bedeli belirlenerek artırılması ve en fazla 3 sene oturma şartı getirilmesi.

Lojman kiraları nasıl hesaplanıyor?

418 No’lu Milli Emlak Genel Tebliği’ne göre 2024 yılı için 220 metrekarelik bir lojman için bir kamu görevlisinin ödeyeceği kira bedelini şu şekilde hesaplanıyor:

Özellikle birçok üst düzey kamu görevlisine yüksek rakamlarla lojman kiralaması yapılmakta ve bu tutarlar 20-30 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Lojman kira bedeli ne kadar yüksek olursa olsun kamu görevlisinin ödeyeceği azami lojman kira tutarı 975,24 TL’dir. 2023 yılında bu tutar 780 TL olarak belirlenmişti.

Lojman bedeli olarak belirlenen 975,24 TL tutara ilave olarak her ay 163,2 TL kapıcı parası da alınmaktadır.

Açıklanan 418 No.’lu Tebliğ kapsamında kamu lojmanları kirası kerpiç, ahşap, bağdadi ve benzeri konutlarda metrekaresi 5 lira 66 kuruş, kalorifersiz konutlarda metrekaresi 8 lira 85 kuruş ve kaloriferli konutlarda metrekaresi 11 lira 61 kuruş olacak şekilde belirlendi.

Kamu lojmanlarından yakıtı kurum ve kuruluş tarafından tedarik edilenlerde oturanlardan ısı pay ölçer veya kalorimetre cihazı montajı yapılmamış konutlarda, her bir metrekare için 4 lira 64 kuruş yakıt bedeli kiraya ek olarak tahsil edilecek.

Kamuda tasarruf paketinin detayları açıklandı

 

Mahfi Eğilmez'den kamuda tasarruf paketi değerlendirmesi

 

TMB Başkanı Eren, "kamuda tasarruf paketini" yorumladı

 

İş dünyasından "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi" değerlendirmesi

 

Tasarruf paketi "dezenflasyon" sürecine katkı sağlayacak

 

TCMB Başkanı Karahan'dan 'Tasarruf Paketi' değerlendirmesi

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)