BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya ekonomisi çözümsüz bir ikilemle karşı karşıya----

Rusya ekonomisi çözümsüz bir ikilemle karşı karşıya

Rusya ekonomisi çözümsüz bir ikilemle karşı karşıya
09 Ekim 2024 - 15:47 www.finansgundem.com

Uzmanlar, Rusya ekonomisinin kısa sürede stagflasyona sürüklenebileceğine işaret ediyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Düşünce kuruluşu Carnegie Russia Eurasia Center’da araştırmacı olan Alexandra Prokopenko, “Rusya ekonomisi 'çözülemez bir ikilem’le karşı karşıya ve ancak birkaç yıl daha dayanabilir” diyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Prokopenko, "Moskova’nın savunma harcamalarını artırma planı Rusya ekonomisini daha derin bir sıkıntıya sürükleyecek ve ülke ileride aşılması zor sorunlarla karşı karşıya” diye yazıyor.

Uzun vadeli strateji şart

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Prokopenko, “Kremlin için sıkıntılar artıyor olsa da, kendi aşırı harcamalarıyla yüzleşmesi yıllar alacak” diye belirtiyor.

Financial Times’ta yer alan yazısında Prokopenko, “Bu, Avrupa ve ABD'deki politika yapıcılar için tatsız bir gerçek. Batı, Rusya'nın ekonomik savaş gücünün yakında tükeneceğini ummak yerine, Putin'in savaş makinesini daha da kısıtlayacak ve Ukrayna'nın kendi ekonomik dayanıklılığını artıracak uzun vadeli bir stratejiye odaklanmalı” diyor.

Geçen ay Rusya, 2025 ulusal savunma harcamalarını yüzde 25 oranında artırarak Ukrayna'daki savaşını sürdürme kararlılığını yineledi. "Savunma ve ulusal güvenlik harcamaları GSYİH'nın yüzde 8'ini ve tüm federal harcamaların yüzde 40'ını oluşturacak” diyen Prokopeko, bunun Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana en yüksek seviye olduğunun altını çiziyor.

Çözümsüz bir ikilem

Prokopenko, “Harcamaları bu kadar yüksek seviyelere çıkararak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bütçenin diğer bölümleri sıkıştıkça oluşan ekonomik dengesizlikleri etkili bir şekilde göz ardı ediyor. Askeri odaklı bir ekonomiye doğru bu kaymanın sekiz yıla kadar sürebileceğini öngördü, ancak bu durum ileride Rusya'yı ısıracak” şeklinde yazıyor.

“Putin'in toplayabileceği kaynaklar sınırsız değil. Kremlin savunmaya daha fazla para akıtarak mevcut ekonomik dengesizlikleri daha da kötüleştiriyor” diyen Prokopenko şöyle ekliyor: “Putin, aynı anda dengeli bir finansal sistemi sürdürme, sosyal yükümlülükleri yerine getirme ve savunma harcamalarını mevcut seviyelerde sürdürme gibi çözülemez bir ikilemle karşı karşıya.”

Bu koşullar ülkenin kamu sektörünü etkileyecek, sağlık, eğitim ve bilim gibi sektörlerin kaynaklara erişimini kaybetmesine neden olacak.

Stagflasyon riski

Prokopenko, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımları artırmaya devam etmesi gerektiğini ve bunun da Kremlin için işlem maliyetlerini artırdığını öne sürüyor. Ona göre, bu, Moskova'nın zorlu seçimlerle yüzleşmesi için zaman çizelgesini hızlandırabilir.

Batı'nın kısıtlamalarının Putin'in ekonomik stratejisini zaten etkilediğini belirten Prokopenko, “Yaptırımlar, Rusya'nın ordusunu modernize etme yeteneğini bozdu, tedarik zincirlerini parçaladı ve finansal işlemleri kısıtladı” diye yazıyor.

Örneğin, Pekin'in Moskova ile artan ticaret ilişkisinin önemine rağmen, neredeyse tüm Çin bankaları artık Rusya ile işlem yapmayı reddediyor.

Bu arada, Rusya'nın savunmaya odaklanması ücretleri de artırıyor ve enflasyonu yükseltiyor; bu koşullar ülkenin daha geniş ekonomik sağlığı için de iyiye işaret değil. Ülkenin kendi tahminlerine göre, GSYİH büyümesi gelecek yıl kadar erken bir zamanda tökezlemeye başlayacak; inatçı fiyat artışıyla birleştiğinde bunun Moskova'yı stagflasyona doğru riskli bir yola sokabileceği düşünülüyor.

AB'den Rusya'ya yeni yaptırım kararıAB'den Rusya'ya yeni yaptırım kararı

 

Rusya ekonomisi savaşı daha fazla kaldıramayabilirRusya ekonomisi savaşı daha fazla kaldıramayabilir

 

Batı'dan Kiev'e, Rusya ile müzakere baskısıBatı'dan Kiev'e, Rusya ile müzakere baskısı

 

Rusya'da en çok zarar eden 10 şirket belli olduRusya'da en çok zarar eden 10 şirket belli oldu

 

Rusya'da kredi kartı sayısına sınırlamaRusya'da kredi kartı sayısına sınırlama

 

Rusya ekonomisi stagflasyona mı sürükleniyor?Rusya ekonomisi stagflasyona mı sürükleniyor?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)