BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemReklam Kurulu'nda fahiş fiyat hazırlığı----

Reklam Kurulu'nda fahiş fiyat hazırlığı

Reklam Kurulu'nda fahiş fiyat hazırlığı
13 Mart 2020 - 14:22 www.finansingundemi.com

Türkiye’de 1 milyar 300 milyon maske üretimi var ancak piyasada ürünü bulmak neredeyse imkânsız. Ticaret Bakanlığı’nın maske ihracatını Sağlık Bakanlığı'nın ön şartına bırakmasına rağmen piyasadaki sıkıntı aşılamadı.

FINANSGUNDEM.COM-ANKARA 

Bakanlığa gelen binlerce şikâyet üzerine Reklam Kurulu 25 yıllık aradan sonra ilk kez olağanüstü toplantı yapma kararı aldı. 12 gün sonra toplanacak olan Kurul, yaşanan olağanüstülüğü dikkate alarak, hiç zaman kaybetmeden şikayetlere konu firmalardan savunmalar istemeye başladı.

Korona virüsü nedeniyle özellikle dezenfektan ürünlerinde ve gıda maddelerindeki artış gözlerin Reklam Kurulu’na çevrilmesine neden oldu. Herhangi bir ürün stokunda ve personelde eksikliğin olmadığının açıklanmasına karşın maske ve dezenfektan ürünlerinin raflarda bulunamaması veya fahiş fiyattan tüketiciye sunulması şikayetleri de beraberinde getirdi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın Reklam Kurulu’nun 1995 yılından beri ilk kez olağanüstü toplanacağını açıklamasıyla Kurul da çalışmalarına hız verdi.

Pekcan: Reklam Kurulu 25 yıl sonra ikinci kez olağanüstü toplanıyor

SAVUNMALAR İSTENİYOR

Reklam Kurulu’nun 19 üyesi bulunuyor. Bunlardan 2’si bakanlık temsilcisi, diğer üyeler ise
Türk Tabipleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Reklamcılar Dernekleri’nin de aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşları ile medya üyelerinden oluşuyor. Şikâyet başvurusu alındığı ve tespit edildiği süreçte yasa gereği söz konusu firmanın savunma yapabilmek için 14 günlük süresi bulunuyor. 25 Mart’ta toplanacak olan Kurulun, şikâyete konu firmalardan yaşanan durumun olağanüstülüğünü dikkate alarak zaman kaybetmemek için savunmalarını istemeye başladığı öğrenildi. İnternet yer sağlayıcılarındaki firmaların fiyatlarının da yakın takibe alındığı belirtiliyor.

Söz konusu toplantıda kurul, ilgili firmalarda bir suç unsuru tespit etmesi halinde idari para cezası kesme ve reklamlarını durdurması cezası verebiliyor. Firmaya yönelik şikâyet ilk kez gerçekleşiyorsa kurulun, ilgililere reklam durdurma cezası verebileceği belirtiliyor. Ancak şikâyet ilk kez yapılmamış ve firma daha önce de Kurulun önüne gelmişse, haksız ticaret gerçekleştirildiği gerekçesiyle idari para cezası verileceği ifade ediliyor.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Yapılan incelemeler ve verilen cezalar sonrasında Reklam Kurulu’nun Ticaret Bakanlığı müfettişlerine doğrudan talimat verme yetkisi bulunmuyor. Ancak yaşanılan sürecin olağanüstülüğü dikkate alındığında verilen cezalar ve alınan kararlar doğrultusunda dosyalar müfettişlere bildirilebiliyor. Bu durumda Ticaret Bakanlığı müfettişlerini harekete geçirmiş oluyor. Müfettişlerde yaptıkları incelemeler sonucunda söz konusu firmalar hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun ‘fiyatları etkileme’ suçunu düzenleyen 237’nci maddesi, ‘kamuya gerekli ürünlerin yokluğuna neden olma’ suçunu düzenleyen 238’inci maddesi, ‘mal veya hizmet satışından kaçınma’ suçunu düzenleyen 240’ıncı maddesi uyarınca Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunacak.

Hazine stokçular için ihbar hattı kurdu

2 GÜNDE 5 BİNİN ÜZERİNDE ŞİKÂYET

Ticaret Bakanlığı’nın 81 ilde hem fiyat artışları tespit edilen maskeler ve sağlık malzemesiyle hem de gıdalarla ilgili eş zamanlı denetimleri ise devam ediyor. Denetimler özellikle dezenfektan, kolonya ve gıdada her türlü malzemeyi içeriyor. Bakanlığın, Haksız Fiyat Artışı (HFA) mobil uygulamasına son birkaç günde 5 binin üzerinde şikâyet geldiği belirtiliyor.

Maskedeki fiyat artışına yönelik çalışmalar yürüten Bakanlık öncelikle geçen hafta 13 firmanın ürününün denetim altına aldı, 9’una ceza kesti. Bakanlığın bu cezaları 10 katına kadar artırma yetkisi de bulunuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)