BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPortekiz, orman yangınları için AB’den 500 milyon euroluk fon kullanacak----

Portekiz, orman yangınları için AB’den 500 milyon euroluk fon kullanacak

Portekiz, orman yangınları için AB’den 500 milyon euroluk fon kullanacak
28 Eylül 2024 - 09:48 www.finansgundem.com

Portekiz, orman yangınlarından etkilenen bölgelerdeki yeniden inşa çalışmalarını desteklemek amacıyla Avrupa Komisyonu'ndan 500 milyon euro uyum fonu alacak. Bu fon, zararların tamamının karşılanmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Portekiz'de orman yangınlarından en çok etkilenen belediyelerde bir süredir hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Evler, tarım ürünleri ve sanayi tesislerindeki tahribat çok büyük ancak hükümet yeniden inşa çalışmalarının hızlı ve bürokratik bir şekilde yürütülmesini istiyor. Bu amaçla Avrupa fonlarına olan güven azımsanmayacak düzeyde.

Portekiz Başbakanı Luis Montenegro gazetecilere yaptığı açıklamada, "Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yürütülen diyalogla, önümüzdeki birkaç yıl için ülkemize ayrılmış uyum fonundan 500 milyon euroluk tutara erişim yetkisi aldık. İstisnai olarak zararın yüzde 100 karşılanmasına yeterli olabilecek bir meblağdan bahsediyoruz," dedi.

Montenegro'ya göre bu, "istisnai olarak Komisyon'un herhangi bir ön koşul ya da onay zorunluluğu olmaksızın doğrudan hükümetin yönetimine bırakılacak bir prosedür" anlamına geliyor.

Merkez Bölge Koordinasyon ve Kalkınma Komisyonu (CCDR) Başkan Yardımcısı Alexandra Rodrigues Lusa, yangınların yol açtığı hasara ilişkin yürütülen incelemelerin önümüzdeki hafta sonuna kadar tamamlanması gerektiğini belirtti.

Merkez bölgeyi kapsayan bu son takvimin dışında kuzeydeki yerleşim birimleri için de "kırsaldaki yangınların bölgedeki çiftliklere verdiği zararı değerlendirmek üzere Tarım Coğrafi Portalı'nda bir form hazırlandığı" söyleniyor.

Başbakan Montenegro'nun açıklamaları, İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve Cumhuriyet Başsavcısı ile polis ve Ulusal Cumhuriyet Muhafızları'ndan temsilcilerin katıldığı bir toplantının ardından geldi.

Bu, yangınların olası çıkış kaynağını araştırmak üzere hükümet yetkilileri tarafından belirlenmiş bir ekiple yapılan ilk toplantıydı.

Başbakan ayrıca, kasten orman yangını çıkarma suçuyla ilgili olarak halen yürütülmekte olan tüm soruşturmaların kapsamlı bir şekilde inceleneceğini de söyledi. Amaç, halihazırda bu suçtan dolayı yakalanmış ve tutuklanmış kişilerden, yangını çıkarmadaki nedenlerini öğrenmek.

"Bu olaylar arasındaki bağlantıyı derinlemesine analiz edeceğiz ve kasten yangın çıkarmaktan tutuklananların yangını çıkarma nedenlerini inceleyeceğiz. Böylece doğal olaylardan ya da ihmalkar davranışlardan kaynaklanmayan yangınlarda özel bir ilginin baskın olup olmadığından emin olabiliriz," dedi.

Çarşamba günü Tarım Bakanı Jose Manuel Fernandes, Mayıs 2024'ten bu yana ormanların güvenliği için ulusal bir pakt hazırlandığını açıkladı.

Fernandes, "Bunun üzerine çalışmalarımız sürüyor. Perşembe günü Bakanlar Kurulu'nda çeşitli kararlar alınacak, bunları şimdiden söylemeyeceğim ama çalışmalar devam ediyor ve yıl sonuna kadar bu paktı tamamlamak istiyoruz," diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta ülkenin kuzeyini ve merkezini vuran yangınlar dokuz kişinin ölümüne ve 160'dan fazla insanın yaralanmasına neden oldu.

Polise göre 15-19 Eylül tarihleri arasında orman yangınlarıyla ilgili her gün yaklaşık 9.000 çağrı alındı.

Yangınlar 15-20 Eylül tarihlerinde yaklaşık 135.000 hektar büyüklüğünde orman alanını kül etti ve bu yıl toplamda 147.000 hektarlık alan yanmış oldu. Bu da son 10 yılın en kötü üçüncü rekoruydu.(euronews)

Portekiz'de tarihin en büyük orman yangınları: Ulusal yas ilan edildi!Portekiz'de tarihin en büyük orman yangınları: Ulusal yas ilan edildi!

 

Portekiz'de alarm: Orman yangınları için AB'den yardım talebiPortekiz'de alarm: Orman yangınları için AB'den yardım talebi

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)