BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiNobel ödüllü iktisatçı uyardı: Avrupa stagflasyona gidiyor----

Nobel ödüllü iktisatçı uyardı: Avrupa stagflasyona gidiyor

Nobel ödüllü iktisatçı uyardı: Avrupa stagflasyona gidiyor
26 Ağustos 2024 - 16:09 www.finansgundem.com

İnovasyon ve ekonomik büyüme açısından ABD’nin oldukça gerisinde kalan Avrupa ülkelerini ünlü ekonomist Michael Spence’e göre gelecekte ciddi bir stagflasyon dönemi bekliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nobel ödüllü iktisatçı Michael Spence'e göre, Avrupa inovasyon açığı ve zayıf üretkenlikten tehdidiyle karşı karşıya. Üstelik Spence’e göre Avrupa ülkeleri bu rotasını değiştirmediği takdirde bölge ekonomisini stagflasyonla karşı karşıya bırakacak.

Fortune’un haberine göre, ekonomist, çarşamba günü Project Syndicate'de yayınlanan bir köşe yazısında, gelişmiş ekonomilerde uzun vadeli verimlilik artışının, teknolojik yeniliklerin önderlik ettiği yapısal değişime bağlı olduğunu söyledi.

Spence, “Avrupa'nın temel sorunu burada yatıyor: yapay zekadan yarı iletkenlere ve kuantum hesaplamaya kadar bir dizi alanda ABD ve hatta Çin, Avrupa'ya tozunu yutturuyor " uyarısında bulundu.

Avrupa’nın bu zayıf performansı yıllardır sürüyor. 2008’de ABD’nin gayrisafi yurtiçi hasılası Euro Bölgesi’yle kabaca eşitti. Şimdiyse Dünya Bankası verilerine göre ABD ekonomisi Euro Bölgesi’nden yaklaşık %75 daha büyük.

Emin olmak gerekirse döviz dalgalanmaları da rakamları çarpıtıyor. Satın alma gücüne göre ayarlanan AB üretimi son 20 yılda ABD’nin sadece %4 gerisinde kaldı. Avrupa’nın en zayıf ekonomik döneminde bile Alman tüketiciler hâlâ iyimser hissediyor.

Bu arada, yatırımcılar küresel ekonomide ve finansal piyasalarda bir "Amerikan istisnacılığı" çağını giderek daha fazla kabul etti.

Bu, Avrupa'nın bir eğlence merkezi olarak artan statüsüyle çelişiyor. Dev turist orduları, tatilcilerin sokakları tıkamasından, fiyatların yükseltmesine ve konutları işgal ediyor. Bu tablodan yorulan Avrupalılarda ise turistlere karşı tepki var

Hoover Enstitüsü'nde kıdemli bir araştırmacı olan Spence, inovasyon açığının, merkezî olmayan Ar-Ge ortamına yapılan yetersiz yatırımın, tek pazarın zayıf entegrasyonunun, bilgi işlem gücü gibi temel altyapının eksikliğinin, girişim sermayesi ve özel sermaye fonlarının sınırlı kullanılabilirliğinin Avrupa’nın geride kalmasındaki temel sebeple olduğunu söyledi.

Nobel ödüllü ekonomist Avrupa’nın bu engellerin üstesinden gelebileceğini, nitelikli üniversite mezunları ve girişimciler için risk almayı cazip kılacak ekonomik ve sosyal güvenlik ağı bulunduğunu söyledi. Dolayısıyla Spance’e göre AB’nin hâlâ bazı avantajları bulunuyor.

Bununla birlikte ekonomist, yeni bir ekonomik vizyon olmadan, daha az yenilikçi olan geleneksel sanayi sektörlerinin kıtada hakim olmaya devam edeceği, en iyi ve en geleceği parlak olan girişimlerinse diğer ülkelere göç edeceği konusunda uyardı:

“Avrupa karar vermek zorunda: Göreceli bir stagflasyona yol açacağı kesin olan mevcut rotasında kalabilir veya tamamen yeni bir rota çizebilir. İkinci yaklaşım daha riskli, ancak aynı zamanda çok daha fazla yukarı yönlü potansiyele sahip.”

Ancak Spence’e göre politikacılar veya Avrupa halkları arasında bu seçim gündemin en ön maddelerinde bulunmuyor. Nobel ödüllü ekonomist Avrupalı liderleri statükonun veya yeni bir ekonomi vizyonunun neler getireceğine dair net bir resim sunmaya çağırıyor.

Nobel ödüllü ekonomist Avrupa’nın yeni sürdürülebilir büyüme modellerini hedefleme konusunda halihazırda başarıya ulaştığını ve ekonomik üretimdeki sorunun da üstesinden gelebileceğini söyledi. Ancak Spence sözlerine şu soruyu da ekledi:

“Avrupalıların önce basit ama kritik bir soruya cevap vermesi gerekiyor: AB, on yıl içinde inovasyon, ekonomi, güvenlik ve dayanıklılık açısından neye benzemeli?”

 

ECB baş ekonomistinden enflasyon uyarısıECB baş ekonomistinden enflasyon uyarısı

 

Almanya'ya yeni çip fabrikası: AB'den 5 milyar euro destekAlmanya'ya yeni çip fabrikası: AB'den 5 milyar euro destek

 

AB'nin sera gazı emisyonu ilk çeyrekte azaldıAB'nin sera gazı emisyonu ilk çeyrekte azaldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)