BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMahfi Eğilmez, faiz indirimi için tarih verdi----

Mahfi Eğilmez, faiz indirimi için tarih verdi

Mahfi Eğilmez, faiz indirimi için tarih verdi
21 Ağustos 2024 - 17:32 www.finansgundem.com

TCMB'nin faiz kararının ardından, uzmanlardan faiz indirimine ilişkin tahminler gelmeye devam ediyor. İktisatçı Dr. Eğilmez, enflasyonun yüzde 50-51 bandına ineceğini ve dolayısıyla ekim ayında bir faiz indirimi beklediğini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ağustos ayında üst üste beşinci kez politika faizini sabit tutma kararının ardından birçok kuruluş ve uzman tarafından TCMB'nin faiz indirim sürecine ilişkin analizler yapılıyor.

Merkez Bankası'nın faiz indirim süreci hakkında bir yorum da İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez'den geldi.

Eylülde enflasyonun yüzde 50-51 bandına ineceği öngörüsünü paylaşan Eğilmez, TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit tutmasını 'doğru karar' olarak nitelendirdi ve faiz indirimi için ekim ayına işaret etti.

CNBC-E'nin haberine göre, carry trade için çok ciddi Faiz ödendiğini anımsatan Mahfi Eğilmez, "Bu sürdürülebilir bir şey değil. Tek başına faize ve sıcak paraya güvenerek bu işi sürdürmenin sonu yok" dedi.

Merkez'in faizi yüzde 50'de bırakmasına ilişkin konuşan Eğilmez şu şekilde konuştu:

"Doğru bir karar, bu dönem henüz faiz indirme dönemi değil. Enflasyonda düşme eğilimi baz etkisiyle oluşan bir iniş. Henüz yeterli değil. Ağustos verisi eylül ayında gelecek. Enflasyon 50-51'lere inecek büyük ihtimalle. Eylül verisi gelince 50'nin de altına ineceğiz muhtemelen. Bunları gördükten sonra faiz indirimini düşünmek lazım. Ekim daha mantıklı olabilir.

'Fiyatların değer ölçme niteliği kayboldu'

Fiyatların değer ölçme niteliği kayboldu. 2000 öncesinde de böyle bir şey yaşadık. Anlamıyorduk olayı. Sadece konu enflasyon değil. değerlerin yerine oturması meselesi de karşımızda var. Kıyaslama ölçülerimiz kayboldu.

'Carry trade'i ne kadar taşıyabiliriz?'

Faizin yanına itibar kazandırıcı işleri koyup da yabancı yatırımları canlandıramazsak biz bu işi çözemeyeceğiz. Carry trade'e çok para ödüyoruz, bunu ne kadar taşıyabiliriz ki? Yüzde 10 üç aylık faiz ödüyoruz dolara. Carry trade ile biz olayı çözüyoruz, bu sürdürülebilir bir şey değil. Tek başına faize ve sıcak paraya güvenerek bu işi sürdürmenin sonu yok."

'Yıl sonu enflasyon yüzde 45'lere inebilir'

Mahfi Eğilmez, enflasyon tahminlerine yönelik yaptığı değerlendirmede, "Yıl sonu yüzde 45'ler seviyesi inilebilir yer gibi görünüyor. Eylülde de inecek ama sonra baz etkisi yok oluyor. Enflasyonun yüzde 14'e inmesi için başka şeyler lazım. 2025 sonuna kadar bu faizle gidemeyiz. Mecbur faiz indireceğiz. Yüzde 14'ü tutturmak için şapkadan tavşan çıkarmak lazım. Bu politikalarla yüzde 14'ler çok zor" dedi.

Citi'den Merkez Bankası için faiz öngörüsüCiti'den Merkez Bankası için faiz öngörüsü

 

Morgan Stanley'den TCMB için faiz tahminiMorgan Stanley'den TCMB için faiz tahmini

 

Goldman Sachs'tan faiz indirimi için 'dolarizasyon' yorumuGoldman Sachs'tan faiz indirimi için 'dolarizasyon' yorumu

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ayşe Beyazit23 Ağustos 2024 13:22

    Mahvi Eğilmez sende mi Burutus diyesim var seni de bozmuslar

  • Doğru yorum21 Ağustos 2024 20:24

    Nediyorbu faizler asla yüksek değil enflansyon yüzde ikiyüzlerde ve zamlar sürekli artıyor koskoca eski bakan apaçık gerçek dışı aldatıcı konuşuyor döviz aylardır baskılanıyor geveleyip duruyor doların gerçek fiyatı bu diyemiyor şok develüasyon ve faizlerin gerçek enflansyonun iki misli yükselmesi gerekir taşların oturmasını birtürlü diyemiyor sürekli sıkma kurulama günü kurtarma oyalama konuşmaları