BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemM çiçeği virüsü Hindistan'a sıçradı----

M çiçeği virüsü Hindistan'a sıçradı

M çiçeği virüsü Hindistan'a sıçradı
24 Eylül 2024 - 15:30 www.finansgundem.com

M çiçeği virüsünün yeni varyantı dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan'a sıçradı

Dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan, Afrika kıtasında yayılan M çiçeği virüsünün (mpox) daha bulaşıcı yeni varyantının ülkede bir kişide tespit edildiğini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), M çiçeği virüsünün bu daha bulaşıcı Clade I varyantı nedeniyle ağustos ayında küresel halk sağlığı acil durumu ilan etmişti.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Hint kamu sağlığı yetkilileri, virüsün daha bulaşıcı olan Clade I varyantının, yakın zaman önce Dubai'den Kerala'ya dönen 38 yaşında bir erkekte tespit edildiğini belirtti.

Hindistan daha önce bulaşıcılığı daha az olan Clade 2 varyantından 30'dan fazla vaka bildirmişti.

İlk kez İsveç'te görüldü

M çiçeği Afrika dışında ilk kez İsveç'te görülmüş, ardından Tayland ve Pakistan'da da vakalar bildirilmişti.

Çin, önlem olarak gelecek altı ay boyunca M çiçeği vakalarının görüldüğü bölgelerden ülkeye gelen insanları ve malları takip edecek adımlar atacağını açıklamıştı.

Buna göre, salgın yaşanan bölgelerden ülkeye gelen yolcuların semptom gösteren kişilerle temas edip etmediklerini ve kendilerinde semptom olup olmadığını beyan etmeleri gerekecek, bu bölgelerden gelen araçlar, konteynerler ve mallar ise dezenfekte edilecek.

M çiçeği Afrika’da hızla yayılıyor. Uluslararası kuruluşlar, acil durumlara daha hızlı yanıt verilmesi yönünde çağrılar yapıyor.

Ağustos sonunda 10 bin doz aşının ulaştığı Nijerya, M çiçeği hastalığı ile mücadelede aşının ulaştırıldığı ilk Afrika ülkesi oldu.

Virüsün şu anda üç farklı türü var:

Clade 1a, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin batısında ve kuzeyindeki enfeksiyonların çoğunun sebebi. Salgın, on yıldan uzun süredir devam ediyor. Çoğunlukla, enfekte yaban hayvanlarını yiyerek yayılıyor. Hastalananlar virüsü yakın temas kurdukları kişilere geçirebiliyor ve özellikle çocuklar etkileniyor.

Clade 1b, M çiçeği’un yeni çeşidi ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusunda ve komşu ülkelerde salgına neden oluyor. Bu, kamyonların izlediği güzergah boyunca yayılıyor, kamyon şoförlerinin seks işçileriyle girdiği heteroseksüel cinsel ilişki sonucu bulaşıyor ve enfekte kişiler de yakın temas yoluyla bunu çocuklara geçiriyor.

Clade 2, 2022'de tüm dünyayı saran ve cinsel ilişkiyle bağlantısı kurulan M çiçeği salgını. Ağırlıklı olarak eşcinsel ve biseksüel erkekleri etkiliyor. Hastalık yayılmaya devam ediyor.

DSÖ'den M çiçeği virüsüne karşı ilk aşıya onay DSÖ'den M çiçeği virüsüne karşı ilk aşıya onay

 

M çiçeği pandemisi tehdidi: DSÖ'den aşı önerisi!M çiçeği pandemisi tehdidi: DSÖ'den aşı önerisi!

 

Sağlık Bakanlığı paylaştı: M Çiçeği hakkında merak edilenler...Sağlık Bakanlığı paylaştı: M Çiçeği hakkında merak edilenler...

 

DSÖ'den DSÖ'den "M çiçeği virüsü yayılıyor" uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)