BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemLavrov: Orta Doğu topyekun savaşın eşiğinde!----

Lavrov: Orta Doğu topyekun savaşın eşiğinde!

Lavrov: Orta Doğu topyekun savaşın eşiğinde!
28 Eylül 2024 - 09:47 www.finansgundem.com

İsrail ve Lübnan arasında artan gerilime dikkat çeken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bölgedeki çatışmaların hızla tırmanarak topyekûn bir savaşa dönüşebileceği uyarısında bulundu.


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, cuma günü Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New York kentindeki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde yaptığı konuşmada İsrail'in Lübnan'a saldırılarına dikkat çekti ve "Orta Doğu topyekun savaşın eşiğinde" ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada bölgede çıkacak savaşı "birilerinin çok istediğini" belirten Lavrov, üstü kapalı şekilde ABD'yi hedef aldı.

Lavrov'un açıklamaları, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın İsrail tarafından öldürüldüğü iddialarının ardından geldi.

İsrail ordusunun Lübnan'ın başkenti Beyrut’ta Hizbullah’ın ana karargahına cuma günü öğleden sonra düzenlediği hava saldırısının ardından Nasrallah’ın sağlık durumu konusunda belirsizlik sürüyor.

İsrail medyasında yer alan Nasrallah'ın öldürüldüğü ile ilgili haberlerin ardından The Times of Israel gazetesine konuşan İsrailli bir yetkili, saldırının Hizbullah liderini hedef aldığını doğrularken, "Böyle bir saldırıdan canlı çıktığını hayal etmek çok zor" ifadelerine yer verdi.

İran'ın resmi haber ajansı Tasnim Hizbullah'ın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Nasrallah ve örgütün Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin'in güvenli bir yerde olduklarını, saldırılardan zarar görmediklerini ve sağlık durumlarının iyi olduğu belirtti.

İsrail, Hizbullah'ın askeri kapasitesini ve üst düzey Hizbullah komutanlarını ortadan kaldırmayı amaçladığını belirterek, Lübnan hedeflerine yönelik saldırılarını önemli ölçüde arttırdı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), perşembe günü düzenlediği hava saldırısında Hizbullah komutanlarından Muhammed Hüseyin Surur’un öldürüldüğünü duyurdu.

Hizbullah, geçen hafta sonu İsrail'in Beyrut'un güney banliyölerinde iki Hizbullah liderini hedef alan saldırısında Rıdvan Gücü Komutanı İbrahim Akil ile eğitim birimi komutanı Ahmed Vehbi'nin öldürüldüğü açıklamıştı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, askeri toplantı alanını hedef alındığı saldırıda sadece birlik ve eğitim komutanlarının değil, eksen ve ikmal komutanlarının da öldürüldüğü belirtildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre, geçtiğimiz bir hafta içerisinde İsrail saldırılarında yaklaşık 700 kişi yaşamını yitirdi.

Uluslararası Göç Örgütü'ne göre ise Hizbullah'ın Gazze'deki savaşın başlamasından ve Hamas'ı desteklemek üzere İsrail'in kuzeyine roket atmaya başlamasından bu yana Lübnan'da 200.000'den fazla kişi yerinden edildi.

Sağlık Bakanlığı bu süre zarfında ülke sınırları içerisinde toplam 1.540 kişinin hayatını kaybettiğini bildirirken, bu can kayıplarının neredeyse yarısı İsrail hava saldırılarının ülkenin bazı bölgelerini harap ettiği geçtiğimiz hafta içerisinde gerçekleşti.

İsrail Genelkurmay Başkanı, Hizbullah'ın İsrail'e onlarca roket fırlatması üzerine Lübnan'da olası bir kara operasyonuna hazırlandıklarını açıkladı.

Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi, Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) liderliğindeki acil geçici ateşkes çağrılarının ardından perşembe günü yaptığı saldırı ile ateşkes çağrılarına kulak asmadı.

12 imzacısı bulunan ortak açıklamada, diplomatik çözümlere imkan tanıyacak 21 günlük geçici ateşkes talep edilerek, "Ne İsrail ne Lübnan halkının çıkarına olan geniş bölgesel çatışma riskinin kabul edilemez olduğu" ifadesine yer verildi.

Netanyahu'nun ofisi İsrail ordusunun Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini vurmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi. Açıklamada, "Başbakan IDF'ye, kendisine sunulan planlara uygun olarak savaşa tüm gücüyle devam etmesi talimatını verdi" denildi.

Üst düzey İsrailli yetkililer, Hizbullah'ın hava saldırılarının devam etmesi halinde Gazze'deki yıkımın Lübnan'da da yaşanabileceği tehdidinde bulundu.

Hizbullah Gazze'de ateşkes istiyor

Hizbullah, 7 Ekim’de Hamas militanlarının güneydeki saldırısının hemen ardından İsrail'in kuzeyine roket, insansız hava aracı ve füze yollamaya başladı. Hizbullah, İran’a yakınlığıyla biliniyor ve Filistinlilerle dayanışma içinde hareket ettiğini belirtiyor.

İsrail ise Hizbullah'ın füzelerine geniş çaplı ve yıkıcı hava saldırılarıyla yanıt verdi. Çatışmalar genel olarak İsrail'de onlarca, Lübnan'da ise 1.500'den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Sınırın her iki tarafında on binlerce kişi tahliye edildi.

Hizbullah, Gazze'de bir ateşkes olursa saldırıların duracağını taahhüt ediyor; ancak ABD, Katar ve Mısır tarafından yürütülen Gazze müzakereleri defalarca kez tıkandı.

Hizbullah'a göre, Filistinliler için somut kazanımlar elde etmeden füze atışını durdurmak, İsrail baskısına boyun eğmek olarak görülecek ve bu da son dönemde hayatını kaybeden tüm komutanların, boşuna kaybedildiği anlamına gelecek.

Türkçede "Allah'ın partisi" anlamına gelen Hizbullah, 1982'de İsrail'i Güney Lübnan'dan püskürtmek ve İsrail'i yıkmak gibi amaçlarla kuruldu.

Grubun lokomotifi, Lübnan'daki Şii Müslüman toplumunun askeri partisi Emel Hareketi'ydi.

İslam'ın Şii koluna bağlı Müslümanların katılımıyla, İran'da Ayetullah Humeyni'nin gerçekleştirdiği İslam Devrimi'nin bir benzerini Orta Doğu'da yaymak için taraftar toplamaya çalıştılar.

Hizbullah, 1982'den önce Emel Hareketi çatısı altında, bu tarihten sonra 1990'a kadar kendi kimliğiyle Lübnan İç Savaşı'nın önemli bir tarafı oldu ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) ülkeden çekilmesi için bir dizi saldırıda bulundu.

1983'te ABD Büyükelçiliği'ne yapılan saldırıda 63 kişi öldü. Aynı yıl ülkedeki ABD kışlaları birden fazla defa hedef alındı ve 241 askerin hayatını kaybettiği belirtildi. 1990'da ABD, 2005'te de Suriye, Lübnan'dan çekilme kararı aldıklarını açıkladılar.

2006'da Lübnan ile İsrail arasındaki savaş, birçok Arap ülkesi tarafından Hizbullah'ın dönüm noktası olarak görüldü. Aynı yıl kabul edilen ateşkes sonrası her iki taraf da zafer ilan etse de Arap ülkeleri arasında savaş, "Hizbullah'ın kesin zaferi" olarak görüldü.

Hizbullah, 2011'de başlayan Suriye İç Savaşı'nda İran ve Rusya ile beraber Şam yönetiminin tarafı oldu. Örgüt, Ekim 2023'ten beri devam eden İsrail-Hamas savaşında, kuruluş amacına bağlı kalarak Hamas'tan yana saf tutuyor. (euronews)

Filistin Başakanı: İsrail haydut devlet gibi davranıyor!Filistin Başakanı: İsrail haydut devlet gibi davranıyor!

 

İsrail, Beyrut'a bomba yağdırıyor: Hizbullah'ın kalesi Dahiye ateş altındaİsrail, Beyrut'a bomba yağdırıyor: Hizbullah'ın kalesi Dahiye ateş altında

 

İsrail'in Beyrut'taki saldırısına Hizbullah'tan karşı atakİsrail'in Beyrut'taki saldırısına Hizbullah'tan karşı atak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)