BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKredi kartı limitlerine gelir ayarı geliyor----

Kredi kartı limitlerine gelir ayarı geliyor

Kredi kartı limitlerine gelir ayarı geliyor
22 Eylül 2024 - 09:26 www.finansgundem.com

Kredi kartı limitlerinin gelirle uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor. Bankalar, SGK ve Risk Merkezi veri setleri ile entegre çalışarak kişilerin gerçek gelirlerine göre limit hesaplayacak, böylece aşırı borçlanmanın ve enflasyonun önüne geçilecek.

Kredi kartı limitlerine ve faizlerine ilişkin yeni düzenlemelerin geleceğine dair işaretler, özellikle 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da yer aldı. Programda, kredi kartı limitlerinin gerçek gelirle daha uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor.

Bankaların, kişilerin gelirlerinin çok üzerinde limitler tanımlaması ve bu durumun enflasyonla mücadeleyi zorlaştırdığı belirtilirken, yeni dönemde SGK ve Risk Merkezi veri setlerinin entegre edilmesiyle kişilerin gerçek gelirlerine göre limit hesaplamaları yapılacak.

Hükümetin hazırladığı Orta Vadeli Program'da kredi kartı limitlerinin kişilerin gerçek gelirleri ile uyumlu olması hedefleniyor. Bankaların kişilerin gelirlerinin çok üzerinde limit sağladığı dönemin sonuna geliniyor. Kredi kartı faizlerinin yükseltilmesi ise beklenmiyor.

Kredi kartı limiti nasıl belirleniyor?

Mevcut uygulamada tüm bankalardaki toplam kredi kartı limiti; kart sahibi olduğu ilk yıl aylık ortalama net gelirin 2 katını, sonraki yıllarda ise aylık gelirin 4 katını geçemiyor.

Ancak bankaların son dönemlerde gelirin oldukça üzerinde kart limitleri uyguladığı ifade ediliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mart ayında yaptığı açıklamada, bankaların kredi kartı limitlerini belirlerken kurallara uyması gerektiğini açıklamıştı.

Gelirle uyumlu kredi kartı limitleri

Orta Vadeli Program’da, kredi kartı limitlerinin vatandaşların gerçek gelirlerine göre yeniden düzenleneceği açıklandı. Bankaların, gelir düzeyinin çok üzerinde limitler tanımlaması, tüketicilerin aşırı borçlanmasına ve dolaylı olarak enflasyonun artmasına yol açıyordu. Yeni düzenleme ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Risk Merkezi veri setleri entegre edilerek, kişilerin gelirlerine daha uygun limitler belirlenecek. Bu adım, vatandaşların daha kontrollü bir şekilde kredi kartı kullanmasını ve borçlanma oranlarının azaltılmasını sağlayacak.

Kartlı alışveriş sayısı yıllık bazda yüzde 16 arttı

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile ağustosta yapılan ödeme sayısı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 1,61 milyar adet oldu. Sayısal olarak kartlı ödemelerin 927,4 milyonu kredi kartları ile yapılırken, 556,1 milyonunda banka kartları, 114,5 milyonunda ise ön ödemeli kartlar kullanıldı.

Kredi kartları ile yapılan ödeme sayısında büyüme geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15, Banka kartları ile yapılan ödeme sayısında yüzde 3, ön ödemeli kartlar ile yapılan ödeme sayısında yüzde 32 seviyesinde gerçekleşti.

İnternetten kartlı ödemeler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78 artarak 413,3 milyar liraya yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 28 oldu. İnternetten kartlı ödeme sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 217,9 milyona yükselirken, internetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 14 seviyesinde gerçekleşti.

Kartlarla yapılan temassız ödeme sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 arttı. Temassız ödeme tutarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 98 artarak 458,8 milyar lira oldu. Ağustos ayında mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4'ü temassız gerçekleşti.

Mevduat faizi getirisi asgari ücreti geçtiMevduat faizi getirisi asgari ücreti geçti

 

Kredi kartı borcu alarmıKredi kartı borcu alarmı

 

Kredi kartı harcamaları yüzde 0.6 arttıKredi kartı harcamaları yüzde 0.6 arttı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)