BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKKTC'de yatırımcılar için yeni yasal düzenlemeler----

KKTC'de yatırımcılar için yeni yasal düzenlemeler

KKTC'de yatırımcılar için yeni yasal düzenlemeler
08 Ekim 2024 - 17:05 www.finansgundem.com

KKTC, yüksek döviz kira getirisi, yatırımların 8-12 yıl içinde geri dönmesi, düşük suç oranı ile yatırımcıların dikkatini çekmektedir. Bu yoğun ilgi, KKTC yasalarında bazı değişiklikleri zorunlu kılmaktadır. İşte düzeleme konusunda detaylar...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), son yıllarda yüksek döviz kira getirisi, yapılan yatırımların 8-12 yıl gibi kısa sürelerde geri dönmesi, düşük suç oranı ve yılın 300 günü güneşli havasıyla yatırımcıların gözdesi haline geldi. Dünyanın dört bir yanından gelen yoğun yatırımcı ilgisi, KKTC yasalarında bazı değişiklikleri zorunlu hale getirdi. Maximum Proje Investment Yatırım Şirketi Direktörü Ebru Yavuz, yatırımcıları bu yeni yasal düzenlemeler konusunda bilgilendirdi ve dikkat edilmesi gereken önemli noktalara dikkat çekti.

YASAL DÜZENLEMELER: TAPU KAYIT ZORUNLULUĞU GELDİ

Ebru Yavuz, KKTC’de konut satın alan yabancı yatırımcıların yasal düzenlemelere dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. 20 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe giren “Sözleşmeler Değişiklik Yasası” ile birlikte yabancıların kayıtsız taşınmazlarını tapu dairelerine kaydettirme zorunluluğu getirildi. Bu yeni yasa çerçevesinde, yabancılar, yasal olarak sahip olabilecekleri taşınmaz sayısının üzerinde mülke sahiplerse, bu mülkleri iki yıl içerisinde satmak zorunda kalacaklar. Ayrıca, taşınmaz alımına dair sözleşmelerin altı ay içerisinde ilgili tapu dairesine bildirilmesi gerekiyor.

GEÇMİŞ DÖNEM ALIMLARI İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR

Daha önce KKTC’de mülk edinmiş yatırımcıların da bu yasal düzenlemeye uymaları gerektiğini belirten Yavuz, sözleşme ile alınan mülklerin tapu ve vergi dairelerine kaydedilmesinin zorunlu hale geldiğini vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını da kapsayan bu düzenlemeler, taşınmaz mal alımında sözleşmelerin, "Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) Yasası" kapsamında belirlenen kısıtlamalara tabi olduğunu belirtiyor. Yavuz, "Taraflardan en az birinin yabancı olduğu bu tür alımlarda, sözleşmelerin 75 iş günü içinde tapuya kaydedilmemesi halinde geçersiz sayılacağını" hatırlattı.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLARI İÇİN YENİ DÜZENLEMELER

Yavuz’un altını çizdiği bir diğer önemli konu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yasal olarak KKTC’de 3 konut satın alma hakkına sahip olmaları. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, satış sözleşmesiyle dahi almış olsalar, taşınmazlarına ait tapu ve vergi kayıtlarını düzenlemeleri gerektiğini belirten Yavuz, toplam %6 tapu harcının %50'sini ilgili tapu ve vergi dairelerine ödemek zorunda olduklarını ifade etti.

Yavuz, yeni yasaların yatırımcılar için hem fırsatlar sunduğunu hem de dikkatli olunmazsa ciddi sorunlar doğurabileceğini söyledi.

Kıbrıs gazileri ve Türk komandoları KKTC'de buluştu!Kıbrıs gazileri ve Türk komandoları KKTC'de buluştu!

 

KGK-KKTC Medya Buluşması, Kıbrıs ve Türkiye’de gündem olduKGK-KKTC Medya Buluşması, Kıbrıs ve Türkiye’de gündem oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)