BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKayıp bankacı Bao Fan'ın serveti 750 milyon dolar eridi----

Kayıp bankacı Bao Fan'ın serveti 750 milyon dolar eridi

Kayıp bankacı Bao Fan'ın serveti 750 milyon dolar eridi
10 Eylül 2024 - 13:44 www.finansgundem.com

Çinli bankacı Bao Fan, şubatta ortadan kaybolmasının ardından 750 milyon dolarlık bir servet kaybına uğradı.

Çinli yatırım bankacısı Bao Fan'ın kaybolması ve ardından servetindeki dramatik düşüş, finans dünyasında büyük yankı uyandırmaya devam ediyor. İşte Bao Fan'ın yaşadığı kayıpların detayları...

Çin'in önde gelen yatırım bankalarından China Renaissance'ın kurucusu Bao Fan, şubat ayında gizemli bir şekilde ortadan kaybolmasının ardından 750 milyon dolarlık bir kayıpla karşılaştı.

Teknoloji devleri arasında yer alan Alibaba Group Holding gibi firmalara da danışmanlık hizmeti sunan Fan, China Renaissance Holdings'deki hisseleri sayesinde 800 milyon dolardan fazla bir servete ulaşmıştı.

Hisselerde keskün düşüş

Dün itibarıyla, şirketin hisseleri üzerinde 17 ay sonra yeniden işlem yapılmaya başlanmasıyla birlikte yaşanan keskin düşüş, Fan’ın servetindeki erimenin sürmesine neden oldu. Şirketin hisseleri, Bao Fan’ın dahil olduğu bir soruşturma nedeniyle Nisan 2023'ten bu yana durdurulmuştu.

Bloomberg Milyarderler Endeksindeki hesaplamaya göre Bao'nın hisseleri 2021 şubattaki zirvesinden yüzde 93 düşüşle 55 milyon dolara geriledi. Bao, doğrudan firmada yaklaşık yüzde 35 hisseye sahip.

BloombergHT'nin haberine göre Bao'nun ani çöküşü, Başkan Şi Jinping'in "ortak refah" hamlesinin sık sık hedefi haline gelen Çin'in finans sektörü üzerinde bir gölge yarattı. Yalnızca 2023'te yüzden fazla Finans yöneticisi ve yetkilisi yolsuzlukla mücadelenin odağı oldu. Çinli yetkililer, bankacılardan “zihniyetlerine çeki düzen vermelerini”, “hedonistik" yaşam tarzını bir kenara bırakmalarını” ve “Batı tarzını kopyalamaya son vermelerini” istedi.

Natixis Asya Pasifik Ekonomisti Alicia Garcia Herrero, yaptığı değerlendirmede "Finans sektöründeki yetkililere yapılan baskı ve gözaltılar Çin'e sermayenin geri dönmesine yardımcı olmayacak" ifadesini kullandı.

İstifa nedeni: Sağlık sorunları

Yaşanan çalkantı ve istihdam kayıplarının yanı sıra Pekin ekonomisini 10 yıllardır sürükleyen finans ve gayrimenkulden yüksek düzeyli üretim ve yenilenebilire kaymasının bankacıları kariyer değiştirmeye zorlandığı bu ortamda Bao da sektördeki en yüksek profilli kaybedenlerden biri oldu.

Daha önce Credit Suisse ve Morgan Stanley gibi önde gelen Batılı bankalarda çalışan 53 yaşındaki Bao, 2005'te China Renaissance'ı kurmuştu.

Bao'nun geçen sene şubat ayında ortadan kaybolmasının ardından Renaissance Holding, Hong Kong Borsasına yaptığı bildirimde, Bao'ya ulaşamadıklarını duyurmnuş, daha sonra Bao'nun ülkenin yolsuzlukla mücadele kurumu tarafından gözaltına alındığı belirtilmişti.

Bankadan şubatta yapılan açıklamada Bao Fan'ın, 'sağlık sorunları ve ailesiyle daha fazla zaman geçirmek istemesi' nedeniyle China Renaissance Holdings'teki tüm görevlerinden görevinden istifa ettiği duyurulmuştu. Bao'nun şu anki yasal durumu ise belirsizliğini koruyor.

Deflasyonist döngüdeki ülke ekonomisinde yaşanan çalkantıyla banka bu yılın ilk 6 ayında 74 milyon yuan (10,4 milyon dolar) zarar açıkladı.

China Renaissance'ın hisseleri pazartesi günü Hong Kong'ta, geçen yılın mart ayından bu yana ilk işlem gününde yüzde 66 düştü ve firmanın piyasa değeri 1,39 milyar Hong Kong dolarına (178 milyon dolar) geriledi.

Bankacılık ve finans sektöründe iş imkanları azalıyorBankacılık ve finans sektöründe iş imkanları azalıyor

 

ABD'de yüzlerce bankacı işten çıkarılacakABD'de yüzlerce bankacı işten çıkarılacak

 

Çinli bankalardan Rusya'nın ticaretine darbeÇinli bankalardan Rusya'nın ticaretine darbe

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)