BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemJeopolitik rekabetin ticaret ve refah üzerindeki etkisi----

Jeopolitik rekabetin ticaret ve refah üzerindeki etkisi

Jeopolitik rekabetin ticaret ve refah üzerindeki etkisi
16 Eylül 2024 - 14:48 www.finansgundem.com

Son dönemde alevlenen jeopolitik rekabetlerin ticareti baltaladığı ve global refaha zarar verdiği bildirildi.

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre, hasım ülkeler ülkeler arasındaki mal alışverişi her çeyrekte dost ülkeler arasındaki alışverişten ortalama %2,5 daha az büyüdü.

Raporda 32 ülkenin 2017'den 2023'e kadar olan ticaret verilerini incelendi ve Birleşmiş Milletler'deki oylama davranışlarına dayanarak jeopolitik bağlılıklar belirlendi.

BIS raporunun yazarları, "Jeopolitik faktörler ekonomik kararlarda daha güçlü bir rol oynadığında, bu karşılaştırmalı avantaj ve piyasa verimliliğinde daha küçük bir role mal oluyor. Bazı ülkeler bu değişikliklerden bireysel olarak kazançlı çıksa da, ekonomik entegrasyondan elde edilen kazanımlar azaldıkça dünya bir bütün olarak zarar görüyor" dedi.

Çalışmaya göre, ticaretteki açık ağırlıklı olarak siyasi olarak uzak ülkelerin daha küçük hacimlerde ticaret yapmasından kaynaklanıyor ve değişen fiyatlardan çok fazla etkilenmiyor. Fiyatlar sadece ithalatçıların daha pahalı alternatiflerden mal tedarik etmek zorunda kalmaları nedeniyle kotalar ya da ticaret yasakları nedeniyle yükseliyor.

Küresel ticarette toparlanma beklentisiKüresel ticarette toparlanma beklentisi

 

Küresel ticaretteki düşüşe rağmen Türkiye'nin ihracatı arttıKüresel ticaretteki düşüşe rağmen Türkiye'nin ihracatı arttı

 

Küresel ticarette daralmaKüresel ticarette daralma

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)