BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİnsanlar neden hep haklı olduklarını düşünür?----

İnsanlar neden hep haklı olduklarını düşünür?

İnsanlar neden hep haklı olduklarını düşünür?
10 Ekim 2024 - 18:26 www.finansgundem.com

Özellikle de bugünün dünyasında haklı olma isteği, büyük ve çözümsüz tartışmalara neden olabiliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İnsanların her aman haklı olduğunu düşünmeleri ya da haklı olmak istemeleri, bilime göre pek de yabancı bir konu değil.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, hiç bir konuda haklı olduğunuza ikna olup bir başkasının inancınıza meydan okumasının onun sizin kadar çok şey bilmediği anlamına geldiğini düşündünüz m? Eğer öyleyse, yalnız değilsiniz.

Fortune’dan Ani Freedman’ın haberine göre, PLOS ONE dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, hararetli tartışmalar sırasında neden direndiğinizi açıklıyor: “Tüm gerçeklere sahip değilsiniz ancak sahip olduğunuza inanıyorsunuz.”

Ohio Eyalet Üniversitesi'nde İngilizce profesörü olan ve çalışmanın ortak yazarlarından Angus Fletcher, “Ortalama olarak çoğu insan bunu yapıyor” diyor.

Gerçeklerin sadece yarısı

Çalışmada, 1.261 yetişkin, yeterli suya sahip olmayan kurgusal bir okul hakkında bir makale okumak üzere üç gruba ayrılıyor. Bir grup, yalnızca okulun yeterli suya sahip başka bir okul ile birleşmesi için nedenler veren bir makale okuyor; ikinci grubun makalesi yalnızca ayrı kalma ve başka çözümler umma nedenlerini sunuyor. Üçüncü kontrol grubu ise okulların birleşmesi ve ayrı kalması yönündeki tüm argümanları okuyabiliyor.

Fletcher'ın bulguları, yalnızca yarım gerçek alan iki grubun, yani sadece birleşme yanlısı veya sadece birleşme karşıtı argümanlara sahip grupların, iyi bir karar almak için yeterli bilgiye sahip olduklarına inandıklarını gösteriyor.

Bilgi yeterliliği yanılsaması ve fikir değişikliği

Fletcher, bu fenomene ‘bilgi yeterliliği yanılsaması’ adını veriyor; insanlar, hangi bilgileri kaçırmış olabileceklerini düşünmek için nadiren duruyor ve bunun yerine sahip oldukları gerçeklerin durumu tam olarak anlamaları için yeterince yeterli olduğunu güvenle varsayıyor.

Ancak Fletcher'ı en çok şaşırtan şey şu oluyor: “İnsanlar fikirlerini değiştirmeye istekli.”

Herkese argümanın kalan diğer yarısı verildiğinde, katılımcıların görüşleri baştan itibaren her iki gerçek setine de sahip olan kontrol grubuyla eşitleniyor. Katılımcıların düşüncelerini ne kadar kolay değiştirdiklerini gören Fletcher, çalışmanın bulgularının büyük veya küçük günlük anlaşmazlıklara da yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Meraklı kalın

Fletcher, bir tartışmanın tüm tarafları hakkında merak duymanın, çatışmaları doğal olarak çözmeye yardımcı olabileceğini ve merakı kullanmanın en önemli yerinin kişilerarası ilişkiler olduğunu söylüyor.

Fletcher, “İlişkilerde tamamen yanlış anlaşılmalara dayanan çok fazla gereksiz öfke, saldırganlık, sinirlilik ve kızgınlık var. Birisine sinirlendiğinizi hissederseniz, bir adım geri çekilin ve şunu sorun, bu durum hakkında gerçekten ne kadar şey biliyorum?” şeklinde konuşuyor.

Çalışmadaki farklı gruplar arasında daha fazla anlayışa yol açan şey, tüm gerçeklere erişim. Her grup yeni bilgileri bağımsız olarak inceledikten sonra, daha kolay bir şekilde genel bir fikir birliğine varabiliyor. Fletcher, bunun, daha fazla insan tarafından günlük anlaşmazlıklara uygulanabilecek bir ders olduğunu ifade ediyor ve kendinizi sevdiğiniz biriyle veya iş arkadaşınızla tartışırken bulursanız, durup neden bu şekilde düşündüklerini merak etmenizi öneriyor. Fletcher, “Bakış açınızı değiştirecek bir şeyi ortaya çıkarma olasılıkları yüksek” diyor.

Çamaşır yıkama anlaşmazlığı

Fletcher, çatışmaların çoğunun basit yanlış anlamalardan kaynaklandığını düşünüyor ve “Örneğin, çamaşırları yanlış yıkadığı için eşinize sürekli kızmak gibi küçük çatışmalar sırasında merakınızı kullanabilmeniz daha büyük ve daha zor konuşmalarda size yardımcı olacaktır” diyor ekliyor: "Size gereksiz stres yaşatan yanlış anlamalarla ilgilenin. Bu, önemli anlaşmazlıklar hakkında gerçek tartışmalar yapmak için sizi daha iyi bir konuma getirecektir."

Bu daha önemli ve derin tartışmalar genellikle doğası gereği politik oluyor. İnsanların çamaşırları bir şekilde yıkamanın neden diğerinden daha doğru olduğunu düşündükleri konusunda meraklı olmayı uygumaları veya korna çaldığınız arabanın dikkat etmediklerini varsaymadan önce yoldan geçen bir çocuk yüzünden durduğunu görmek için zaman ayırmanız, siz önemli konularda daha sabırlı olabiliyorsunuz. Bunu yaparak, çevrenizdeki insanlar da sizin tarafınızı öğrenmeye daha meyilli olabiliyor.

Fletcher, “Politika hakkında daha dürüst, derin sohbetler edebilirler ve bu sohbetlerde kazanç elde etme olasılıkları daha yüksektir. Bu iyimser bir yaklaşım ancak bunun aynı zamanda doğru olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

Mutluluk disiplinli olmaktan mı geçiyor?Mutluluk disiplinli olmaktan mı geçiyor?

 

Para gerçekten mutluluk getiriyor mu?Para gerçekten mutluluk getiriyor mu?

 

Disiplinli olmanın 6 yoluDisiplinli olmanın 6 yolu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)