BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem‘İnceller’, ‘nefret’ ve ‘şiddet’in adresi mi?----

‘İnceller’, ‘nefret’ ve ‘şiddet’in adresi mi?

‘İnceller’, ‘nefret’ ve ‘şiddet’in adresi mi?
07 Ekim 2024 - 15:59 www.finansgundem.com

İstanbul’da Semih Çelik’in işlediği kan donduran cinayetler, Türkiye'yi şoke ederken, olayın arkasındaki karanlık 'incel' alt kültürü de gündeme geldi.


4 Eylül'de İstanbul'da Semih Çelik (19), Eyüpsultan’da 19 yaşındaki Ayşenur Halil’i, ardından Fatih’te 19 yaşındaki İkbal Uzuner’i vahşice katletti. İkbal Uzuner’in başını keserek Edirnekapı surlarından aşağı atan Çelik, ardından intihar etti. Polis, Semih Çelik’in dijital cihazlarını incelediğinde, kendisinin 'incel' topluluğuna ait olduğunu ortaya çıkardı. Bu keşif, bu tehlikeli grubun ne denli ölümcül sonuçlar doğurabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi.

VAHŞİ CİNAYETLER VE İNCEL BAĞLANTISI

Semih Çelik'in Cuma sabahı işlediği insanlık dışı cinayetler, ülkenin gündeminde kara bir bulut oluşturdu. Semih Çelik'in evini ve elektronik cihazlarını arayan polis, Çelik'in yazdığı mesajları ve mesken ettiği internet sitelerini keşfetti.

Sözcü'den Tunca Ertör'ün haberine göre; İncelemeler sonucu, Semih Çelik'in kendisini 'incel' olarak tanıttığı,ve bu alt kültürün bir mensubu olarak cinayetleri işlediği ortaya çıktı. 'İncel' olarak bilinen akım, kadın düşmanlığını bir madalya gibi takıyor ve aşırı sağcı ideolojileri savunan 'öfkeli, yanlız adamları' bir çatı altında birleştiriyor.

İNCEL NEDİR? TEHLİKELİ BİR ALT KÜLTÜR

İSTEMDIŞI BAKİRLER: İNCELLER

Semih Çelik'in ait olduğu incel, 'involuntary celibate' (istemdışı bakir) anlamına gelen sıfatın kısaltılmış hali. İnceller, kendilerini 'çirkin, zihinsel özürlü, fakir, başarısız' olarak tanımlıyor ve bu sebeplerden dolayı hayatları boyunca bir eş bulamayacaklarını söylüyorlar. İnceller, bu yalnızlığın onları karanlık bir izolasyona çektiğini ve bu sebeple 'toplumun onları başarısızlığa uğrattığını' söylüyor.

Çok önemli bir kısmı erkeklerden oluşan incel grupları, kadınları 'daha yakışıklı erkekleri' seçtikleri için suçluyor ve nefretlerini dile getiriyor. Kadınları, erkekleri ve birçok insanın normal gördüğü ilişkilere farklı isimler vererek soyutlaştıran inceller, tıpkı Semih Çelik'in de yaptığı gibi insan ilişkilerini sadece kendi 'mağduriyetleri' üzerinden değerlendiriyor.

'İNCEL'LERİN İDOLLERİ: ELLIOT RODGER VE DİĞERLERİ

İncel kültürünün net bir başlangıç noktası yok. Semih Çelik gibi incelleri birleştiren terimler, İngilizce konuşulan, sağcı grupların tercih ettiği mecralar olan 4chan, 8chan, Reddit gibi sitelerde ve Türkiye'de İnci Sözlük, Ekşi Sözlük ve Toruchan gibi sitelerde ortaya çıktı. Semih Çelik'i ve incelleri alt kültüre dönüştüren şey, beraber paylaştıkları nefret dolu bir hayat görüşü ve argoları.

İncelleri, internet siteleri birleştirmese de olaylar ve kişiler birleştirmekte. İncellerin 'azizi' olarak gördüğü ABD'li Elliot Rodgers, bu konuda öne çıkıyor.

Elliot Rodgers, 2014 yılında ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Isla Vista'da bulunan bir okula, 22 yaşındayken silahlı saldırı düzenlemişti. Saldırıdan önce ev arkadaşlarını öldüren Rogers, sonra şahsi arabasıyla okulunun önüne sürüp telefonuyla bir manifesto çekmişti.

Manifestosunda kendini "üstün bir beyefendi" olarak tanıtan Rodgers, kız kardeşi başta gelmek üzere tüm kadınları kendisini yalnızlığa mahkum etmekle suçlamış, bu sebeple tüm insanlığın 'bedel ödemesi' gerektiğini söylemişti.

Rodgers, manifestosunu yayınladıktan sonra okulunda 4 kişiyi daha öldürmüş ve sonra da intihar etmişti. Rodgers'ın eylemleri, inceller için bir 'ilham kaynağı' oldu. İnceller Rodgers'ı bir aziz ilan ederken, Rodgers gibi cinayet işledikten sonra ölmeyi de 'kahraman olmak' olarak nitelendirdiler. Semih Çelik'de, bu şekilde incellerin sapkın hayat görüşüne göre bir 'kahraman oldu.'

'İNCEL'LER VE NEO-NAZİ BAĞLANTISI

ABD'de bir çok neo-nazi grubu da, bünyesinde bir çok incel bulundurmakta. Okullar, camiiler ve sinagoglara düzenlenen saldırılardan sorumlu Atomwaffen Bölüğü neo-nazi grubunun üyelerinin işlediği suçlardan sonra yayımladıkları manifestolarda, incel terimleri sıklıkla geçiyordu.

RADİKALİZMİN TEHLİKELERİ

İnceller, dünya üzerinde farklı ülkelerde, farklı internet mecralarında barınmaya devam ediyor. Tek bir noktada bulunmayan, kendi kendilerini radikalleştiren örgütsüz bir grup olan bu kişiler, ABD'de FBI'in örgüt listelerinde, Europol'un tehlikeli kişiler listelerinde de bulunmakta.

Tarkan'dan kadın cinayetlerine tepki: Erkekliğimden utanır oldum!Tarkan'dan kadın cinayetlerine tepki: Erkekliğimden utanır oldum!

 

Discord engellenecek mi? Bakan Uraloğlu'ndan açıklama!Discord engellenecek mi? Bakan Uraloğlu'ndan açıklama!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)