BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemIMF'den Türkiye değerlendirmesi----

IMF'den Türkiye değerlendirmesi

IMF'den Türkiye değerlendirmesi
28 Ağustos 2024 - 21:16 www.finansgundem.com

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'nin uygulamaya koyduğu sıkı para ve gelir politikalarının ekonomik göstergelerdeki iyileşmeyi hızlandırdığını ve kriz risklerini önemli ölçüde azalttığını belirtti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye için 4.Madde Gözden Geçirme Raporunu yayımladı.

IMF heyeti, James P. Walsh liderliğinde, 29 Mayıs-11 Haziran 2024 tarihleri ​​arasında 4.Madde istişarelerini yürütmek üzere Türkiye'yi ziyaret etti.

19-20 Ağustos 2024 tarihleri ​​arasında sanal takip görüşmelerinin ardından Walsh, değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomik göstergelerde iyileşme

Walsh, "2023 ortasından bu yana ekonomik politikalarda yaşanan dönüşüm, Türkiye'nin genel politika karışımını sıkılaştırarak kriz risklerini önemli ölçüde azalttı ve güveni artırdı. Cari açık, 2024 ilk çeyrekte GSYH'nin yüzde 2,7'sine düştü, piyasa duyarlılığı iyileşti, uluslararası rezervler (takaslar ve diğer yükümlülükler düşüldükten sonra) Nisan ayından bu yana 91 milyar ABD doları arttı, uluslararası kredi kuruluşları Türkiye'nin egemen risk notunu yükseltti ve CDS spreadleri 2023 ortasından bu yana yaklaşık 440 baz puan düştü." dedi.

Foreks'in haberine göre manşet enflasyonun yaz aylarında azalmaya başladığını, ancak yüksek kalmaya devam ettiğini belirten Walsh, "Finans ve kurumsal sektörler şimdiye kadar görünür bir stres olmadan serbestleşme ve politika sıkılaştırmasını atlattı.” dedi.

Walsh, şöyle devam etti:

"Yetkililerin duyurduğu politikalar uyarınca, IMF personeli hem GSYH büyümesinin hem de enflasyonun bu yıl ve gelecek yıl düşmesini bekliyor. Sıkı para ve gelir politikaları iç talebi baskılayarak 2024 büyümesini yaklaşık yüzde 3,4'e getirecek. Olumlu temel etkilere rağmen, hala güçlü olan atalet, enflasyonu Aralık sonunda yaklaşık yüzde 43 seviyesinde tutacaktır. Dış cephede, cari açık GSYH'nın yaklaşık yüzde 2,2'sine düşmeye devam edecektir. 2025 yılında, mali politikanın daraltıcı hale gelmesi ve reel politika oranlarının pozitif kalması beklendiğinden, büyüme yüzde 2,7'ye daha da ılımlılaşacak ve enflasyon yaklaşık yüzde 24'e düşecektir. Orta vadede, enflasyonda daha fazla düşüş güveni artıracak ve büyüme yüzde 3,5-4 potansiyeline geri dönecektir. İhracat büyümesi cari açığı yüzde 2 civarında tutacak ve uluslararası rezervler IMF'nin rezerv yeterliliği ölçütünün yüzde 100'ünün üzerinde kalacaktır.

Otoritelerin enflasyonla mücadeleye yönelik kademeli yaklaşımı büyüme üzerindeki etkiyi sınırlamayı amaçlasa da, aşağı yönlü riskler taşıyor. Küresel enerji fiyatlarının yükselmesi, Orta Doğu'daki çatışmadan veya Ukrayna'daki savaştan kaynaklanan jeopolitik gerginlikler veya sermaye akışlarının tersine dönmesi gibi enflasyonun rayından çıkmasına neden olabilecek risk ve şokların meydana gelebileceği dönemi uzatıyor. Enflasyon beklentilerinin daha hızlı bir şekilde yeniden sabitlenmesi bu riskleri azaltacaktır. Ayrıca, daha yavaş büyüme kredi risklerini artırabilirken, döviz borçlanması ve carry trade akışları döviz likiditesi riskleri yaratıyor. Olumlu tarafta, 2024 3'üncü çeyrekte hızla düşen manşet enflasyon, geriye dönük enflasyon beklentilerini besleyerek fiyat baskılarını hafifletebilir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: IMF'ye olan 23.5 milyar dolarlık borcu ödedikCumhurbaşkanı Erdoğan: IMF'ye olan 23.5 milyar dolarlık borcu ödedik

 

IMF'den Mısır'a ilişkin 820 milyon dolar kararıIMF'den Mısır'a ilişkin 820 milyon dolar kararı

 

Etiyopya Merkez Bankası'ndan IMF hamlesi: Para birimi değer kaybettiEtiyopya Merkez Bankası'ndan IMF hamlesi: Para birimi değer kaybetti

 

IMF: Hizmet sektörü enflasyonu İngiltere için baş ağrısıIMF: Hizmet sektörü enflasyonu İngiltere için baş ağrısı

 

IMF, Türkiye'nin büyüme tahminini değiştirdiIMF, Türkiye'nin büyüme tahminini değiştirdi

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bb129 Ağustos 2024 10:29

    Imf işlerine geldiği tarzda yorumlama yapıyor. Bu arada milletin pestili çıktı, pahalılık ve enflasyon milleti biçti geçti, bunlar neyin iyiliğinden bahsediyor!!!