BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHisselerde yükselişin anahtarı mutlu çalışanlar mı?----

Hisselerde yükselişin anahtarı mutlu çalışanlar mı?

Hisselerde yükselişin anahtarı mutlu çalışanlar mı?
02 Eylül 2024 - 16:50 www.finansgundem.com

ABD’de yeni bir yatırım fonu güçlü hisse senedi performansları ile çalışan memnuniyeti arasında paralellik kurmayı hedefliyor. Üstelik bu fon rakiplerinin %90’ından daha iyi performans gösteriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemiden bu yana birçok işveren için çalışanların refahı ve memnuniyeti geçmişe göre çok daha büyük bir öncelik haline geldi. Financial Times’ın haberine göre varlık yöneticileri de bu girişimden kazanç sağlanabileceğini düşünüyor.

ABD'li araştırma firması Irrational Capital, şirketleri çalışanlarının ne kadar mutlu olduklarına göre seçmek için tasarlanan ve geleneksel finansal ölçütleri büyük ölçüde terk eden bir sistem kurarak hisse senedi toplama konusunda yeni bir yaklaşım oluşturdu.

Söz konusu yatırım yaklaşımı işverenlerin çalışanlarını bünyesinde tutabildiği ve çalışan moralinin yüksek olduğu bir şirkette hisse senetlerinin yükselme eğilimi olduğunu belirten ancak henüz kanıtlanmamış bir modeli esas alıyor.

Bu fenomeni geniş ölçekte hesaplayabilmek kolay değil. Irrational ABD’deki halka açık şirketleri “insan sermayesi faktörü puanlaması” olarak adlandırılan derecelendirmeyi oluşturabilmek için Glassdoor gibi halka açık araştırma şirketlerinin gerçekleştirdiği binlerce raporu derliyor.

Bu puanlama personel memnuniyetini ölçmek için somut bir yöntem bulmayı amaçlıyor. Kuruluşların ne kadar etkili ve yenilikçi olduğundan çalışanların işyerlerine olan duygusal bağlılıkları, aldıkları ücretler, ek çalışan hakları ve iş yaşam dengesi gibi alanlara kadar birçok veri hesaba katılıyor.

Irrational yaklaşık iki yıl önce daha mutlu çalışanların daha iyi performans gösteren şirketlere imkan sağladığı teorisini teste tâbî tuttu. Araştırma firması butik bir varlık yöneticisi olan Harbor Capital ile birlikte üç borsa yatırım fonu aracılığıyla bu teoriyi yatırım yapılabilir bir model haline getiriyor.

Morningstar verilerine göre, en yüksek insan sermayesi puanına sahip büyük sermayeli hisse senetlerini seçen amiral gemisi ETF, HAPI, Ekim 2022'de halka arz olmasından bu yana emsal fonların yüzde 90'ından fazlasını geride bıraktı.

Irrational'ın iddiası, JPMorgan’ın Avrupa Quant Stratejileri Başkanı Khuram Chaudhry ve ekibinin benzeri bir araştırmasıyla da destekleniyor. Araştırmada piyasaların genelinden daha iyi performans gösterme yeteneği iş hayatının günlük hayatımızda oynadığı roldeki değişikliklere bağlı olduğu belirtiliyor.

Chaudhry, FT’deki açıklamasında "İnsanlar geçmişte bir şirkete hizmet sunmak için işe giderlerdi ve karşılığında maaş alırlardı. Ama geçmişte de bir topluluk hayatı vardı. Kiliseniz ya da komşularınız olurdu. Bugün iş gücünden veya genel olarak şirketlerden istediğimiz şey, bu hizmetlerin çoğunu sağlamalarıdır” ifadelerine yer verdi.

ABD merkezli bir araştırma ve danışmanlık firması olan Gartner’ın kıdemli yöneticilerinden Keyia Burton Irrattional’ın yatırım yaklaşımının katılım ve kültürün işin sonuçlarına ne derece bağlı olduğunu ölçtüğünü belirtiyor. Burton fonun performansının “insanların duygusal tepkisinin önemini” gösterdiğini belirtiyor. Araştırma uzmanı bir şirketin başarısına değer veren ve kendisine yatırım yapıldığını hisseden çalışanlarla şirketlerin performansının artabileceğini söyledi.

Burton, “Bunun gerçek bir değişim yaratmak için bir katalizör olarak ne kadar güçlü olabileceğine yeterince değer vermiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Mevduat faizlerinde işte yeni oranlar... Mevduat faizlerinde işte yeni oranlar...

 

Şimşek: Sürdürülebilir cari açık, dış finansman ihtiyacımızı azaltıyor Şimşek: Sürdürülebilir cari açık, dış finansman ihtiyacımızı azaltıyor

 

Küresel gelişmeler ülke ekonomilerinin büyümesini etkilediKüresel gelişmeler ülke ekonomilerinin büyümesini etkiledi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)