BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHibrit çalışma modeli ekonomik adaletten yana----

Hibrit çalışma modeli ekonomik adaletten yana

Hibrit çalışma modeli ekonomik adaletten yana
01 Ekim 2024 - 17:56 www.finansgundem.com

Yeni bir araştırma, uzaktan çalışmanın ekonomik eşitsizliği artırdığı argümanını çürütüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de işverenlerin ofise dönüş uyarıları sürüyor ancak araştırmalar, uzaktan çalışmanın sözde sakıncaları konusunda işverenleri haksız çıkarıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de yeni yapılan bir çalışma, işverenlerin uzaktan çalışmanın eşitsizliği pekiştirdiği yönündeki ‘ofise dönüş’ argümanını çürütüyor.

Cüzdanlarda adaletsizlik

Fortune’dan Ryan Hogg’un haberine göre, akademisyenler, uzaktan çalışmanın eşitsizliği pekiştirdiği ve daha fazla serveti şanslı birkaç kişinin elinde bıraktığı fikrini çürütmüş gibi görünüyor; bu da patronların personeli tekrar burunlarının dibine getirme argümanlarını kadük kılıyor.

İngiltere'de çalışanlar üzerinde yapılan bir çalışma, Kovid-19 salgınından bu yana normalleşen çalışma düzenlerinin finansal sonuçlarını anlamak için uzaktan çalışan kişilerin ücret paketlerini değerlendirdi.

Amazon ve iPhone rakibi Nothing de dahil olmak üzere bir dizi şirket, uzaktan çalışmanın sürekli büyümeyle uyumlu olmadığını savunarak son aylarda uzaktan ve hibrit çalışma politikalarını iptal etti. Yaygın zorunluluk, birkaç hazırlıksız çalışanın cüzdanlarını altüst etme riski taşıyor.

Çözüm hibrit çalışma mı?

Ofise dönen çalışanların finansal mücadeleleri, son 12 ayda ‘ofise dönüş’ zorunluluklarının artmasıyla belgelendi. Bu yılın başlarında, Prince's Trust tarafından yayınlanan bir raporda, İngiltere'deki 16-24 yaş aralığındakilerin yüzde 10'unun üniforma ve ulaşım masraflarını karşılayamadıkları için işi reddetmek zorunda kaldığı tespit edildi.

Ofise geri dönmeye direnen çalışanlar ile geri dönen çalışanlar arasında algılanan artan eşitsizliklerin, meslektaşları arasında kızgınlığı artırma riski taşıdığı ve çalışanların geri dönmesini isteyen patronların elini güçlendirdiği yönünde korkular bulunuyor.

Çalışmalar, uzaktan çalışanların genellikle en yüksek ücretli işlerde çalışan daha yüksek eğitim seviyesine sahip kişiler olduğunu ve düşük ücretli işlerde çalışanların işe gidip gelme masraflarıyla boğuşurken daha az harcanabilir gelirle baş başa kaldıklarını ileri sürüyor.

Yeni denge

Ancak, Nottingham Üniversitesi, Sheffield Üniversitesi ve Kings' College London'dan araştırmacıların yaptığı analiz, hibrit çalışmanın uzaktan çalışanlar ile ofis çalışanları arasındaki ücret farkını artırmadığını bulguluyor.

Araştırmanın yazarları, “Uzaktan çalışmaya geçiş, genel eşitsizlikte önemli bir değişikliğe yol açmadı ancak genel olarak ortalama ücretlerde önemli bir artışa yol açtı” diye yazıyor.

Son çalışmanın yazarları, araştırmalarında uzaktan çalışmanın iş gücü piyasası eşitsizliği üzerinde potansiyel bir etkisi olduğunu kabul ederken ücretsiz çocuk bakımı ve şirket arabasına erişim gibi uzaktan çalışmanın faydalarının buna karşı koyduğunu bulguluyor.

Bu arada, ofis çalışanları maaş artışının işe gitmekle ilişkili maliyetleri fazlasıyla telafi ettiğini de bulguluyor.

Yazarlar, bu belirgin anormalliğin hibrit çalışma alanında yeni bir dengenin sonucu olduğunu, ofiste çalışanlara olan talebin artmasının maaş paketlerini artırdığını söylüyor. Buna karşılık, uzaktan çalışanlar, uzaktan listelemeler düştükçe daha düşük bir maaşa hazır görünüyor.

İngilizlerin çalışma düzenlerinin analizi, uzaktan çalışanların, ulaşım, yiyecek ve giyim gibi ofis içi çalışmayla ilişkili maliyetleri bildirmeleri istendikten sonra, haftada iki veya üç gün evden çalışmak için maaşlarının yüzde 8,2'sinden vazgeçeceklerini ortaya koyuyor.

Uzaktan çalışanların dezavantajları

Londra King's College'daki King's Business School'da dekan yardımcısı Paul Mizen, “Şirketlerin çalışanlarının ofise geri dönmesini teşvik etmesi veya hatta zorunlu kılması gerektiğini öne süren argümanlar var ve evden çalışma eğer eşitsizliği artırıyorsa, bunun yapılması için daha fazla argüman sağladığını iddia edebilirsiniz. Araştırmamız ise bunun eşitsizliği artırmadığını gösteriyor, bu yüzden bunu insanları ofise geri döndürmek için bir sebep olarak kullanamazsınız” diyor.

Ancak uzaktan çalışanların alışması gereken başka engeller de bulunuyor. Çalışanlarını ofise geri dönmeleri için zorlamayan patronlar, onları nazikçe cezbetmek için bu sopayı kullanıyor. Çalışmalar, uzaktan çalışanların ofisteki meslektaşlarına göre terfi alma olasılıklarının daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Ayrı bir anket, CEO'ların yüzde 80'inin uzaktan çalışan bir çalışandan ziyade ofiste çalışan bir çalışanı terfi ettirmeyi tercih ettiğini bulguluyor.

Avrupalı 'uzaktan' çalışıyorAvrupalı 'uzaktan' çalışıyor

 

Uzaktan çalışanlar bütün gün ne yapıyor?Uzaktan çalışanlar bütün gün ne yapıyor?

 

Uzaktan çalışmanın tadını CEO'lar çıkarıyorUzaktan çalışmanın tadını CEO'lar çıkarıyor

 

4,2 milyon dolarlık maaşa, 'uzaktan çalışma' şartı4,2 milyon dolarlık maaşa, 'uzaktan çalışma' şartı

 

Uzaktan çalışma inovasyonu öldürüyor mu?Uzaktan çalışma inovasyonu öldürüyor mu?

 

Uzaktan çalışma gençler için tuzak mı?Uzaktan çalışma gençler için tuzak mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)