BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiGoogle'a, ABD'de yeni antitröst darbesi----

Google'a, ABD'de yeni antitröst darbesi

Google'a, ABD'de yeni antitröst darbesi
09 Eylül 2024 - 15:46 www.finansgundem.com

Dijital reklam teknolojisinde tekelleşme oluşturduğu iddialarıyla Google'a birçok dava açılmaya devam ediyor. Teknoloji devi, bu kez de yeni bir antitröst davası ile ABD'de mücadele edecek.

Google, çevrimiçi yayıncıları reklamverenlerle buluşturan teknolojisi nedeniyle bu hafta Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) ikinci kez rekabet davası ile karşı karşıya kaldı.

Adalet Bakanlığı ve çok sayıda ABD eyaleti, Google'ın dijital reklam teknolojisi alanında tekel oluşturduğunu, yayıncıların reklam satmak ve reklamverenlerin reklam satın almak için kullandığı bu teknolojiyi tekeline aldığını iddia ediyor.

Hükümet şikayetinde, "Zarar açık: web sitesi sahipleri daha az kazanıyor, reklamverenler ise daha fazla ödüyor" diyerek, rekabetin fiyatları dengeleyebileceğini ve daha yenilikçi reklam teknolojileri gelişmesine olanak sağlayabileceğini belirtti.

Davacılar, bunun daha az sayıda yayıncının "abonelik, ödeme duvarı veya alternatif para kazanma yöntemleri olmadan" içerik sunabileceği anlamına geldiğini ifade etti.

Google'ın reklam teknolojisiyle ilgili dava, pazartesi günü Virginia'nın Alexandria kentinde başlıyor. Bu dava, Google'ın ağustos ayı başında, şirketin gelirinin büyük bir bölümünü oluşturan arama motoruna yönelik aldığı önemli antitröst yenilgisinin ardından geliyor.

Google'ın bazı bölümlerinin satılması

ABD'li bir yargıç, Google'ın arama alanındaki hakimiyetini rekabeti engellemek için kullandığına hükmetti. Bu karar, arama devi ve ana şirketi Alphabet için önemli bir gerileme oldu.

Bu davada yargıç henüz herhangi bir yaptırım kararı vermedi. Hükümet de önerdiği yaptırımları sunmadı, ancak Google'ın arama motorunun tüketicilerin varsayılan tercihi olmasını sağlayan münhasırlık anlaşmalarının devam edip etmeyeceği yakından incelenebilir.

Babson College'da yönetim profesörü olan Peter Cohan, Virginia'daki davanın Google için potansiyel olarak daha zararlı olabileceğini belirtti. Cohan, bu davada bariz çözümün, milyarlarca dolar gelir getiren reklam teknolojisi işinin bazı bölümlerinin satılması olabileceğini söyledi.

"Elden çıkarmalar bu dava için olası bir çözümdür" diyen Cohan, bunun ilk bakışta göründüğünden daha büyük bir etki yaratabileceğini ekledi.

Euronews'in haberine göre, Google'ın dijital reklamcılık uygulamaları yalnızca ABD'de değil, küresel çapta da mercek altında. İngiliz Rekabet ve Piyasalar Kurumu, geçen hafta Google'ın "yayıncı reklam sunucusu ve satın alma araçlarını işleterek İngiltere'deki rekabeti kısıtlamak için hakim konumunu kötüye kullandığını" geçici olarak tespit etti.

Avrupa Komisyonu ise geçen yıl Google'ın reklam teknolojisinin AB antitröst kurallarını ihlal ettiğine dair ön değerlendirmesini paylaşmıştı.

Google ve Microsoft'tan dev elektrik tüketimiGoogle ve Microsoft'tan dev elektrik tüketimi

 

ABD yargısından Google kararıABD yargısından Google kararı

 

Rusya'dan Google’a para cezasıRusya'dan Google’a para cezası

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)