BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinGerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır? Uzman isim açıkladı!----

Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır? Uzman isim açıkladı!

Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır? Uzman isim açıkladı!
14 Ekim 2024 - 13:16 www.finansgundem.com

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıkladığı taklit ve tağşiş listesinde sahte zeytinyağı üreticilerinin hileleri dikkat çekti.


Zeytinyağı, gıda sahteciliğinde en çok karşılaşılan ürünlerden biri. Sahte zeytinyağı genellikle tohum yağları ile karıştırılarak piyasaya sürülüyor. Tüketicileri bilinçlendirmek için Antalya’da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX'te, Mecituslu sahte ve orijinal yağlar arasında farkı anlattı. Sahte ve gerçek zeytinyağlarını yan yana koklatıp, tadarak farkı anlamalarını sağladı.

ZEYTİNYAĞINI ANLAMANIN YOLU: TAT VE KOKU

Zeytinyağının kalitesini anlamanın en önemli kriterinin boğazda bıraktığı acılık ve yakıcılık olduğunu belirten Mecituslu, "Gerçek zeytinyağında tatlımsı bir acılık hissedilir, özellikle dilin kenarlarında ve boğazda bir yakıcılık oluşur. Bu, yağın kaliteli olduğunun göstergesidir" dedi.

RENK YANILTICI OLABİLİR

Zeytinyağının rengi, kalitesini belirlemede güvenilir bir kriter değil. Sahte üreticilerin yağın rengini zeytinyağına benzetmek için boya ve aroma kullandığını belirten Mecituslu, "Renk, yağın kalitesini göstermez. Sahte zeytinyağı üreticileri boyalarla yağı gerçekmiş gibi gösterebiliyor" diye konuştu.

UYGUN FİYATLI ZEYTİNYAĞLARINA DİKKAT!

Mecituslu, piyasa fiyatının çok altındaki zeytinyağlarından kaçınılması gerektiğini vurguladı. Sokakta ya da nalburlarda satılan yağların sahte olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

BUZDOLABINDA DONDURMAK YETERLİ DEĞİL

Zeytinyağını buzdolabında dondurarak test etmenin güvenilir bir yöntem olmadığını söyleyen Mecituslu, en doğru yöntemin tat, koku ve boğazda bıraktığı acılığı test etmek olduğunu belirtti.

TÜKETİCİLER NE DİYOR?

Zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer hususun fiyat olduğunu söyleyen fuar ziyaretçilerinden Öznur Koşargelir, ucuz yağlardan uzak durduğunu belirtti. Zeytin üreticisi Gamze Kaçar ise "Taze sıkım zeytinyağı kendine özgü bir zeytin kokusuna sahiptir. Zeytinyağının kokusunu iyi bilirim, marketlerden almam" dedi.

Gerçek zeytinyağı almak isteyen tüketicilerin markalı ürünleri tercih etmesi ve sahtecilikten korunmak için güvenilir kaynaklardan alışveriş yapması gerektiği belirtiliyor.

Bakanlık listeyi güncelledi! En çok hangi gıdalarda hile yapılıyor?Bakanlık listeyi güncelledi! En çok hangi gıdalarda hile yapılıyor?

 

Bakan Yumaklı açıkladı! Taklit, tağşiş ve hileli gıdalar anlık paylaşılacakBakan Yumaklı açıkladı! Taklit, tağşiş ve hileli gıdalar anlık paylaşılacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)