BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaGecelik faiz yeniden politika faizinin altında----

Gecelik faiz yeniden politika faizinin altında

Gecelik faiz yeniden politika faizinin altında
08 Ekim 2024 - 09:35 www.finansgundem.com

Politika faizinde indirim planları birçok kurumun tahminine göre 2025 yılına ötelenen TCMB'nin sıkılaştırma politikasına ilişkin ipuçları veren gecelik faiz, politika faizinin altına geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkılaştırmasının etkisinin piyasaya tam olarak yansıyıp yansımadığını gösteren gecelik faiz bir kez daha politika faizinin altına indi.

Merkez Bankası'ndan faiz indirim tahminleri geçen hafta beklentilerin üzerindeki enflasyon verisi ve Merkez Bankası açıklamalarıyla kasım ayından önümüzdeki yıla doğru ötelendi.

Yıllık enflasyon yüzde 49,38 ile 2021'den beri ilk kez politika faizinin altına indi ancak TÜFE eylülde aylık yüzde 2,97 ile beklentilerin oldukça üzerinde artış gösterdi.

Merkez Bankası para politikasında sıkılığı korumaya devam edeceğini çünkü kriterlerinde alınacak bir miktar mesafe olduğunu söyledi.

Reuters anketleri en erken kasım ayında başlayacak ve büyük bölümü önümüzdeki yıl olmak üzere 2025 sonuna kadar 20 tam puanın üzerinde Faiz indirimi beklentisi içeriyor. Bu beklentide önümüzdeki yıla doğru öteleme giderek belirginleşiyor.

Son çeyreğe ait ilk enflasyon verisi kasım ayında açıklanacak ve takibinde güncel enflasyon raporu da yayımlanacak. Tüm bunlar piyasalara göre bankanın faiz indirim döngüsünün netleşmesini sağlayacak.

CNBC-e'nin haberine göre, Merkez Bankası'nın sıkılaştırmasının etkisinin piyasaya tam olarak yansıyıp yansımadığını gösteren gecelik faiz, sadece bir gün politika faizi seviyesinde kaldıktan sonra dün yüzde 49.82'ye geriledi.

Gecelik faiz geçen ay yüzde 47'li seviyelere kadar geriledikten sonra yükselmişti. Likidite fazlası aynı dönemde 400 milyar TL'den 270 milyar TL civarına geriledi. TL likidite fazlası yaratan ana unsur ise TCMB'nin ilk çeyrek sonundan beri 97 milyar dolar civarındaki rezerv birikiminin yarattığı TL olmaya devam ediyor.

BofA, TCMB faiz indirim beklentisini revize ettiBofA, TCMB faiz indirim beklentisini revize etti

 

Ünlü ekonomistten çarpıcı tavsiye: TCMB Başkanının yerinde olsam...Ünlü ekonomistten çarpıcı tavsiye: TCMB Başkanının yerinde olsam...

 

Barclays ve UBS, TCMB beklentilerini paylaştıBarclays ve UBS, TCMB beklentilerini paylaştı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)