BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFitch'ten 'Türk bankaları' analizi: Kredi notları artabilir----

Fitch'ten 'Türk bankaları' analizi: Kredi notları artabilir

Fitch'ten 'Türk bankaları' analizi: Kredi notları artabilir
24 Eylül 2024 - 17:06 www.finansgundem.com

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Kılınç, özel ve kamu Türk bankalarına ilişkin, "Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesi, bankaların kredi ve SSR'lerinin yükseltilmesine yol açacaktır." açıklamasında bulundu

Fitch Rantings, "Türkiye: Politikanın Yeniden Dengelenmesi Sürecinde İlerleme ve Zorluklar (Kamu ve Finans Kurumları Güncellemesi)" başlıkla bir webinar düzenledi.

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Türk bankaları için 2024 karlılık görünümünün zayıf olduğunu belirterek, "Karlılık görünümünün zayıf olmasındaki faktörler yüksek fonlama maliyetleri, maliyetler üzerindeki enflasyonist baskı ve risk maliyetinde ılımlı artış" dedi.

2024'ün ilk yarısında bankaların varlık kalitelerinde ılımlı bir zayıflama gördüklerini ifade eden Kılınç, "2018'den bu yana azalan yabancı para cinsinden krediler 2023 sonunda bu yana 27 milyar dolar arttı. Yabancı para cinsinden kredilerde artış, TL cinsinden borçlanmanın yüksek maliyetini ve aynı zamanda göreli döviz kuru istikrarını yansıtmakta." diye konuştu.

Bankacılık sektörünün yabancı para likiditesinin kısa vadeli dış borcun büyük kısmını karşılamaya hala yeterli olduğunu ancak azaldığını da söyleyen Kılıç, "Yabancı para likit varlıkların kalitesi güçlendirildi, TCMB ile döviz swapları kaldırıldı ve kısmen yabancı karşı taraflarla değiştirildi. Refinansman riskleri azaldı, yatırımcı güveni ve YP mevduatların istikrarı kilit önem taşımaya devam ediyor. Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesi, bankaların kredi ve SSR'lerinin yükseltilmesine yol açacaktır." dedi.

Erich Arispe Morales: Programın yukarı yönlü bir sürprizi var

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe Morales, dış kırılganlıkların ve yüksek finansman ihtiyaçlarının azalmasının Türkiye'nin kredi notunun artırılmasını yönlendirdiğini belirterek, "Politika için ana zorluk yüksek enflasyon, makro kırılganlık. Programın yukarı yönlü bir sürprizi var ama, politikanın tersine dönme riski ve erken politika gevşemesi riski de var." dedi.

Morales, siyasetin üst kademelerinde düşük faiz oranlarına inanç ve çıkar gruplarının direncinin risk faktörleri olduğunu belirterek, sıkı parasal şartlarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2025'in ilk çeyreğinde faiz indirimine başlayana kadar devam etmesini beklediklerini söyledi.

Morales, konuşmasında şunları söyledi:

"Kamunun bütçe açığının GSYH'ya oranının 2024'te yüzde 5,1'e, 2025'te yüzde 3,1'e ve 2026'da yüzde 2,6'ya inmesini bekliyoruz. Türkiye'nin borç bileşimi iyileşiyor, borç çevirme oranında iyileşme var. Bankalar yurt içi borçlanma piyasalarının ana aktörü olmaya devam ediyorlar. Katı enflasyon bekleyişleri risk faktörü. Enflasyon benzer ülkelerin üzerinde seviyelere düşecek. Politika hataları, geçmişte enflasyonun yükselmesine neden olan faktörlerin yeniden hakim olmalarına yol açabilir. Ekonomi ilk 2 çeyrekte yavaşladı, ancak net ihracat büyümeye pozitif katkı yapıyor. 2025 ve 2026'da Türkiye'den daha ılımlı büyüme bekliyoruz. 2024, 2025 ve 2026 için büyüme tahminlerimiz yüzde 3,5, yüzde 2,8 ve yüzde 3,7.

Kısa vadede politikaya siyasi desteğin devam etmesini bekliyoruz. Politikanın ekonomik ve sosyal maliyeti programı etkileyebilecek faktörlerden. Gelecek seçim döneminin ne zaman başlayacağına yönelik belirsizlik de risk faktörü. Kredi notunu negatif etkileyebilecek faktörler enflasyonist baskıları ve makroekonomik ve finansal istikrara yönelik riskleri yeniden canlandıran erken politika gevşemesi veya geleneksel olmayan politika bileşimine geri dönüş. Uluslararası rezervlerde hızlı bir düşüş veya örneğin daha büyük bir cari açık ve/veya azalan piyasa güveni nedeniyle rezervlerin bileşiminde önemli bir bozulma."

Hazine tahvil ihracı için 4 bankaya yetki verdiHazine tahvil ihracı için 4 bankaya yetki verdi

 

Fitch, altı Türk bankasının notunu “yatırım yapılabilir” seviyesine yükselttiFitch, altı Türk bankasının notunu “yatırım yapılabilir” seviyesine yükseltti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)