BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFitch'ten küresel ekonomide karbonsuzlaşma analizi----

Fitch'ten küresel ekonomide karbonsuzlaşma analizi

Fitch'ten küresel ekonomide karbonsuzlaşma analizi
09 Ekim 2024 - 09:51 www.finansgundem.com

Fitch Ratings'in analizine göre, dünya ekonomisinde karbonsuzlaşma çok yavaş ilerliyor ve emisyonların küresel gayrisafi yurt içi hasılaya oranı sadece yüzde 1 azaldı.

Fitch Ratings, büyük ve gelişmiş ekonomilerdeki keskin iyileşmeye rağmen 2023'te dünya ekonomisinin karbonsuzlaşma hızında çok az ilerleme kaydedildiğini bildirdi.

Fitch Ratings'in "Ekonomi Göstergesi: Dünya GSYH'sinin Karbonsuzlaşma Hızı Hala Çok Yavaş" başlıklı analizine göre, gelişmekte olan ekonomilerin karbon yoğunluğunda herhangi bir azalma sağlanamazken, bu ülkelerin dünya enerji tüketimindeki payı arttı.

Küresel ekonomik büyüme 2023'te yüzde 2,9 oldu, karbon emisyonlarındaki artış ise yüzde 1,8 olarak hesaplandı. Emisyonların küresel gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı sadece yüzde 1 düşüş gösterdi ve bu oran son 25 yıldaki ortalama düşüşle aynı seviyede bulunuyor. Ancak 2050'ye kadar net sıfır emisyona ulaşmak için, emisyonların küresel GSYH'ye oranındaki gerilemenin yıllık yüzde 8 seviyesinde olması gerekiyor.

Geçen yıl gelişmiş ülkelerin emisyonları yüzde 4,2 gerilerken, ekonomileri yüzde 1,8 büyüdü. Gelişmiş ekonomilerin emisyonları 1970'ten bu yana en düşük seviyesine indi. Bu iyileşmenin çoğu enerji verimliliğinden kaynaklanırken, enerji tüketimindeki karbon yoğunluğu da düzenli şekilde azaldı.

Ancak gelişmekte olan ekonomilerin karbonsuzlaşmasında herhangi bir ilerleme kaydedilemedi. Bu ülkelerin ekonomileri ve karbon emisyonları yüzde 4,7 ile aynı seviyede artış gösterdi ve bu artış son 10 yılın en kötü performansı oldu. Söz konusu ülkelerin küresel enerji tüketimindeki payı ise 2023'te yüzde 64'e çıktı.

Gelişmekte olan ekonomilerdeki zayıf performansın nedenlerinden biri, özellikle Çin hariç diğer ülkelerde temiz enerji projelerine yeterince yatırım yapılmaması olarak öne çıktı. Küresel temiz enerji yatırımlarında son dönemdeki büyümenin çoğu gelişmiş ekonomiler ve Çin'de görüldü.

İngiltere'den İngiltere'den "karbonsuzlaştırma" vergisi

 

İş Bankası karbonsuzlaşma yolunda 2030 hedeflerini duyurduİş Bankası karbonsuzlaşma yolunda 2030 hedeflerini duyurdu

 

Fitch, Türkiye Varlık Fonu'nun kredi notunu yükselttiFitch, Türkiye Varlık Fonu'nun kredi notunu yükseltti

 

Fitch: Para politikasında sıkı duruşun sürmesini bekliyoruzFitch: Para politikasında sıkı duruşun sürmesini bekliyoruz

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)