BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFinans hisseleri için rekor boğa piyasası beklentisi----

Finans hisseleri için rekor boğa piyasası beklentisi

Finans hisseleri için rekor boğa piyasası beklentisi
23 Eylül 2024 - 17:06 www.finansgundem.com

ABD finans sektörü hisselerinde, 1995 rallisinin tekrarına ilişkin beklentileri artıyor. Analistler boğa piyasası öngörüleri için makul nedenler olduğunu da belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimlerine başlamasıyla birlikte banka hisseleri yatırımcıları da 1995’teki sektör rallisinin yeniden ortaya çıkacağını ummaya başladı.

Söz konusu tarih ABD’deki finans sektörü hisselerinin %40’lık olağanüstü bir performans gösterdiği bir dönemdi. ABD’nin banka hisseleri S&P 500 Endeksi’nin diğer sektörlerini geride bıraktı. Sektörün bu güçlü performansının ardında ise Alan Greenspan yönetimindeki FED’in yumuşak iniş hedefine ulaşması sonrasındaki faiz indirimleri yatıyordu.

Banka hisseleri bu yıla da iyi bir başlangıç yaptı. ABD borsalarının bankacılık sektör endeksi %19 yükseliş gösterdi. Bu arada, diğer büyük Banka dışı finans firmalarıyla birlikte büyük bankaları izleyen başka bir endeks (XLF) ise %21 yükseliş gösterdi.

YahooFinance’in haberine göre Wells Fargo Analisti Mike Mayo 1995 karşılaştırması hakkında, “Tarihin tekerrür etmesi muhtemel değil. Ancak uyum göstermesi mümkün” açıklamasında bulundu.

Mayo gelecek yılın 1995 kadar iyi bir yıl olacağına güvenmese de benzerlikler olduğunu kabul ediyor.

Wells Fargo Menkul Kıymetler analizine göre FED’in faizleri düşürdü ve daha sonrasında bir resesyonun gerçekleşmediği diğer üç örnekte de (1995,1998 ve 2019) banka hisseleri ortalama olarak ilk Faiz indirimi sonrasında satış dalgasına uğradı. Ardından birkaç hafta sonrasında yükseldi ve S&P 500’den daha iyi performans gösterdi.

Mayo faiz indirimlerine ilişkin daha geniş çaplı bir inceleme yapıldığında ise sektörün yüksek performansının çok fazla uzun sürmediği sonucuna ulaşıyor. Zira son altı faiz indirimi döngüsü incelendiğinde sadece 1995’te bankaların ilk faiz indiriminden sonraki üç ay boyunca uzun süre ralli yaptığı görülüyor. Üstelik 1995 yılında bankalar için olumlu olan tek şey para politikası değildi.

Bankalar 1995 yılına büyük ölçüde zayıf bir performansla başlamıştı. 1994’ün aralık ayında Kaliforniya eyaletine bağlı Orange County iflas etmişti ve Şubat 1995’te İngiliz ticaret bankası Barings iflas etmişti.

Büyük ticaret masalarına sahip bankalar da bir önceki yıl tahvil piyasası kayıplarından toparlanmaya çalışıyordu. Ticari gayrimenkul piyasalarına odaklanan borç verenlerse da 80’lerin sonlarından kalma kredi kayıplarıyla mücadele ediyordu.

ABD’nin gayrisafi yurtiçi hasılası yılın ilk yarısında %1’in altına düşmüştü. ABD Hazinesi’nin 10 yıl ve üzeri uzun vadeli tahvil getirileri de aynı dönemde 250 baz puan gerilemişti.

Yine de uzun vadeli tahvil getirileri kısa vadeli tahvil faizlerinden daha yüksek kaldı. Dolayısıyla, kısa vadeli faizlerle tahvil alan ve uzun vadeli faizlerle borç veren bankaların aradaki farktan daha geniş bir marjla kâr elde edebildi.

1995'te bankalara da yardımcı olan bir diğer konu ise, dönemin ABD Başkanı olan Bill Clinton tarafından imzalanan bir yasayla banka mevzuatlarının gevşetilmesiydi. Bankaların ABD’de eyalet sınırları boyunca şube açmasını engelleyen kısıtlamaları ortadan kaldırdı ve JPMorgan Chase, Wells Fargo, Bank of America ve Citigroup gibi ülkenin dev bankaları için bir deregülasyon dönemine zemin hazırlandı.

Wells Fargo analistleri Trump yönetiminden bu yana bankaların bir kez daha mevzuat kurumlarına karşı cesur hale geldiğine dikkat çekti. Mayo bankaların mevzuat konusunda bir kez daha avantajı eline geçirmiş olabileceğini belirtiyor.

Faiz indirimleri ve mevzuat kısıtlamalarının hafiflemesi banka bilançolarına olumlu yansıyabilir. Ancak analistler bankalara ilişkin beklentilerini abartıyor da olabilir. JPMorgan Chase COO'su Daniel Pinto, yatırımcılara analistlerin bankaların 2025'te ne kadar kazanacağı konusunda "biraz fazla iyimser" olduklarını söyledi.

Finans uzmanlarından 10 zenginlik dersiFinans uzmanlarından 10 zenginlik dersi

 

Fed yetkilisi Bostic: Para politikası normale dönmeliFed yetkilisi Bostic: Para politikası normale dönmeli

 

UniCredit, Commerzbank'taki payını artırdıUniCredit, Commerzbank'taki payını artırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)