BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinEvlenen çiftler finansal hayatlarını nasıl birleştirmeli?----

Evlenen çiftler finansal hayatlarını nasıl birleştirmeli?

Evlenen çiftler finansal hayatlarını nasıl birleştirmeli?
29 Temmuz 2024 - 17:30 www.finansgundem.com

Bir hayatı beraber geçirmeye karar vermek aynı zamanda finansal hayatı paylaşmak anlamını da taşır. Evliliğe hazırlanan veya yeni evlenen çiftlerin finans konusunda da önemli konuları konuşması gerekiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Evlilik planları yapanların mücadele etmesi gereken birçok görev vardır. Ancak gelinlik seçimi, düğün salonu kiralama, pasta seçimi derken önemli bir konu göz ardı edilebilir: Düğün telaşı bittiğinde paranın nasıl idare edileceği.

Müstakbel eşinizle bütçeleme hakkında tartışmak yapmak isteyeceğiniz en son şey olabilir. Ancak YahooFinance’in haberine göre bu konuşmalar aslına bakılırsa başarılı bir evlilik için asıl zemini hazırlıyor. Indiana Üniversitesi Kelley İşletme Okulu tarafından 2023 yılında yapılan bir araştırma paralarını birlikte yöneten evli çiftlerin daha güçlü ve daha mutlu ilişkilere sahip olma eğiliminde oluğunu gösterdi.

Peki çiftlerin para yönetimi nasıl olmalı?

Ne yazık ki birçok çift parayı bir ekip olarak yönetme konusunda hazırlıksız ve bu da önemli sorunlara yol açıyor. Yakın zamanda yapılan bir Ipsos anketi her 3 evli katılımcıdan 1’inin para konusunu ilişkilerindeki çatışma kaynağı olarak gördüğünü ortaya koydu.

Evlendikten sonra mali durumu birleştirmek zor olabilir. Ancak bu zorlu sürecin üstesinden gelmek çiftlerin finansal uyumu yakalamasına yardımcı olacaktır:

1. Finansal hayatınızı birleştirmenin ne anlama geldiğine karar verin

Geleneksel olarak, mali durumunuzu birleştirmek, tüm hesaplarınızı birleştirmek ve banka hesaplarını paylaşmak anlamına gelir. Bu yaklaşım birçokları için yararlı olsa da mali durumunuzu bir çift olarak idare etmenin tek yolu bu değildir.

Partnerinizle oturun ve hangi stratejilerin sizin için anlamlı olduğunu tartışın. Durumunuza bağlı olarak, aşağıdakilerden birine karar verebilirsiniz:

Ortak hesap: Ortaklık yaklaşımında, tüm geliriniz ortak bir banka hesabına yatırılır ve çiftlerin masrafları ve satın alma işlemleri bu hesaptan çekilir. Parayı yönetmenin daha basit bir yoludur ve daha fazla şeffaflık sağlar. Bununla birlikte, bazı çiftlerin farklı finansal öncelikleri varsa veya bir miktar finansal bağımsızlığı tercih ediyorlarsa bu yaklaşımı kullanmakta zorlanabilirler.

Ayrı hesaplar: Ayrı finansmanı tercih ederseniz, sizin ve eşinizin bireysel hesapları olur. Partnerinizin Banka hesabına erişiminiz olmaz ve paranızı uygun gördüğünüz şekilde yönetebilirsiniz. Bu yaklaşım, farklı harcama alışkanlıkları ve hedefleri olanlar çiftler için iyi bir seçenek olabilir. Ancak şeffaflıkla ilgili sorunlara yol açabilir ve çiftlerin ortak hedeflerine doğru ilerlemelerinin takip edilmesi zorlaşabilir.

Hibrit: Bazı çiftler melez bir yaklaşımla uzlaşır. Her kişi, kişisel veya isteğe bağlı harcamaları için kullandıkları ayrı bir banka hesabına sahiptir. Ancak aynı zamanda paylaşılan faturaları ödemek ve ortak hedeflere yönelik tasarruf etmek için ortak bir banka hesabına sahiptir. Bu strateji, kişisel harcamalar üzerinde bir miktar özerklik sağlayan iyi bir orta yol olabilir.

Her yaklaşımın kendi özgü artıları ve eksileri vardır, ancak açık iletişim ve düzenli kontroller dezavantajları azaltabilir ve bir çift olarak başarılı olmanıza yardımcı olabilir.

2. Finansal hedeflerinizi tartışın

Finansal hedefleriniz hakkında açık bir konuşma yapın. Sohbeti başlatmak için partnerinize şu soruları sorun:

Kaç yaşında emekli olmak istersin?

Ne sıklıkla seyahat etmek istersin?

Nasıl bir eve sahip olmak istersin?

Borç senin için ne kadar stresli bir konu?

Eğer çocuğumuz olursa eğitimlerine nasıl yardımcı olacağız?

Bu tür tartışmalar finansal hedeflerinize öncelik vermenize ve tutarsızlıkları düzeltmek için birlikte çalışmanıza olanak tanır.

3. Kredi raporunuzu kontrol edin

Evlenmeden önce gelir ve borç açısından nerede durduğunu anlamanız önemlidir. Kulağa romantik gelmeyebilir, ancak evlendikten sonra eşinizin kredi borcuyla veya birden fazla kredi kartı borcuyla baş etmekte olduğunu öğrenmek, balayı bitmeden romantizmi yok edebilir.

4. Hane bütçesi oluşturun

Artık finansal önceliklerinizi tartıştığınıza ve borç durumunuzu bildiğinize göre, bir hane bütçesi oluşturmak için birlikte çalışabilirsiniz. Bu görev, bir çift olarak paranızı nasıl yönetmeye karar verdiğinizden bağımsız olarak çok önemlidir. Hem ayrı hesap oluşturanlar hem de mali durumlarını ortaklaşa yönetenler hane halkı bütçesinden yararlanabilirler.

Günümüz teknolojisiyle sağlıklı bir bütçeleme yapabilmeniz için birçok ücretsiz uygulamaya erişebilmeniz mümkün. Bir bütçe oluştururken, sabit ve değişken giderlerle birlikte tüm gelir kaynaklarınızı göz önünde bulundurun. Mümkünse, her biriniz için "eğlence için harcanacak kaynak" gibi bir kategori eklemeye çalışın. Küçük savurganlıklar veya sürprizler bütçeleme, harcama alışkanlıkları üzerindeki çatışmayı veya gerilimi azaltabilir.

5. Ortak bir ‘ev hesabı’ açın

Mali durumunuzu ortaklaşa veya ayrı ayrı yönetmeyi planlıyor olsanız da ev faturalarınızı ve acil durumlarda harcanacak kaynakları önceden oluşturmak için bir ortak hesap sahibi olmak iyi bir fikirdir. Aksi takdirde, partneriniz yaralanırsa veya hastalanırsa ve herhangi bir para çekme işlemi için izniniz yoksa paraya erişememe riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Her birinizin hesaba ne kadar katkıda bulunacağınıza karar verebilirsiniz. Örneğin, maaşınızın tamamını yatırabilir veya kazancınıza göre gelirinizin bir kısmını orantılı olarak yatırmaya karar verebilirsiniz.

Örneğin, hane halkı giderlerinizin ayda toplam 3.000 dolar olduğunu varsayalım. Ayda 4,000 dolar kazanıyorsunuz ve eşiniz ayda 2,000 dolar kazanıyor. Bu senaryoda, partnerinizden önemli ölçüde daha fazla kazandığınız için 50/50'lik bir bölünme mantıklı olmayabilir. Böyle büyük bir tutarsızlık çatışmalara neden olabilir.

Bunun yerine, katkılarınızı gelirinize göre hesaplayın. Bu durumda, geliriniz hane halkı kazancınızın yaklaşık %67'sini oluşturur. Dolayısıyla bu tutarı ortak hane halkı hesabınıza katkıda bulunarak karşılarsınız. Paylaşılan giderlerinizin toplamı ayda 3.000 ABD Doları ise, payınız 2.010 ABD Doları olur ve ortağınız kalan 890 dolarlık kısmı karşılar.

6. Ortak kredi kartı açın

Ortak bir kredi kartına sahip olmak hane halkı harcamalarınızı daha kolay ödemenize olanak tanır. Üstelik kredi kartı ödüllerinden faydalanmanıza da imkan sağlar. Bununla birlikte ortak kredi kartları herkes için uygun olmayabilir. Dolayısıyla bu imkandan faydalanmak için eşinizi yetkili kullanıcı olarak tanımlamanız gerekebilir.

7. Birbirinizi vasi olarak ekleyin

Evlenen çiftlerin vefat sonrası meydana gelebilecek yasal süreçleri hayattayken gereksiz görmesi sık yapılan bir hatadır. Ortak hesaplarınız olmasına rağmen, eşinizin muhtemelen işyeri emeklilik hesapları gibi kendi adına bazı hesapları vardı. İsimlendirilmiş bir vasi değilseniz, fonlar dağıtılmadan önce hesapların vasiyetnameden geçmesi gerekecektir ve bu aylar sürebilir.

Banka hesapları, emeklilik planları ve hayat sigortası poliçeleri dahil olmak üzere mevcut hesaplarınızda birbirinizi vasi olarak ekleyerek bu tür olumsuzlukları önleyebilirsiniz.

8. Roller belirleyin

Mali durumunuzu yönetmede her birinizin hangi rolleri üstleneceği hakkında konuşun. Örneğin, faturaları ödemekten ve hane bütçesini yönetmekten kimin sorumlu olup olmadığına karar verin. Belirli roller ve görevler belirlemek, tüm faturalarınızın zamanında ödenmesini sağlar ve yanlış iletişimi önler.

9. Para konusunu tartışacağınız düzenli randevular planlayın

Mali durumunuzu birlikte yönetmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, düzenli olarak para konusunu tartışacağınız randevular planlamaktır. Bütçenizi ve harcamalarınızı gözden geçirmek, tasarruf hedeflerinize doğru ilerlemenizi takip etmek ve ay boyunca ne kadar borç ödemeyi başardığınızı görmek için ayda bir kez düzenli olarak bir gecenizi ayırın.

Düzenli olarak buluşmak ve mali durumunuzu açıkça tartışmak, ikinizin de aynı noktada olmanızı ve neler olup bittiği hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Periyodik kontroller, bu hedeflere doğru çalışmaya devam etmenize ve motive olmanıza yardım eder.

Ramit Sethi açıkladı: Gençler nerede yanlış yapıyor?Ramit Sethi açıkladı: Gençler nerede yanlış yapıyor?

 

Suze Orman açıkladı: Gençlere zengin olma formülüSuze Orman açıkladı: Gençlere zengin olma formülü

 

Bankacılığı bıraktı YouTube’da milyoner olduBankacılığı bıraktı YouTube’da milyoner oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)