BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEsnafın tercihi nakit ödeme----

Esnafın tercihi nakit ödeme

Esnafın tercihi nakit ödeme
30 Eylül 2024 - 12:09 www.finansgundem.com

Son dönemde esnaf, oto tamircilerden doktorlara kadar birçok meslek grubu büyük miktarlardaki ödemeleri bile nakit olarak talep ediyor.

Vergi kaybı ve kaçakçılığı önlemeye yönelik denetimlerin sıkılaştırılmasıyla birlikte, özellikle küçük esnafın nakit ödeme yöntemlerine yöneldiği dikkat çekiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı işlemlerin önüne geçmek için kararlı adımlar atarken, nakit kullanımının yaygınlaştığı gözlemleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kayıplarına ve kaçakçılığa yol açarak haksız kazanç elde edenlere ve haksız rekabete neden olanlara karşı kararlı bir duruş sergilediklerini sık sık dile getiriyor. Son olarak, IBAN üzerinden ödeme alarak yasa dışı kazanç sağlayanlara yönelik cezalar kesildi, ancak esnafın bu durumlardan kaçış yöntemleri bitmek bilmiyor. Son dönemde küçükten büyüğe birçok esnaf arasında en çok duyulan ifade ise nakit ödeme. Artan enflasyon ve azalan alım gücü sebebiyle nakit ödeme yapmak büyük miktarda para taşımayı gerektirse de, 100 bin lirayı bile elden almak isteyen esnafa sıkça rastlanıyor. Öte yandan, asgari ücretle çalışanların kazançlarının yüzde 29’u vergiye gidiyor.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, Gelir İdaresi Başkanlığı 7 bin lirayı aşan ödemelere banka ve kredi kartı zorunluluğu getiren taslağını tartışmaya açtı, Bakan Şimşek de her açıklamasında kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye dikkat çekiyor. Ama çalışanların ücretlerinden peşin peşin kesilen vergiyi esnaf vermeye çok niyetli değil gibi görünüyor.

Öyle çok örnek var ki nakit ödeme almak isteyen her gün yeni bir meslek grubuna yönelik bilgi geliyor. Bir dönem yaşandığı gibi nakitte indirim de yok şu aralar. Bilgi veren bir veli özel bale kursunun 65 bin liralık ödemesini kursun nakit istediğini belirtti.

ATM’lerden 20 bin lira çekim limiti böylesi ödemeleri oldukça zorluyor. Ya günler önceden para çekmeye başlamalısınız ya da velinin yaptığı gibi her banka hesabınızın olduğu ATM’leri bir bir dolaşmalısınız. 65 bin lira nakit oldukça ağırlık da yapıyor elbette. En büyük banknot olan 200 TL ile ödemeye kalksanız 65 bin lira için 325 adet 200 TL’lik banknotu taşımanız gerekiyor. Bu tek bir örnek değil çocuklar için bale kursları kadar spor aktivitelerinde de peşin ödeme isteniyor. Spor aktivitelerinin de aylık ödemeleri 8-15 bin lira arası değişim gösteriyor.

Tüm mesleklerde yaygın

Bir diğer nakit ödemede dikkat çeken meslek grubu ise emlakçılar. Emlakçılar kiralık ve satılık evlerde aldıkları komisyonu nakit istiyor. Satılık ev komisyonunda belli bir miktarı nakit almaya çalışan emlakçılar kiralıklarda ise tüm komisyonu nakit ediniyor. Yine bilgi veren bir kiracı yeni tuttuğu evin 45 bin liralık emlakçı komisyonunu nakit ödemek zorunda kaldığına işaret etti.

Nakliyeciler de nakit çalışanlardan. 30 bin liralık taşıma ücretini ödeyebilmek için yine ATM dolaşmak zorunda kalınıyor. Doktorlar ve dişçiler de nakit furyasına teslim olmuş.

Dişçi muayene ücreti, klinik psikolog seans ücreti, uzman doktor randevu ücreti nakit ödenmesi istenenlerin başında geliyor. Öyle ki IBAN ile bile ödemeniz hoş karşılanmıyor. Nitekim Maliye daha yeni IBAN ile ödeme alarak vergi kaçıran 250 mükellefe 250 milyon lira vergi cezası uyguladı. O yüzden hesaba IBAN da seçenek dışı. 1500 liradan 8000 liraya kadar varan ödemeler nakit olarak veriliyor.

Oto tamircileri, kuaförler, tekel bayileri, tuhafiyeciler, bakkallar… Dünya sadece kartlı ödemeye geçerken direniyor ve hatta bazısı POS cihazı bile bulundurmuyor. Bilgi veren bir dükkan sahibi kartla çekilen her işlemin otomatikman vergi kaydına girmiş olduğunu belirtti.

Esnaf şunları söyledi: “Devletin her ay vergi aldığı gibi, 3 ayda bir ve yılda bir geçici vergi adı altında karımıza ortak oluyor. Aslında küçük çaplı bir vergi kaçakçılığı gibi düşünebiliriz. Çünkü vergileri toplam olarak düşünürsek karttan geçen her şeye toplamda yüzde 40 oranında devlet el koyuyor. Ama elden aldığın para kayıt dışı para oluyor.”

Çalışan yüzde kaçı vergiyi peşin ödüyor?

Nakit aldığı sürece kayıtdışı olduğunun ve vergi kaçırdığının esnaf da farkında. Ama yüksek enflasyon, düşen alım gücü, artan kiralar, yükselen maliyetler, finansmana erişimin zorlaşması nedeniyle esnaf bu yolu tercih ettiğini dile getiriyor. Ama çalışanların ise eli kolu bağlı. Bilindiği üzere devlet çalışanlardan vergiyi peşin kesiyor. DİSK AR raporunda asgari ücretlinin toplam kazancının yaklaşık yüzde 29’unun vergi ve kesintiye gittiğine dikkat çekti.

Raporda asgari ücretli bir işçinin, 2024 yılında 39.484 TL’si gelir vergisi olmak üzere yaklaşık 104 bin TL vergi ve kesinti (SGK primi, gelir vergisi, işsizlik sigortası primi ve damga vergisi) ödediği belirtildi. Rapora göre Türkiye’de işçiler, şirketlerden fazla vergi veriyor. 2014-2023 arasında toplam vergi gelirlerinin yüzde 16’sı işçilerin ücretlerinden kesilirken şirket vergilerinin (kurumlar) payı yüzde 15,6 düzeyinde kaldı.

Şimşek'ten kartla ödeme kabul etmeyen şirketlere uyarıŞimşek'ten kartla ödeme kabul etmeyen şirketlere uyarı

 

Esnaftan e-ticaret komisyonlarına düzenleme talebi!Esnaftan e-ticaret komisyonlarına düzenleme talebi!

 

Esnafa erken emeklilik müjdesi: Bağ-Kur 7200 prim sayısı yasalaştı mı?Esnafa erken emeklilik müjdesi: Bağ-Kur 7200 prim sayısı yasalaştı mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)