BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEğitimdeki usulsüzlükler Sayıştay raporunda----

Eğitimdeki usulsüzlükler Sayıştay raporunda

Eğitimdeki usulsüzlükler Sayıştay raporunda
25 Eylül 2024 - 11:25 www.finansgundem.com

Özel okulların devlet katkısı almak için başvurduğu usulsüzlükler Sayıştay raporuna yansıdı.

Sayıştay’ın 2023 yılı Milli Eğitim Bakanlığı denetim raporu açıklandı. Özel okulların, devlet katkısı almak için çeşitli usulsüzlüklere başvurduğu ortaya çıktı. 

Millî Eğitim Bakanlığı 2023 yılı Sayıştay Denetim Raporu'nda, bazı özel okulların haksız yere devlet katkısı aldığı saptandı.

Sayıştay raporunda, işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden örgün eğitim öğrencilerine ödenen ücretlere yönelik olarak işletmelere yapılan devlet katkısı uygulamasında, işletme personel sayılarının gerçeği yansıtmadığı bulgusu da yer aldı.

Raporda, yirmi personele sahip işletmelere hatalı oranda ödeme yapıldığı, stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri için bazı özel okullara devlet katkısı ödendiği, staj yapmayan beklemeli durumundaki bazı öğrenciler için devlet katkısı ödendiği, kamu kurum ve kuruluşlarına ödeme yapıldığı tespit edildi.

Devlet katkısının iki katı tutarında ödeme yapıldı

Raporda, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun Geçici 12’nci maddesine atıfta bulunularak, işletmelere personel sayısının yirminin altında olması durumunda öğrenci başına asgari ücretin net tutarının yüzde otuzunun üçte ikisi oranında, personel sayısının yirmi ve üzerinde olması durumunda ise öğrenci başına asgari ücretin net tutarının yüzde otuzunun üçte biri oranında katkı ödemesi yapılması gerektiği aktarıldı.

Sayıştay raporunda, "Yapılan incelemelerde e-Okul sisteminde personel sayısı yirmi olan işletmelere net asgari ücretin yüzde otuzunun üçte biri oranında ödeme yapılması gerekirken üçte ikisi oranında ödeme yapıldığı, dolayısıyla bu işletmelere yararlanması gereken Devlet katkısının iki katı tutarında ödeme yapıldığı tespit edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Bu durumun, 07.07.2022 tarihine kadar yirmi personele sahip işletmelere üçte bir oranında katkı ödemesi yapılırken, bu tarihten itibaren e-Okul sisteminin yirmi personele sahip işletmelere üçte iki oranında ödeme yapılmasına yönelik güncellenmesinden ve değişiklik sonrasında bu işletmelere üçte iki oranında katkı ödemesi yapılmaya başlanmasından kaynaklandığı belirtildi.

Okulu işletme gibi gösterip katkı talebinde bulundular

Raporda, bazı özel okullarında öğrencilerin stajını okulda yapmasına rağmen okulu işletme gibi göstererek haksız yere devlet katkısı aldığı bilgisine yer verildi.

Raporun ilgili kısmında, "Yapılan incelemelerde bazı özel okulların Devlet katkısı talebinde bulunurken kendi okullarını e-Okul sistemine işletme olarak ekleyip katkı talebinde bulunduğu, talep edilen tutarların Bakanlık tarafından ilgili özel hesaplara gönderildiği ve il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince ilgili okullara ödemenin gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Devlet katkısı uygulamasında öğrencilerin stajlarını işletmelerde yapması esas olup staj yapacak işletme bulunamaması nedeniyle stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencilerinin stajları için Devlet katkısı ödenmemesi gerekmektedir" denildi.

Sayıştay Raporunda, özel okullarda öğrenim gören öğrenciler için yapılacak devlet katkısı ödemelerinin işletme hesaplarına gönderilmesinden il/ilçe milli eğitim müdürlükleri sorumlu olduğundan ilgili milli eğitim müdürlüklerinin okullara devlet katkısı ödemesi yapılmaması hususunda bilgilendirilmeli, e-Okul sisteminde özel okullara ödeme yapılmasını engelleyecek kontrol mekanizmasını kurması gerektiği ve yapılan hatalı ödemelerle ilgili gerekli işlemlerin tesis edilmesi gerektiği de vurgulandı.

Sayıştay açıkladı: Tasarruf tedbirleri delindiSayıştay açıkladı: Tasarruf tedbirleri delindi

 

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)