BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiCiti'den Türkiye enflasyonu analizi----

Citi'den Türkiye enflasyonu analizi

Citi'den Türkiye enflasyonu analizi
04 Ekim 2024 - 08:46 www.finansgundem.com

Citi, TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına ilişkin yayınladığı yatırımcı notunda, "Eylül TÜFE'si, inatçı hizmet enflasyonu nedeniyle yukarı yönlü sürpriz yaptı" dedi. Enflasyonun yıl sonunda yüzde 45'in altına gerilemesini beklediklerini vurguladı.

Eylül ayının enflasyon rakamları belli oldu. Enflasyon eylülde aylık bazda yüzde 2,97 ile beklentilerin üzerinde arttı. Yıllık enflasyon yüzde 51,97'den 49,38'e geriledi. Böylece enflasyon 3 yıl sonra politika faizinin altına inmiş oldu.

"Enflasyonun yıl sonunda %45'in biraz altına gerilemesini bekliyoruz"

ABD'li dev banka Citi, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarına ilişkin yayınladığı yatırımcı notunda, "Eylül TÜFE'si, inatçı hizmet enflasyonu nedeniyle yukarı yönlü sürpriz yaptı" dedi. Enflasyonun yıl sonunda yüzde 45'in altına gerilemesini beklediklerini vurguladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nın "karmaşık bir dezenflasyon sürecine" ek olarak zorlu bir makroekonomik zemin ve karmaşık bir likidite ortamı ile karşı karşıya olduğunu düşündüklerini belirten Citi, "İkinci çeyrekteki yatay büyümenin ardından, diğer faktörlerin yanı sıra finansal koşulların sıkılaşması, özel tüketimdeki normalleşme ve ihracattaki düşüş nedeniyle üçüncü ve dördüncü çeyrekte daralma öngörüyoruz. Sonuç olarak, politika yapıcılar için ortaya çıkan stagflasyon benzeri ortamı yönetmek muhtemelen daha zor hale gelecektir" dedi.

Ekonomik faaliyette beklenenden daha derin bir yavaşlamanın erken bir gevşeme riskini artıracağı gibi, vergi gelirlerini ve mali konsolidasyon çabalarını da zayıflatabileceğini anlatan Citi, "Bize göre piyasa katılımcıları ileride bu risklere daha fazla dikkat edecektir. İleriye baktığımızda, para politikasının gelecekteki seyrinin esas olarak olası ekonomik yavaşlamanın hızı, para biriminin performansı ve rezervlerin gelişimine göre şekilleneceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Citi'nin notunda şu değerlendirmeler yer aldı:

"Bize göre, ticarete konu olan ve olmayan fiyatlar arasındaki ayrışma da endişe yaratmaktadır. TCMB'nin büyük ölçüde döviz kuruna dayanan enflasyonla mücadele stratejisinin, hizmet fiyatlarının döviz kuru disiplinine tepki vermemesi durumunda daha az etkili olması muhtemeldir. Bu zorlu arka planı göz önünde bulundurarak, yıllık enflasyonun güçlü baz etkisiyle 2024 yılının geri kalanında düşüş eğilimi göstermesini ve yıl sonunda %45'in biraz altına gerilemesini bekliyoruz"

Enflasyon eylülde yüzde 2.97 arttıEnflasyon eylülde yüzde 2.97 arttı

 

 Enflasyon verisi açıklandı! Kira zam tavanı netleşti Enflasyon verisi açıklandı! Kira zam tavanı netleşti

 

Memur ve emeklinin enflasyon farkı belli olduMemur ve emeklinin enflasyon farkı belli oldu

 

ING'den Türkiye enflasyonu analiziING'den Türkiye enflasyonu analizi

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)