BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin ve Rusya 'barter ticareti'ne dönüyor----

Çin ve Rusya 'barter ticareti'ne dönüyor

Çin ve Rusya 'barter ticareti'ne dönüyor
10 Ağustos 2024 - 10:34 www.finansgundem.com

ABD'nin uyguladığı mali yaptırımlar dolayısıyla ödeme sistemlerinde yaşanan sorunlar Rusya ve Çin'i "barter ticareti"ne döndürebilir.

Batı'nın gün geçtikçe artan yaptırım baskısı karşısında Çin'in ihtiyatlı tavrı dış ticaretin şeklini de etkilemeye başladı.

Reuters'in haberine göre özellikle ABD'nin uyguladığı mali yaptırımlar nedeniyle, Çin bankalarının Rusya ile olan finansal işlemlerini bloke etmesi, barter ticaretinin yeniden canlanmasına yol açtı.

Rusya, Çin'e petrol, metal ve tarım ürünleri gibi doğal kaynaklar ihraç ederken, karşılığında Çin'den akıllı telefonlar ve otomobiller gibi ürünler almayı planlıyor.

'Barter ticareti' 90'larda uygulanıyordu

Reuters'in kaynaklarına göre, bu ilk barter anlaşmalarının bu sonbaharda hayata geçmesi bekleniyor. Bu tür ticaretin 1990'lı yıllarda, Rusya'nın ekonomik kriz döneminde de yoğun olarak kullanıldığı biliniyor.

Çin, daha önce Malezya ve İran gibi ülkelerle de büyük çaplı barter anlaşmaları yapmıştı. 2019 yılında Çin, Malezya'dan 200 bin ton palm yağı karşılığında 150 milyon dolarlık ekipman ve silah sevkiyatı gerçekleştirdi. Aynı şekilde, 2021'de İran'a fıstık ihracatı karşılığında otomobil yedek parçası aldı. Çin'in bu tür barter ticaretine yönelik geçmişteki deneyimleri, Rusya ile yapılacak anlaşmaların da başarılı olacağı yönünde Moskova'ya umut veriyor.

Ekonomist Aleksey Çigadayev, Rusya'nın Çin'e ihracatında sınırlı kaynakları nedeniyle bu tür barter anlaşmalarının mümkün olduğunu, ancak Çin'in Rusya'dan alabileceği kaynaklar sınırlı olduğundan, ticaret hacmini artırmanın zor olabileceğini savundu. Çigadayev, "Eğer petrolü alırsak, Rusya'nın Çin'e satabileceği kapasitenin sınırına ulaştığını söyleyebiliriz" dedi.

Barter ticareti nedir?

Barter, ‘Takas’ ya da ‘Değiş-Tokuş’ olarak tanımlanabilmektedir. Para olmaksızın yapılan, barter ticaret sistemi bilinen birebir karşılıklı takas işlemlerinden farklı gelişmiş bir sistemdir. Bir işletmenin satın aldığı mal ya da hizmetin bedelini kendi ürettiği ya da sahibi olduğu mal ya da hizmet ile ödendiği bir finans ve ticaret sistemidir.

Rusya'dan yabancı bankalara kısıtlı giriş izniRusya'dan yabancı bankalara kısıtlı giriş izni

 

ABD'nin Rusya'dan ithalatında tarihi düşüşABD'nin Rusya'dan ithalatında tarihi düşüş

 

Çin'de tüketici enflasyonu beklentilerin üzerinde geldiÇin'de tüketici enflasyonu beklentilerin üzerinde geldi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)