BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇin Merkez Bankası'ndan finans kuruluşlarına inceleme----

Çin Merkez Bankası'ndan finans kuruluşlarına inceleme

Çin Merkez Bankası'ndan finans kuruluşlarına inceleme
12 Ağustos 2024 - 09:01 www.finansgundem.com

Çin Merkez Bankası finans kuruluşlarının tahvil risklerini inceleyecek. Banka, bu hamleyle potansiyel kur dalgalanmalarından kaynaklanan risklerini önlemeyi hedefliyor.

Çin Merkez Bankası (PBoC) finans kuruluşlarının ellerinde bulunan tahvillerle ilgili risklerine ilişkin stres testleri uygulayacak. Çinli yetkililer aylardır süren hızlı yükselişi kontrol altına almak ve yayılma risklerini önlemek için çabalarına bir yenisini eklemiş olacak.

PBoC çeyrek yıllık politika raporunda, planlanan kontrollerin gelecekte tahvil fiyatlarına darbe vuracak ve yatırımcıların mali kayıplara uğramasına neden olacak potansiyel kur dalgalanmalarından kaynaklanan risklerini önlemeyi amaçladığını belirtti. Tahvil fiyatları faizlerin tersine hareket etme eğilimi gösteriyor.

Goldman Sachs ekonomistlerine göre bu açıklamalar, merkez bankasının Çin bankalarının tahvil portföylerinde Silikon Vadisi Bankası tarzı bir çöküşe yol açabilecek piyasa riskleri konusundaki endişelerine işaret ediyor. ABD'li kredi kuruluşu geçtiğimiz mart ayında, Hazine ve devlet destekli tahvillere yüklendikten sonra faiz oranlarının hızla yükselmeye başlaması ve mevduat çekme talepleri dalgasıyla karşı karşıya kalırken varlıklarını zararına satmak zorunda kalmasıyla iflas etmişti. Bu kriz, faizle ilgili riskler konusunda uyarıda bulunan Çinli yetkililer tarafından sık sık dile getirilmektedir. 

Geçtiğimiz birkaç ay içinde Çin MB, Çin'in uzun vadeli getirilerini on yılın en düşük seviyelerine çeken tahvil rallisine karşı defalarca uyarıda bulundu. Bazıları Çin'in zayıf ekonomik temellerinin daha fazla faiz indirimine yol açabileceğine bahis oynarken, yatırımcılar görünüşe göre caydırılmadı. 

Çin MB, politika raporunda  tahvil borçlanma planını ve bazı analistlerin müdahale sinyali olarak gördüğü hazine bonosu alım satımına yeniden başlama niyetini yineledi. 

Citi ekonomistleri yakın tarihli bir notta, bu tür doğrudan müdahalelerin muhtemelen yalnızca geçici bir etkiye sahip olacağını, ancak tahvil getirilerinin nihai olarak ekonomik temeller tarafından belirlendiğini söyledi. 

"Teoride daha iyi bir alternatif, getiri eğrisinin şeklini etkileyecek şekilde büyüme ve enflasyona ilişkin piyasa beklentilerini değiştirmek için harekete geçmek olacaktır" dediler. 

Ekonomistler, borçlanma maliyetlerinde daha fazla indirime gidileceğine inanan yatırımcıların haklı olabileceğini söylüyor. 

Goldman Sachs ekonomistleri, zayıf kredi talebi, hala düşük olan enflasyon beklentileri ile tüketici ve iş dünyası güveninin Çin'de yüksek Faiz oranlarını desteklemediğini söyledi. 

Yakın tarihli bir raporda, "PBOC'nin ekonomiyi desteklemek ve yurtiçi enflasyonu artırmak için sonunda faiz oranlarını daha da düşürmesi gerekebileceğinden, faiz oranlarının orta vadede düşme eğiliminde olmasını bekliyoruz" denildi. 

Çin'in bölgesel bankalarından Rusya'ya 'ödeme' darbesiÇin'in bölgesel bankalarından Rusya'ya 'ödeme' darbesi

 

Çin Merkez Bankası para politika raporunu açıkladıÇin Merkez Bankası para politika raporunu açıkladı

 

Çin Merkez Bankası'ndan faiz kararıÇin Merkez Bankası'ndan faiz kararı

 

Çin Merkez Bankası'ndan 'geçici repo ve ters repo' hamlesiÇin Merkez Bankası'ndan 'geçici repo ve ters repo' hamlesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)