BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin ekonomisinin eksik iki parçası----

Çin ekonomisinin eksik iki parçası

Çin ekonomisinin eksik iki parçası
02 Ekim 2024 - 15:31 www.finansgundem.com

Uzmanlar Çin piyasalarındaki hareketlenmeye rağmen ülke ekonomisinin zor durumda olduğu görüşünde.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yale ekonomisti Stephen Roach, Çin'in deflasyon bataklığından kurtulmak için atması gereken iki adım daha olduğunu söylüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Yale ekonomisti Stephen Roach, Çin piyasalarının Pekin'in son teşvik çabalarından büyük bir destek almasına rağmen, ülkenin gerekli üç adımdan henüz yalnızca birini attığını söylüyor.

Mali destek ve yapısal reform

Insider’dan Filip De Mott’un haberine göre, Roach, Financial Times için yazdığı yeni köşe yazısında, eksik olan iki parçanın mali destek ve yapısal reform olduğunu yazıyor ve ekliyor: “Çin bu başlıkları ele almazsa, ekonomik anlamda düzlüğe çıkmak için mücadele etmeye devam etmek zorunda. Çin, büyük bir borç kaynaklı varlık balonunun patlaması sonucu durgunluk ve deflasyonla karakterize edilen Japonya benzeri bir bataklığa düşme riskiyle karşı karşıya.”

Japonya'nın durumunda, 1980'lerde düşen varlık fiyatları büyüme ivmesini hareketsizleştirdi ve ülkeyi otuz yıllık bir deflasyon sarmalına soktu. Roach'a göre, Çin'in gelecek beş yıl için öngörülen yüzde 4'lük GSYİH oranı, Tokyo'nun 30 yıl önceki durumunu neredeyse bire bir yansıtıyor.

“Ancak Pekin, Japonya'nın öğrendiği dersleri benimserse bu kaderden kurtulabilir” diyen Roach, “Japonya'ya kaçış hızı sağlamak için güçlü mali ve parasal teşvikler gerekliydi ve yapısal reformlar kalıcı bir toparlanma için hayati önem taşıyordu” diye ekliyor.

Üç ayaklı strateji

Pekin, ‘üç ok’ stratejisinin ilk bölümünü yeni tamamladı. Roach, likidite enjeksiyonları, ipotek faiz oranlarında gevşeme ve faiz oranlarında ve rezerv gereklilik oranında büyük kesintiler dahil geçen haftaki teşvik paketinin etkileyici bir parasal destek olduğunun altını çiziyor.

Çin'in şimdi mali teşvik konusunda aynısını yapması gerekiyor. Çin geçen hafta Komünist Parti'nin Politbüro toplantısında tüketicilerini finansal olarak desteklemeye hazır olduğunu belirtmiş olsa da, Roach çok az ayrıntı verildiğini belirtiyor. Yine de, analistler, ülkedeki tüketici güveninin düşmesinin Çin ekonomisine dair birçok sorunun merkezinde olduğunu düşünüyor.

Pekin'in iç talebi canlandırmak için insanlara harcama yapması gerekiyor; bu olmadan ülke zaten deflasyona sürükleniyor ve devasa emlak piyasası satılmamış konutlar ve büyük borç yığınlarıyla dolup taşıyor.

Yine de, Roach, Pekin'in daha fazla harcama yapma konusundaki tereddütünü borçla ilgili kötü deneyimlerinin bir yansıması olarak açıklıyor. Ülkenin borç-GSYİH oranı geçen on yıla göre neredeyse üç kat daha yüksek ve bu durum muhtemelen Pekin'i cesaretsiz kılıyor. Roach, “1990'lardaki Japonya gibi Pekin de 2009-10'da yaptığı gibi artan kamu sektörü borçlanması nedeniyle mali bir bazuka kullanmaktan çekiniyor” diyor.

Uzun vadeli yapısal reformlar

Ancak Çin’in kilit sektörlerde harcamaları artırsa bile uzun vadeli yapısal ayarlamalar da yapması gerekiyor. Roach, ülkenin demografi, üretkenlik ve yetersiz tüketim gibi sorunlarla çevrili olması nedeniyle bunun değişimin en zorlu noktası olduğunu söylüyor.

Örneğin Pekin, emeklilik ve sağlık politikalarının iyileştirilmesi gibi yeterli sosyal güvenlik reformlarını henüz başlatmadı. Bunların hayata geçirilmesi durumunda ise Çinli tüketicilerin tasarruf etmeye daha az meyilli olacağı öngörülüyor.

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman bu yıl benzer şekilde Çin ekonomisini Japonya ile karşılaştırdı ve Pekin'in bu en kötü senaryodan kaçamayacağı konusunda uyardı. Sorunun bir kısmının Çin'in siyasi liderliğinin verimli bir ekonominin önünde engel teşkil etmesi olduğunu söyledi.

Krugman, bu noktayı vurgulamak için Çin'in teknolojiye yönelik baskısını örnek gösterdi ve “Pekin sektöre yönelik incelemesini hafifletmiş olsa da, iş dünyasının güvenini geri getirmek için daha fazlasını yapması gerekiyor” dedi.

Roach, “Özel sektörü destekleyen eylemler, 2001 ortalarından bu yana yürürlükte olan düzenleyici ve politik kısıtlamaları geri almada somut olmaktan çok söylemsel nitelikte” diyerek geleceğe yönelik karamsarlığını ifade ediyor.

Çin'in emlak sektörü ekonominin üzerinde yük olmaya devam edebilrÇin'in emlak sektörü ekonominin üzerinde yük olmaya devam edebilr

 

Çin'de konut fiyatları Eylül ayında arttıÇin'de konut fiyatları Eylül ayında arttı

 

Çin MB'sından emlak sektörüne nefes aldıracak kararÇin MB'sından emlak sektörüne nefes aldıracak karar

 

Çin'in imalat ve hizmet faaliyetleri daraldıÇin'in imalat ve hizmet faaliyetleri daraldı

 

Çin, bankaların zorunlu karşılık oranını düşürdüÇin, bankaların zorunlu karşılık oranını düşürdü

 

Çin'den bankalara 142 milyar dolar sermayeÇin'den bankalara 142 milyar dolar sermaye

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)