BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBu ülkelerde çalışanlar mesai bitince işi unutuyor----

Bu ülkelerde çalışanlar mesai bitince işi unutuyor

Bu ülkelerde çalışanlar mesai bitince işi unutuyor
27 Ağustos 2024 - 17:48 www.finansgundem.com

İş-yaşam dengesi ile ilgili düzenlemeler birçok gelişmiş ülkede çalışma yasaları tarafından da garanti altına alınmaya başlandı. Patronlar bu ülkelerde mesai saatleri ve acil durumlar haricinde çalışanlarına ulaşamıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupalı ülkelerin dışında çalışanlara mesai saatleri dışında işyerleriyle ‘bağlantılarını kesme’ hakkı tanıyan en son ülke Avustralya oldu. Ülkede pazartesi günü yürürlüğe giren yeni mevzuata göre, şirketler mesai saatleri dışında telefonlarını açmamaları veya e-postalarına yanıt almadıkları nedeniyle çalışanlarını cezalandırmalarına izin verilmeyecek.

Söz konusu düzenlemeye göre işverenler ve üçüncü taraf müşteriler çalışanlarla iş saatlerinin ötesinde de iletişim kurabilecek. Ancak düzenleme geçerli bir sebep olmadığı müddetçe çalışanlara bu aramalara yanıt vermeme hakkını tanıyor. Bu geçerli sebeplerin ne olduğu ise Avustralya’nın Adil Çalışma Komisyonu tarafından değerlendirilecek. Bu komisyon çalışanın pozisyonunun doğası ve sorumluluk düzeyi, çalışanla iletişimin nasıl yapıldığı ve nelerin rahatsız edici olduğu gibi faktörleri dikkate alacak.

CNBC’nin haberine göre Avustralya İstihdam ve İşyeri İlişkileri Bakanı Murray Watt, “Yeni yasalar işçilere işyeri koşulları, iş güvenliği ve iş ile yaşam arasında denge kurma yetenekleri konusunda daha fazla koruma sağlıyor. Bunun yanı sıra Avustralyalı işçilerin ücret ve koşullarının düşük ödenmesi ve düşük gösterilmesi de durdurulacak” açıklamasında bulundu.

Mesai saatleri dışında işle bağlantıyı kesmeye izin veren diğer bazı ülkelerse şöyle:

Fransa

Fransa 2017'de, mesai saatleri dışında iş e-postalarından "bağlantıyı kesme hakkını" uyguladı. Ülkede 50 veya daha fazla çalışanı olan şirketler, çalışanlarla elektronik iletişim yöntemleriyle ne zaman iletişime geçilebileceğine karar vermek için çalışan temsilcileriyle müzakere etmeleri gerekiyor. Kurallara uyulmaması, bir işçinin toplam tazminatının %1'ine kadar para cezasına neden olur.

Gelişmiş ekonomiler arasında Fransa dünyadaki en sıkı denetilen istihdam piyasalarından biri olarak bilinir. Ülkede haftalık çalışma süresi 35 saatle sınırlanıyor.

Belçika

Belçika 2022'den beri işçilere mesai saatleri dışında işle ilgili mesajları görmezden gelme hakkı veriyor. Başlangıçta sadece memurlar için olsa da mevzuat 20 veya daha fazla çalışanı olan şirketlerde çalışan özel sektördeki personeli de kapsayacak şekilde genişletildi. Ülkedeki çalışanlar haftada dört gün mesai yapıyor.

Portekiz

Portekiz’de yasaların ‘dinlenme hakkı’ olarak adlandırdığı bir düzenlemeye göre işverenlerin mesai saatlerinden sonra çalışanlarla iletişim kurması yasak.

Çalışanlara ayrıca en az 11 saat "gece dinlenmesi" hakkı veriliyor ve bu süre zarfında acil bir durum olmadıkça rahatsız edilmemeleri gerekiyor.

İspanya

İspanya'da, iyi bir iş-yaşam dengesinin teşvik edilmesi amacıyla çalışanlara belirlenen çalışma saatleri dışında işle ilgili dijital iletişimden kopma hakkı veriliyor.

Ülkenin Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü tarafından İspanya çapında başlatılan bir kampanya, işverenlerin daha sağlıklı bir dijital işyeri oluşturma yükümlülüklerini vurgulayarak girişimler üzerinde farkındalık çalışmaları gerçekleştiriyor.

Fransa, büyük ölçüde yasal olarak gerekli olan 35 saatlik çalışma haftası nedeniyle, gelişmiş dünyadaki en düzenlenmiş işgücü piyasalarından birine sahip olmasıyla bilinir.

İrlanda

İrlanda’da mesai saatleri dışında ofisle ilişki kesme hakkı Çalışma Kanunu’nun (Code of Practice) içerisine alındı. Yasa çalışanlara normal saatler dışında işle ilgili pratiklere katılmama hakkı vermenin yanı sıra işverenlere, çalışanlarıyla mesai saatleri dışında iletişim kurmama ve çalışanların bağlantıyı koparma haklarına saygı gösterme yükümlülüğü getiriyor.

Söz konusu yasa uzaktan çalışanlardan ofis çalışanlarına kadar tüm istihdam alanlarını kapsıyor.

İtalya

İtalya’da mevzuat daha özel olarak uzaktan çalışma için geçerli. İşverenlerin çalışanlarıyla imzaladığı uzaktan çalışma sözleşmesinde dinlenme sürelerinin belirtilmesi ve çalışanın ilgili cihazlardan tamamen ayrılması için gerekli şartların ana hatlarıyla belirtilmesi şart koşuluyor.

Sırada İngiltere mi var?

İngiltere de benzeri bir yasayı benimseme yolunda ilerliyor. Çalışan sendikası Prospect geçen eylül ayında düzenledikleri bir kampanyada çalışanların %60’nın mesai saatleri dışında işyeriyle ilişkileri koparma hakkını desteklediğini tespit etti.

Ülkede mevcut yasalar çalışanların mesai dışında işyeriyle ilişkilerini kesme hakkı tanımıyor. Ancak yasalar 17 hafta boyunca haftada ortalama 48 saatlik mesai saatinin geçilmemesini zorunlu tutuyor.

İstatistikler yayımlandı: İşte en çok aranan meslekler...İstatistikler yayımlandı: İşte en çok aranan meslekler...

 

Colin Huang 18 günde en zenginler listesindeki zirveyi kaybetti!Colin Huang 18 günde en zenginler listesindeki zirveyi kaybetti!

 

Maaşı geç yatan çalışanlar için Yargıtay'dan 'tazminat' kararıMaaşı geç yatan çalışanlar için Yargıtay'dan 'tazminat' kararı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)