BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBu satış Avrupa Birliği’ni sarsacak----

Bu satış Avrupa Birliği’ni sarsacak

Bu satış Avrupa Birliği’ni sarsacak
26 Eylül 2024 - 17:15 www.finansgundem.com

İtalyan bankası UniCredit’in Almanya’nın en büyük ikinci bankasını satın alma girişimi Avrupa Birliği’nin bankacılık entegrasyon sürecine dair soru işaretlerini artırıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

UniCredit’in Alman Commerzbank’ı devralma girişimi Avrupa Birliği’nin henüz tamamlanmamış bankacılık birliği ve birliğin kendisi için dönüm noktası haline geldiği görülüyor.

İtalyan UniCredit bu ayın başından itibaren Almanya’nın en büyük ikinci bankası olan Commerzbank’daki hissesini %21’e çıkararak banka üzerindeki baskısını artırdı.

Milano merkezli banka bu ayın başlarında Commerzbank’ın %9’lık hissesini daha satın aldı ve milyarlarca euroluk olası bir birleşme konusunda Alman bankasını hazırlıksız yakaladı.

CNBC’nin haberine göre Londra merkezli ekonomi politikaları araştırma firması OMFIF’in Başkanı David Marsh salı günü konuyla ilgili paylaştığı yorumda, “İtalya’nın bir numaralı bankası olan UniCredit’in Almanya’nın Commezbank’ının kontrolünü ele geçirmeye yönelik hamlesi Almanya ve Avrupa için bir dönüm noktasıdır” dedi.

UniCredit'in Commerzbank'a yaptığı baskının sonucu ne olursa olsun, Marsh, olayın Almanya Şansölyesi Olaf Scholz için " büyük bir sınav" olduğunu söyledi.

Scholz bariz devralma girişiminin gerçekleşmesine net bir şekilde karşı çıkıyor ve UniCredit’in hamlesini ‘düşmanca’ bir saldırı olarak nitelendiriyor.


(Kaynak fotoğraf: Commerzbank AG)

Marsh konuyla ilgili açıklamasında, “Almanya ile İtalya arasında, UniCredit'in devralma manevraları konusunda yaşanan ve Scholz'un düşmanca bir davranış olarak nitelendirdiği anlaşmazlık, Avrupa Birliği'nin üç büyük üyesi arasındaki ilişkileri alevlendirme tehdidi oluşturuyor” dedi.

Finans uzmanı, “Hala bir uzlaşma olabilir. Ancak İtalya ve Almanya arasında gelişen düşmanlık, tüm tarafların Avrupa'yı içinde bulunduğu sıkıntıdan çıkarmak için gerekli olduğunu söylediği bankacılık birliğini ve sermaye piyasaları entegrasyonunu tamamlamaya yönelik anlamlı adımları baltalayabilir” uyarısında bulundu.

Avrupa bankacılık birliği nedir?

2008 Küresel Finans Krizi’nin ardından tasarlanan Avrupa Birliği'nin 2012 yılındaki yürütme kolu, bölgedeki bankaların daha güçlü ve daha iyi denetlenmesini sağlamak için bir bankacılık birliği oluşturma planlarını açıkladı.

2014 yılında Avrupa Merkez Bankası'nın bankacılık denetçisi rolünü üstlenmesiyle gerçeğe dönüşen proje, tamamlanmamış olarak kabul ediliyor. Örneğin, bir Avrupa mevduat sigortası planının (EDIS) olmaması, ilerlemenin önünde bir engel olarak belirtilen bir dizi faktörden biridir.

Almanya lideri Scholz da dahil olmak üzere Avrupalı liderler, defalarca Avrupa’nın bankacılık sektöründe daha fazla entegrasyon çağrısında bulundu.

OMFIF'ten Marsh, Almanya'nın UniCredit'in Commerzbank'la birleşmesine karşı çıkmasının ardından, Almanya’nın artık “Avrupa bankacılık entegrasyonunu yalnızca kendi şartlarıyla desteklemekle” suçlanacağını söyledi.

Frankfurt merkezli danışmanlık firması 7Square'in kurucusu ve eski bir Goldman Sachs birleşme ve satın alma bankacısı olan Thomas Schweppe, Almanya'nın bu ayın başlarında UniCredit'e yüzde 4,5'lik küçük bir hisse satma kararına dikkat çekti, bankanın artık potansiyel bir devralma için "oyunda" olduğunu söyledi.

Schweppe Avrupa bankacılık sisteminde artık bir Alman bankasının satın alınabilir hale geldiğine dikkat çekti ve UniCredit- Commerzbank destanının bir veya iki yıl olmasa da birkaç ay da devam edebileceğini sözlerine ekledi. Finans uzmanı uzun bir mevzuat süreci ve ‘makbul’ bir çözüm bulunabilmesi için paydaşlar arasında daha fazla görüşme yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Commerzbank'tan, UniCredit tehdidine karşı stratejik CEO atamasıCommerzbank'tan, UniCredit tehdidine karşı stratejik CEO ataması

 

UniCredit’in Commerzbank teklifi Almanya’yı aşağılıyor!UniCredit’in Commerzbank teklifi Almanya’yı aşağılıyor!

 

UniCredit, Commerzbank'taki payını artırdıUniCredit, Commerzbank'taki payını artırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)