BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBBVA Başkanı: AB’nin büyük bankalara ihtiyacı var----

BBVA Başkanı: AB’nin büyük bankalara ihtiyacı var

BBVA Başkanı: AB’nin büyük bankalara ihtiyacı var
09 Ekim 2024 - 17:22 www.finansgundem.com

Avrupa’da bankalar arası birleşme ve satın almalar gündemden düşmüyor. BBVA Başkanı Carlos Torres Vila FT’deki yazısında Avrupa’nın daha büyük bankaları oluşturacak anlaşmaları engellememesi gerektiğini vurguladı.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birleşme ve satın alma işlemleri Avrupa’da finansın gündemi haline geldi. BBVA Başkanı Carlos Torres Vila’ya göre bunun iyi de bir sebebi var. Zira BBVA’nın Banco Sabadell hissedarlarına yaptığı teklifin yanı sıra İtalyan UniCredit’in Alman bankası Commerzbank’ı satın alma girişimi bir süredir finans haberlerinin merkezinde.

BBVA Başkanı Financial Times’taki yazısında Avrupa’nın kıta olarak ekonomik büyümeyi sürdürmek ve sosyal modelini destekleyecek istihdam ve kaynak yaratmak için kritik sektörlerde küresel çapta rekabet edecek şirketlere acilen ihtiyaç duyduğu fikrini bir kez daha seslendirdi. Torres Vila bu düşünceleri paylaşırken eski İtalya Başbakanı ve eski Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin son raporuna ve Enrico Letta’nın Avrupa ortak pazarına ilişkin son raporuna işaret etti.

Torres Vila’ya göre finans sektörü küresel bir şirkete olan ihtiyacı dijital devrimle birlikte çok net bir biçimde gösteriyor. BBVA Başkanı “2017 yılında BBVA, dijital kanallar aracılığıyla yeni müşterilerin sadece yüzde 7'sini çekti. Bugün, satışların yüzde 80'i yani üçte ikiden fazlası dijital olarak gerçekleşiyor. Bankaların büyümesi artık klasik tuğladan ve harçtan yapılan ofislere değil, internet üzerinden yenilik yapma yeteneğine dayanıyor. Değişimin hızı, yapay zeka ve diğer teknolojilerdeki baş döndürücü ilerlemelerinin öncülüğünde sadece hızlanacaktır” uyarısında bulundu.

Ancak Finans dünyasında dijitalleşmenin yan etkileri de oldukça kesin. Günümüz dünyasında kullanıcıların hesap değiştirmesi minimum maliyetle gerçekleşiyor. Bu da finans kurumları arasındaki rekabeti artırıyor. Üstelik bankaların hizmetlerini kesintisiz olarak sağlaması, dijital platformlarındaki aksaklıkları gidermesi ve siber saldırılara yanıt verebilmesi, bu saldırılardan etkilenmemesi için büyük yatırımlar yapması gerekiyor. Dolayısıyla bankaların rekabetçi kalabilmesi daha geniş bir müşteri tabanına yayılabilmesine bağlı.

Tüm bu unsurlara işaret eden Torres Vila Avrupa’nınsa bu alanda geride kaldığını itiraf ediyor: 

“Bölgenin ekonomik büyüklüğüne rağmen, AB'den hiçbir banka şu anda piyasa değerine göre küresel olarak ilk 25'te yer almıyor. Bunun yerine, en değerli bankalar ABD ve Çin'de (GSYİH büyüklüğü açısından Avrupa ile karşılaştırılabilir pazarlar) ve hatta Hindistan, Japonya, Kanada ve Avustralya gibi daha küçük ekonomilerde bulunmaktadır. Buna ek olarak, dev teknoloji oyuncuları da dahil olmak üzere geleneksel bankacılık sektörünün dışından da rekabetçi aktörler katılıyor. Dengeleri değiştirecek bu isimlerin hiçbiri Avrupalı değil.”

BBVA Başkanı böyle bir ortamda Avrupa Birliği’nin daha büyük bankalara ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Torres Vila “bankacılığın kârlılığı, teknoloji ve inovasyon yatırım yapma kapasitesi ve GSYİH büyümesini desteklemek için reel ekonomiyi finanse etme yeteneği için ölçek büyüklüğünün önemli” olduğunu belirtiyor. Finans yöneticisi, “Daha büyük, daha güçlü ve daha verimli bankaların şirketlere ve büyük projelere sermaye sağlama veya belirsiz, çok kutuplu bir dünyada karmaşık riskleri yönetmeye yatırım yapma olasılığı daha yüksektir” uyarısında bulundu. Torres Vila daha büyük bankaların finansmanın da ötesinde borsaları, hisse senetleri ve tahvil piyasalarını geliştirmeye aktif bir şekilde katkıda bulunacağını da sözlerine ekledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in iklim finansmanı ve karbonsuzlaşma için Avrupa’nın daha büyük şirketlere ihtiyaç duyduğu açıklamasına işaret eden BBVA Başkanı, “Peki buna engel olan nedir? Bankalar birleşme ve satın alma hamlelerini yaparken, yetkililer iç konsolidasyon süreçlerini hızlandırmalı ve sınır ötesi anlaşmaların önündeki engelleri kaldırmalıdır. Kıtanın bankalarını ve finansal ateş gücünü hızla artırmanın tek yolu budur” açıklamasında bulundu.

BBVA Başkanı şirketlerin daha kolay anlaşma yapması ve ulusal engellerin kaldırılması çağrısında bulunurken aslında ‘rekabet kurallarının gevşetilmesini veya mevzuatların gevşetilmesini’ değil ‘etkin rekabetin korunması gerektiğini’ savunduklarını da vurguladı. Torres Vila Avrupa’daki bankaların en büyük riskinin artık ‘iflas edemeyecek kadar büyük’ olmak değil, ‘işe yaramayacak kadar küçük’ olmaktan kaynaklandığını belirtiyor.

(BBVA Başkanı Carlos Teves Villa, Kaynak fotoğraf: BBVA.com)

ECB'den BBVA'nın Sabadell'i satın alma teklifine onayECB'den BBVA'nın Sabadell'i satın alma teklifine onay

 

UniCredit’in dev hamlesinin ardındaki yıldız bankacıUniCredit’in dev hamlesinin ardındaki yıldız bankacı

 

Commerzbank'tan, UniCredit tehdidine karşı stratejik CEO atamasıCommerzbank'tan, UniCredit tehdidine karşı stratejik CEO ataması

 

UniCredit’in Commerzbank teklifi Almanya’yı aşağılıyor!UniCredit’in Commerzbank teklifi Almanya’yı aşağılıyor!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)