BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAlmanya'da enflasyonun sembolü: Döner----

Almanya'da enflasyonun sembolü: Döner

Almanya'da enflasyonun sembolü: Döner
15 Temmuz 2024 - 14:42 www.finansgundem.com

Almanya'da en popüler fast food yiyeceği haline gelen döner kebap, son dönemde artan fiyatlarıyla enflasyonun sembolü haline geldi.

Avrupa'nın en büyük ve dünyanın dördüncü büyük ekonomik gücü olan Almanya'da durmaksızın yükselen gıda enflasyonu işçi ve öğrencilerin geçim koşullarını zorlamaya başlayınca güncel hayat pahalılığı tartışmalarının merkezine artık ülkenin en popüler hazır yiyeceği haline gelmiş olan döner fiyatları yerleşti.

Almanya'nın birçok şehrinde döner dükkanları sokakları doldururken, günlük tüketilen iki milyon döner kebap, ülkenin kültürel bir simgesi haline geldi.

Almanya'nın en popüler fast food yiyeceği haline gelen döner kebap, son dönemde artan fiyatlarıyla enflasyonun sembolü haline geldi.

Euronews'te yer alan habere göre, döner kebap fiyatları 2016'dan bu yana yüzde 75 artarak 3,50 eurodan 7,50 euroya yükseldi. Bu artış, gençler arasında ciddi bir memnuniyetsizliğe yol açtı.

Enflasyonun simgesi

1970'lerde Batı Berlin'deki Türk göçmenler tarafından icat edilen bu lezzetli yemek, aynı zamanda Almanya'daki Türk göçünün kültürel etkisinin bir sembolü.

Ancak son zamanlarda döner kebap, artan maliyetlerin sembolü olarak dikkat çekiyor. Bir endüstri derneğine göre, Almanya'da günde iki milyon döner kebap tüketilmekte ki bu, 83 milyon nüfuslu bir ülke için oldukça fazla bir rakam.

Döner kebap, 2022'de yapılan bir ankete göre, ülkenin en popüler fast food yemeği olarak eski gözde olan sosisli'nin ("currywurst") yerini bile almış durumda.

Politico'ya konuşan 16 yaşındaki bir lise öğrencisi, “Eskiden öğle arasında haftada iki kez döner kebap yerdim, ama artık mümkün değil,” diyerek döner kebap fiyatlarındaki artışın etkisini dile getirdi. Bir başka öğrenci ise “Döner kebapların 3,50 euroya satıldığı zamanı hala hatırlıyorum,” diyerek artan fiyatlardan şikayet etti.

Dönere fiyat fireni çağrısı

Sol görüşlü Die Linke partisi, döner kebap için bir “fiyat freni” çağrısında bulunarak, döner fiyatlarının maksimum 4,90 euro olarak belirlenmesini talep etti. Bu öneri, Almanya'da yılda tüketilen 1,3 milyar döner kebap göz önüne alındığında, devlete yıllık 4 milyar euro maliyet getirecektir.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, gençlerin döner kebap fiyatlarına ilişkin taleplerine yanıt vererek, “Bir fiyat freni olmayacak. Serbest piyasa ekonomisinde yaşıyoruz,” dedi. Scholz, enflasyonun düştüğünü ve düşmeye devam edeceğini belirtti.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in nisan ayında Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında kendisine ikram edilmek üzere Berlin'den 60 kilogram döner kebap taşınmştı.

Türkiye'nin hamlesi Almanya'yı karıştırdı: Döner savaşları!

 

Cemal Akşan: Dönere asıl tehdit Tai Food ile geliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)