BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’nin yapay zeka ambargosu Çinli şirketlere işlemiyor----

ABD’nin yapay zeka ambargosu Çinli şirketlere işlemiyor

ABD’nin yapay zeka ambargosu Çinli şirketlere işlemiyor
26 Ağustos 2024 - 16:55 www.finansgundem.com

ABD yönetimi Nvidia’nın yüksek teknolojili yapay zeka çiplerinin direkt olarak Çin’e ihracına izin vermiyor. Ancak Çinli şirketler en gelişmiş yapay zeka teknolojisine erişebilmenin yolunu buldu

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çinli yapay zeka geliştiricileri, gelişmiş Amerikan çiplerini Çin'e getirmeden kullanmanın bir yolunu bulmuş gibi gözüküyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre Çinli yazılım mühendisleri okyanusun ötesindeki bilgi işlem gücüne erişebilmek için brokerlarla birlikte çalışıyorlar. Hatta bazı durumlarda kripto para birimi dünyasının tekniklerini kullanarak kimliklerini maskeliyorlar.

Çinli teknoloji firmalarının kullandığı bu taktikler ABD merkezli Nvidia tarafından geliştirilen yapay zeka çiplerinin ABD’den doğrudan ithal edilmesini engelleyen ABD’nin ihracat sınırlamalarına yanıt olarak geldi. Çinli kullanıcıların gri borsa satıcılarından oluşan bir ağa girerek Nvidia’nın çiplerinin fiziksel olarak Çin’e getirmeleri hâlâ mümkün. Üstelik bu süreç hantal ilerliyor ve büyük kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

Habere göre Çinli şirketlerin ihracat engellerini aşmasına yardımcı olan bir girişimci de eski bir Bitcoin madencisi olan Derek Aw. Girişimci Dubai ve ABD’deki yatırımcılar Nvidia’nın güçlü H100 çiplerini içeren yapay zeka sunucularının satın alınmasını finanse etmeye ikna etti.

Aw’ın şirketi haziran ayında Avustralya’nın Brisbane kendinde bir veri merkezine çiplerle birlikte 300’den fazla sunucu yükledi. Üç hafta sonra sunucular Pekin menşeili bir şirket için yapay zeka algoritmaları işlemeye başladı.

Aw konuyla ilgili açıklamasında, “Talep var. Kâr var. Doğal olarak birileri arzı da sağlayacak” ifadelerine yer verdi.

Bilgi işlem gücünü uzaktan kiralamak yeni bir yöntem değil. Üstelik Google Cloud, Microsoft Azure ve Amazon Web Services gibi birçok küresel şirket ABD şirketlerinin hizmetlerini kullanarak dünya çapında bilgi işlem hizmeti veriyor. Bununla birlikte bankalar gibi bu şirketlerin de bazı Çinli müşterilerin bilgi işlem gücünü elde etmesini zorlaştırabilecek ‘müşteri tanıma’ politikaları bulunuyor.

ABD yaptırımlarına aşina olan avukatlar, bilgi işlem gücünün alıcıları ve satıcıları ile bunları birbirine bağlayan aracıların herhangi bir yasayı çiğnemediğini söylüyor. Washington, gelişmiş çip, ekipman ve teknoloji ihracatını hedef aldı. Ancak uzmanlar ihracat kurallarının Çinli şirketlerin veya diğer yabancı bağlı kuruluşlarının Nvidia çiplerinin kullanılmasıyla ABD bulut yazılım hizmetlerine erişmesinin kısıtlanmadığını söylüyor.

ABD Ticaret Bakanlığı, ocak ayında, yabancı kuruluşların büyük yapay zeka modellerinin eğitimi de dahil olmak üzere ‘kötü niyetli’ faaliyetler için ABD bulut bilişim hizmetlerini kullanmasını önlemeyi amaçlayan bir yasa önerdi. ABD'li bulut şirketleri, yasanın kötüye kullanımı önlemeyeceğini ve bunun yerine müşteri güveninin zedelenebileceğini ve şirketlerin rekabet güçlerini zayıflatabileceğini savunuyor.

Rus oligarklar ile X arasındaki ilişki merak uyandırdıRus oligarklar ile X arasındaki ilişki merak uyandırdı

 

Çin basını, Çin MB'nin tahvil piyasasına müdahale ettiği iddilarına karşı çıktıÇin basını, Çin MB'nin tahvil piyasasına müdahale ettiği iddilarına karşı çıktı

 

Çin'in çip üretim cihazı ithalatında rekor!Çin'in çip üretim cihazı ithalatında rekor!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)