BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılık5 madde ile TD Bank skandalı----

5 madde ile TD Bank skandalı

5 madde ile TD Bank skandalı
11 Ekim 2024 - 17:01 www.finansgundem.com

Milyonlarca dolarlık uyuşturucu parasını aklayan TD Bank finansın gündemine bomba gibi düştü. 3 milyar dolarlık rekor cezaya çarptırılan bankadaki çarpıklıklarsa oldukça dikkat çekici nitelikte

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finans dünyası Kanada bankası TD Bank yüz milyonlarca dolarlık uyuşturucu kaynaklı kara parayı aklamasını konuşuyor. Dev banka ABD’li yetkililerden benzeri görülmemiş cezalarla karşı karşıya kaldı.

TD Bank ABD kurumlarına 3 milyar dolardan fazla ödeme yapmayı ve iç denetim sorunlarını çözmeyi taahhüt eden banka sorunlar çözülene kadar büyümesini sınırlamayı kabul etti. Anlaşmalara uygun hareket edilmezse ABD yönetimi bankanın varlıklarını azaltmaya da gidebilir.

The Hill’in haberinde TD Bank’in kara para aklama skandalına dair bilinmesi gereken beş maddeye dikkat çekiliyor:

Kara para aklama ağları TD Bank hesapları aracılığıyla 670 milyon dolar taşıdı

ABD Adalet Bakanlığı'na göre, üç kara para aklama ağı, TD Bank'ın iddia edilen zayıflıklarından yararlanarak 2019 ve 2023 yılları arasında TD Bank hesapları aracılığıyla $670 milyondan fazla para taşıdı.

Ocak 2018'den Nisan 2024'e kadar olan altı yıllık süre boyunca banka, toplam işlem hacminin yüzde 92'si olan 18,3 trilyon dolarlık müşteri faaliyetini izleyemedi.

Başsavcı Merick Garland konuyla ilgili açıklamasında, “TD Bank mali suçların gelişmesine izin veren bir ortam yarattı. Hizmetlerini suçlular için uygun hale getirerek suçlulardan biri haline geldi” ifadelerini kullandı.

Suçlular için ‘kolay hedef’

Amerikalı yetkililer, Ocak 2018 ile Şubat 2021 arasında TD Bank aracılığıyla 470 milyon dolardan fazla yasa dışı fon taşıdığını ve TD Bank çalışanlarına 57.000 dolardan fazla hediye kartı rüşvet veildiğini iddia etti.

Garland, TD çalışanlarının David olarak tanıdığı kara para aklama tezgâhın arkasındaki kişinin, "çok sayıda finans kurumu aracılığıyla kara para aklamaya çalıştığını ancak TD Bank'ın en müsamahakar politika ve prosedürlere sahip olduğunu ve bu nedenle fonlarının çoğunu orada aklamayı seçtiğini" söyledi.

Başsavcı, David'in davranışını "en hafif tabirle bariz" olarak nitelendirdi ve birçok kez tek bir günde 1 milyon dolardan fazla nakit para yatırdığını ve Banka çekleri ve banka havaleleri kullanarak hemen bankadan çıktığını belirtti.

Başka bir kara para aklama tezgahında, beş TD çalışanı Kolombiya'nın 39 milyon dolar aklanmasına yardımcı oldu. Üçüncü bir kara para aklama ağı ise TD Bank'ta yaklaşık 120 milyon dolar transfer etmek için kullandıkları en az beş paravan şirketin hesaplarını tuttu.

TD çalışanları da bankanın sorunlarının farkında gibi görünüyor. Bir banka çalışanları TD Bank’i "kötü adamlar" için "kolay bir hedef" olarak nitelendiriyor.

Garland "Hizmetlerini dürüst müşterileri için uygun hale getirmeye çalışan bir bankada yanlış bir şey yoktur. Ancak hizmetlerini bilerek suçlular için uygun hale getiren bir bankada yanlış giden çok şey vardır" dedi.

TD Bank ‘tarih yazıyor’

TD Bank'ın iddia edilen kara para aklama ihlalleri tarihe geçti. Kanada bankası, bankaları mali suçları önleme ve tespit etme amaçlı kayıtlar tutmaya zorlayan Banka Gizliliği Yasası (BSA) kapsamında getirilen suçlamaları kabul eden ABD tarihindeki en büyük bankadır. TD Bank ayrıca bir BSA ihlali için verilen en büyük para cezasını ödeyecek ve aynı zamanda kara para aklama komplosu kurmaktan suçlu bulunan ilk banka olacak

Garland "Kara para aklamayla mücadele yasalarımız, suç tezgahlarına karşı kasıtlı olarak koruma sağlamayan bir bankanın da suçlu olduğunu belirtiyor. TD Bank için gerçekleşen de buydu" dedi.

TD Bank'a uygulanan yaptırımlar, 2018'de Wells Fargo'ya verilen tarihi cezalardan bu yana büyük bir bankaya karşı alınan en agresif federal eylem niteliği taşıyor. Wells Fargo bir dizi skandalın ardından 1 milyar dolar para cezasına çarptırılmış ve toplam varlıklarını 1,9 trilyon dolar ile sınırlamak zorunda kalmıştı.

TD Bank küçülmeye zorlanabilir

Wells Fargo gibi, TD Bank’in varlıklarına da bir üst sınır uygulanacak ve bu da bankanın 30 Eylül itibarıyla varlık seviyesi olan 434 milyar doların üzerine çıkmasını engelleyecek. TD Bank, federal banka düzenleyicileri tarafından belirtilen değişiklikleri yapmazsa küçülmek zorunda kalabilir.

TD Bank, ana federal düzenleyicisi olan OCC tarafından belirlenen bir zaman çizelgesi içinde bu değişiklikleri gerçekleştiremezse, toplam varlıklarını yüzde 7'ye kadar azaltmak zorunda kalacak. OCC, TD Bank'tan yeni yaptırımlara uymadığı her yıl için yüzde 7'ye kadar bir küçülme daha yapmasını isteyebilir.

OCC denetçi vekili Michael J. Hsu, “TD Bank'ın iç kontroller yerine büyümeye sürekli olarak öncelik vermesi, çalışanlarının yasaları çiğnemesine ve yüz milyonlarca doların aklanmasının kolaylaştırmasına izin verdi. Bankanın bariz risk yönetimi başarısızlıkları yasa dışı aktörleri cezbetti. Bu korkunç ve kabul edilemez. OCC'nin bir varlık üst sınırı getirilmesi de dahil olmak üzere koordineli ve kapsamlı eylemi, bankanın risk profiliyle orantılı olarak uygun kontroller oluşturmaya odaklanmasını sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.

Daha fazlası yapılmalı mıydı?

TD Bank yaptırımları tarihi nitelikte olsa da finans sektörünü eleştirenleri ve daha katı banka kurallarını destekleyen siyasiler tatmin olmadı.

Uzun süredir büyük bankaları eleştirmesiyle tanınan ABD Senatörü Elizabeth Warren, 3 milyar dolarlık para cezasının TD Bank büyüklüğünde bir firma için basitçe "iş maliyeti" olduğunu söyledi.

Warren, “Bu anlaşma, banka yöneticilerinin TD'nin bir suç rüşvet fonu olarak kullanılmasına izin verdikleri için paçayı kurtarmasına imkan sağlıyor. ABD Adalet Bakanlığı ve OCC kara para aklamayı önleme yasalarını uygulamada daha iyisini yapmalı” açıklamasında bulundu.

Warren ve diğer şahin mali düzenleme savunucuları uzun zamandır yasaları ihlal eden büyük bankaların parçalanması gerektiğini savunuyor.

Eski bir ABD Merkez Bankası avukatı olan Michigan Üniversitesi İş Hukuku Profesörü Jeremy Kress, OCC'yi TD Bank'ı varlıklarını azaltmaya zorlama ihtimali için kutladı. Ancak bunun zorunlu olması gerektiğini söyledi.

Suçları arttı, TD Bank CEO'su özür diledi, rekor ceza geldiSuçları arttı, TD Bank CEO'su özür diledi, rekor ceza geldi

 

Kanadalı banka 3 milyar dolar ceza ödeyebilirKanadalı banka 3 milyar dolar ceza ödeyebilir

 

Köfteci Yusuf’a gidenler Diyanet’in telefonlarını kilitlediKöfteci Yusuf’a gidenler Diyanet’in telefonlarını kilitledi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)